Det svenska bronslaget. Foto: Adam Göransson.Det svenska bronslaget. Foto: Adam Göransson.
Det svenska bronslaget. Foto: Adam Göransson.
Stor svensk glädje.Stor svensk glädje.
Stor svensk glädje.
De svenska spelarna samlades runt målvakten Emma Söderberg efter matchen.De svenska spelarna samlades runt målvakten Emma Söderberg efter matchen.
De svenska spelarna samlades runt målvakten Emma Söderberg efter matchen.
De ryska spelarna var förkrossade efter matchen.De ryska spelarna var förkrossade efter matchen.
De ryska spelarna var förkrossade efter matchen.

JVM-brons till Sverige efter riktig rysarmatch

Publicerad

Bronset är svenskt.

Efter två raka sjätteplatser är Sverige nu tillbaka i finrummet – efter en rysarmatch mot Ryssland.

– Vi vänder på världsordningen, säger förbundskaptenen Ylva Lindberg.

Svensk hockey är på rejäl uppgång. I natt bevisade de svenska U18-damerna det ordentligt.

Med 2–1 slog man Ryssland i matchen om tredjeplatsen – och kammade därmed hem JVM-bronset. En medalj som tillhört just Ryssland i två år.

– Det känns jätteskönt, jag är superglad. Jag vet inte vad jag ska säga, det är svårt att hitta ord. Det är väldigt roligt för de här tjejerna, säger förbundskapten Ylva Lindberg.

Hyllar målvakten

Bronsmatchen började bra för svensk del, och man tog också ledningen i den första perioden, genom Celine Tedenby.

Men det skulle bli en rysare.

Inför den tredje perioden hade Sverige dragit ifrån till 2–0 genom Sara Hjalmarsson – men då ökade ryskorna på takten.

– Vår målvakt (Emma Söderberg) var riktigt bra igen, precis som mot Tjeckien i kvartsfinalen. Men sett till hela matchen är vi väl värda det här, säger Ylva Lindberg.

Ryssland reducerade till 1–2 med några minuter kvar. Men efter det valde Söderberg att spika igen – och de svenska spelarna fick samlas runt sin målvakt och fira.

För de ryska spelarna slutade det i tårar.

– Vi vänder på världsordningen. Ryssland har två raka brons och nu är vi där, tillbaka i A-gruppen. Jag hoppas att det får effekter hemma och att det är flera småtjejer som blir inspirerade av det här, säger Lindberg.

Så firar de guldet

Firandet slutade dock inte på isen för de svenska bronshjältarna.

Efter att de hade fått medaljerna festade de till med en härlig middag, innan de satte sig för att se finalmatchen mellan USA och Kanada.

– Nu äter vi, och tjoar och tjimmar. Njuter av medaljen helt enkelt, säger Ylva Lindberg.

I det svenska bronslaget valdes Kajsa Armborg till matchen spelare.

För svensk del blev JVM-bronset det femte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag