Sensationellt guld: ”Har aldrig hänt”

Foto: JUST PICTURES / JUST PICTURES/SIPA USA SIPA USA
Foto: TASS / NATALIA FEDOSENKO/TASS/SIPA USA SIPA USA

Sensationen är ett faktum.

Ett totalt uträknat Kanada, som inledde VM historiskt uselt, är världsmästare efter en förlängningsrysare mot Finland.

– Det här har aldrig hänt tidigare, säger Chris Härenstam i SVT.

Finland tog kommandot två gånger om i VM-finalen mot Kanada. Först fick man en drömstart på matchen då Mikael Ruohomaa satte kvällens första mål, 32-åringens första någonsin i landslaget.

Kanada skulle dock komma tillbaka. 

Efter en kvittering i den andra perioden trodde man också att man tagit ledningen, men målet dömdes bort för offside efter att den finske förbundskaptenen Jukka Jalonen utmanat domslutet.

Efter en minst sagt rörig situation, där Finlands målvakt Jussi Olkinuora var någon centimeter ifrån att på ett smått sensationellt vis sjabbla in pucken i eget mål. I stället vände spelet och Finland satte 2-1 genom Petteri Lindbohm.

– Jisses, var är pucken?, säger kommentatorn Chris Härenstam i SVT efter Olkinuoras märkliga agerande strax innan målet.

Kanada världsmästare i hockey

Experten Jonas Andersson fyller i:

– Att det inte blir mål! Det är en klyscha men... det är små marginaler.

Men återigen skulle kanadensarna svara. 

Den här gången var det Adam Henrique, som tidigare hade fått sitt mål bortdömt för offside, som stod för kvitteringen – och det när det återstod drygt sju minuter av matchen.

Det hela övergick i en förlängning.

Där blev Nick Paul den store hjälten, då han skickade in matchavgörande 3-2 i öppen bur efter ett mycket fint kanadensiskt anfall.

Kanadas 27:e VM-guld var ett faktum.

Och med tanke på vägen dit går det inte att kalla det för något annat än en sensation. Kanada inledde turneringen historiskt uselt, förlorade de tre första matcherna och noterades totalt för fyra matcher i gruppspelet.

De gick vidare med ett nödrop.

– Det har aldrig hänt tidigare, att ett lag som förlorat fyra gruppspelsmatcher, tar hem VM-guldet. Inte på någon nivå. Herrar, damer, pojkar, flickor. Det har aldrig hänt, säger kommentatorn Chris Härenstam i SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.