Under OS i Sydkorea är Martin Hasson expert i Eurosport. Foto: MAGNUS RAGNVID / DISCOVERYUnder OS i Sydkorea är Martin Hasson expert i Eurosport. Foto: MAGNUS RAGNVID / DISCOVERY
Under OS i Sydkorea är Martin Hasson expert i Eurosport.  Foto: MAGNUS RAGNVID / DISCOVERY
Kim Martin Hasson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNKim Martin Hasson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Kim Martin Hasson.  Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JEFF BASSETT / AP THE CANADIAN PRESSFoto: JEFF BASSETT / AP THE CANADIAN PRESS
 Foto: JEFF BASSETT / AP THE CANADIAN PRESS

"Kämpigt varje gång vi skulle gå och äta"

Publicerad

Som 15-åring gjorde hon sin OS-debut i Salt Lake City, i år gör hon sin debut som expertkommentator i Discoverys OS-sändningar.

Nu öppnar hon upp om anorexin och om åren mellan hennes OS.

– Jag minns hur kämpigt jag tyckte det var varje gång som vi skulle gå och äta, säger Kim Martin Hasson i en intervju till Dagens Nyheter.

I OS i Salt Lake City 2002 blev hon historisk som den yngsta OS-deltagaren svenska truppen någonsin skickat till OS. Då vaktade 15-åriga Kim Martin Hasson buren åt Damkronorna och ledde dem till bronsmedalj. 

Något som inte förstod vikten av just då.

– Jag hade verkligen noll koll, och insåg inte alls hur stort ett OS var, säger Kim i en intervju till Dagens Nyheter.

I nästkommande OS fyra år senare hjälpte 19-åringen sitt landslag till silver i Turin, även det ett glatt minne för Hasson. 

 

LÄS OCKSÅ: Få senaste nytt om OS direkt i Messenger 

 

Rasade 20 kilo

När hon blickar ytterligare fyra år fram, till 23-åriga Kim och OS i Vancouver blir stämingen mindre lättsam. 

Denna gång nådde de inte hela vägen till medalj, utan fick nöja sig med en fjärdeplacering efter den förlorade bronsmatchen mot Finland. 

Men det skulle visa sig att finländarna var det minsta av Hassons problem. Under åren mellan Turin och Vancouver och när Hasson flyttat till USA för att studera på college, rasade hon 20 kilo. 

 

 

Något som senare översattes till ätstörningen anorexia. 

– När OS avgjordes i Vancouver hade jag ännu inte riktigt erkänt det för mig själv, och inte tagit någon hjälp för att komma ur det, säger Hasson.

Varför hon inte längre presterade på topp kunde hon själv inte svara på just då, eftersom hon fortfarande var i någon slags förnekelse för sig själv.

– Mina minnen från Vancouver är därför rätt diffusa, men jag minns hur kämpigt jag tyckte det var varje gång som vi skulle gå och äta.

 

LÄS OCKSÅ: OS 2018 - program och tv-tider för hela OS 

 

Då var kilona tillbaka

När OS i Vancouver nått sitt slut och Hasson kom hem till Sverige igen fick hon rätt hjälp i rättan tid. 

Med ett år tillgodo till OS i Sotji var hon på banan igen och de "förlorade" kilona var tillbaka. 

Dock skulle hälsenan bli faktorn som ställde till det för VM-spel. Men till OS i Sotji 2014 var hon åter på skridskorna. 

Det blev hennes sista OS som tävlande och med en dålig hälsena i bagaget var hon inte första målvakt i Sotji. Men glad var hon ändå trots att damkronorna fick nöja sig med ännu en fjärdeplats efter att ha förlorat bronsmatchen mot Schweiz. 

Nu gör hon sin OS-comeback utan skridskor i sin debut som expertkommentator åt Discoverys.

 

Damkronornas senaste fyra OS:

Fjärdeplats i Sotji 2014

Fjärdeplats i Vancouver 2010

Silver i Turin 2006

Brons i Salt Lake City 2002

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag