Foto: MATTI MATIKAINEN / BILDBYRÅNFoto: MATTI MATIKAINEN / BILDBYRÅN
 Foto: MATTI MATIKAINEN / BILDBYRÅN

Sverige föll tungt – kan inte vinna turneringen

Publicerad
Uppdaterad

Sverige inledde Karjala Tournament med två raka segrar.

Men i lördagens match mot Finland blev Tre Kronor överkörda av hungriga finska lejon och föll med klara 3–1.

– De var piggare än oss i dag, det är inte så konstigt, säger förbundskapten Rikard Grönborg i C More.

Under lördagens ställdes Sverige inför ett rejält klassikermöte borta mot Finland Hartwall arena i Helsingfors.

Och det började tungt för svenskarna. Supertalangen Eeli Tolvanen prickade in 1–0 i den första perioden. I andra perioden serverade han Jukka Peltola som kunde snärta in tvåan i krysset bakom Magnus Hellberg, sedan han gjort bort Frölundas superlöfte Rasmus Dahlin.

Efter ett misslyckat svenskt power play forcerade också Örebrospelaren Sakari Manninen 3–0, innan Fredrik Pettersson bara 20 sekunder senare satte reduceringen till 3–1. 

Expertens ilska: "Många svenska misstag"

I samband med detta byttes också Magnus Hellberg ut till förmån för Jhonas Enroth. Då hade drygt halva matchen spelats.

– Han gick rakt ut i omklädningsrummet, säger TV4 och C Mores kommentator Lena Sundqvist.

– Jag undrar nästan om målvaktsbytet var planerat. För det var ingen läkare som kom och tittade till Hellberg när han gick ut. Kanske var tänkt att de skulle få halva matchen. Antingen det eller att man tycker att han fått för tuff match i och med 3–0-målet, säger C Mores expert Petter Rönnqvist.

Men förbundskapten Rikard Grönborg menade att det var en effekt av hur matchen såg ut.

– Det var framför allt för att få i gång gubbarna. Det är ett av få vapen vi har, och vi var tvungna att göra något. Jhonas var utvilad sedan i går, han gjorde det bra när han kom in.

Närmre än Fredrik Petterssons ledningsmål kom aldrig Sverige. Den sista akten förblev mållös, och Finland kliver upp på maximala 6 poäng efter två spelade matcher. Därmed är chansen borta för Tre Kronor att kamma hem Karjala Tournament, som dessutom har spelat klart turneringen.

Rikard Grönborg: "Piggare än oss"

Förbundskapten Rikard Grönborg summerade matchen och turneringen i C More.

– De var piggare, mycket piggare än oss. Inte konstigt eftersom vi spelade i går, vi visste att det skulle komma. Det var ett fantastiskt test för oss, säger han.

– Men det var en tuff match. Vi får varken studsar eller domslut med oss.

Hur summerar du turneringen? (TV4)

– Så här snabbt inpå tycker jag ändå att två av tre vinster inte är så illa. Men sista matchen är ju den man kommer ihåg när man åker härifrån, säger Rikard Grönborg.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag