Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Montén: ”Det stör mig – känns för jävla piss”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Tomas Montén rånades på sitt sista JVM som förbundskapten för Juniorkronorna. 

Två veckor efter mästerskapets abrupta slut har han fortfarande svårt att greppa vad som egentligen hände. 

– Jag är fortfarande jävligt besviken.

SportExpressen får tag på Tomas Montén, 44, när han sitter i bilen på väg till Stockholm för ett två dagar långt möte med Tre Kronors ledning. 

OS i Peking står på agendan, det som kan bli Monténs sista uppdrag för förbundet.

– Jag kommer ha samma uppgifter som under tidigare turneringar med Tre Kronor. Eventuellt kommer jag vara inblandad i VM i Finland också, men ingenting är bestämt. 

Montén har, sedan han landade i Sverige för två veckor sedan, försökt lägga JVM bakom sig. 

Hur lätt det nu är. 

Montén vet faktiskt inte själv om han hunnit smälta debaclet när hela mästerskapets ställdes in på en halv dag. 

– Jag är fortfarande jävligt besviken. Av två anledningar: Först och främst tycker jag synd om spelarna, särskilt 02:orna som bara var med i år. De fick inget U18-VM heller, det blev också inställt. Jag lider oerhört med dem. Sedan finns en personlig besvikelse där också, att inte få avsluta på bästa sätt.

Montén tyckte sig tidigt se lovande tendenser från det svenska laget, som inledde turneringen med två segrar mot Ryssland och Slovakien. 

– Jag inbillar mig att vi hade något bra på gång. En stark grupp som kunde göra en ”svensk turnering”, alltså vara underdog och smyga med. Jag säger inte att vi hade vunnit guld, men jag tror att möjligheten fanns. Det känns för jävla piss att vi inte fick se vad som kunde ha hänt. Jag och ”Henke” Stridh (ass tränare) pratade om... vi har förlorat en final mot Kanada, en semi på overtime mot Ryssland, kvartsfinal mot Schweiz, men det här är det absolut värsta vi varit med om. Det är tio gånger tuffare än förlusten mot Schweiz.

Kritiken mot arrangemanget 

Orsaken till att JVM-festen ställdes in härleddes till smittspridningen i lagen USA, Tjeckien och Ryssland, samt att flera funktionärer och domare uppvisat positiva coronatest.

I efterhand har flera spelare och ledare riktat skarp kritik mot bubblan i Edmonton och Red Deer.

Om den nu förtjänar att kallas bubbla, tycker Montén. 

– Det som stör mig är att informationen vi fick – jag hoppas inte att den var felaktig – var att lagen skulle bo själva på hotellen. När vi kommer dit förstår vi att det inte är så. Vi bodde på våning fem och sex på hotellet, men inte ens där var vi själva. Det fanns rum för ”vanligt folk”.

– Om det brast hos IIHF eller organisationen på plats, det vet jag inte. Vi kände oss i alla fall mycket mer utsatt och det blev svårare för oss.

Hade ni en känsla av att det kunde barka åt fel håll?

– Njae, det hade jag inte. Kontentan blev att vi begränsade spelarna ännu mer. Vad de fick göra och inte. Jag var orolig över att vi skulle kväva gruppen, lite som det blev 2021. Den stora skillnaden vi märkte var 22 december när Calgary Flames fick 18 bekräftade fall. Då ändrades protokollet, och vi skulle plötsligt testas varje dag.

Vad var sagt innan?

– Att vi skulle testa oss innan, när vi kom dit, efter den tre dagar långa isoleringen och när vi skulle åka hem. Även om någon uppvisade symptom. Jag har ställt frågan till min ledning varför det gjordes skillnad på coronafall i år jämfört med förra året. Tyskland hade åtta smittade spelare, men kunde spela med resten. Vad var skillnaden den här gången? Jag fattar det inte. Turneringen spelades på samma ställe, i Alberta. 

Har du fått något svar på det?

– Nej. Ingen vet. Jag vet inte om det gjorts någon utvärdering än, men min känsla är att alla blev tagna på sängen. Man trodde inte att omikron skulle slå så hårt, så snabbt. Från början, tre veckor innan turneringen, fanns det faktiskt lag som ifrågasatte att vi ens skulle ha en bubbla. 

Vet du om det var government of Alberta eller internationella ishockeyförbundet som beslutade att ställa in allt?

– Nej, jag vet inte det. Jag hörde också att det var sju domare som testades positivt. Det ställde nog till det. 

Vill coacha utomlands 

Tomas Monténs kontrakt med svenska ishockeyförbundet sträcker sig till våren, efter det vet han inte vad som väntar. 

Prio ett är att söka efter utlandsuppdrag, men han är öppen för att coacha ett svenskt lag om utmaningen och förutsättningarna känns rätt.

– Det har hänt lite mer efter JVM. Jag har lagt störst fokus utomlands och lagt ut några krokar. Det har varit dialog med några klubbar, men jag har inget konkret att ta ställning till just nu. Målet är att hitta ett coachuppdrag till nästa säsong. 

Kan du tänka dig att hoppa på något redan nu – om förbundet tillåter?

– Jag vet inte. Min tanke är att göra klart det som ligger framför mig och avtalet löper ut efter säsongen. Magkänslan nu är att fullfölja det. 

Det har öppnats upp från IIIHF att JVM kan återupptas i sommar, tror du att det kan hända – och vill du isådanafall leda laget?

– Jag tror tyvärr att det är ett väldigt långskott, även om jag så klart hoppas för killarnas skull. Jag har pratat lite löst med förbundet att jag gärna åker då – om det blir av. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.