Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Han avgår efter hårda kritiken

Hockeyförbundet: "Beslutet har vuxit fram"
Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.Foto: Expressen TV.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Det har stormat kring ishockeyförbundet.

Nu väljer generalsekreteraren Tommy Boustedt att säga upp sig – efter 19 år på förbundet.

– Det senaste året har varit en knölig tid för både förbundskansliet, och så klart även för mig personligen. Därför har det, efter en tids samtal tillsammans med styrelsen, vuxit fram att detta är vägen framåt för både mig och för förbundet, säger Boustedt i ett pressmeddelande.

De senaste veckorna har i avsaknaden av annan ishockey för det mesta handlat om negativa rubriker kring det svenska ishockeyförbundet.

Allt började i upptakten av säsongen när Damkronorna gick ut i strejk mot förbundet då spelare ansåg sig vara orättvist behandlade - en strejk som upphörde just innan jul då parterna kom överens. 

I februari kom sedan en polisanmälan att upprättas mot en person med koppling till ishockeyförbundet som misstänkts ha gjort sig skyldig till brott under Beijer Hockey Games, ett brott som ska handla om sexuellt ofredande. 

Och för två veckor sen valde förbundet att sparka mångårige informationsassistenten Anders Feltenmark, av skäl de beskrev som ”arbetsbrist”. Beslutet rev upp heta känslor och fick bland annat 34 tunga profiler att gå ihop och skriva ett protestbrev mot förbundet.

– Ska jag vara riktigt ärligt så tycker jag det är väldigt märkliga saker som pågår på förbundet. Det är någon konstig kultur som blivit på förbundet som jag inte förstår, förklarade Curre Lundmark.

Tommy Boustedt slutar

En av dem som stått i centrum för kritiken har varit generalsekreteraren Tommy Boustedt. Och nu kommer alltså beskedet att han slutar.

– Det senaste året har varit en knölig tid för både förbundskansliet, och så klart även för mig personligen. Därför har det, efter en tids samtal tillsammans med styrelsen, vuxit fram att detta är vägen framåt för både mig och för förbundet. 19 år på hockeyförbundet är lång tid och nu är det dags för någonting nytt. Jag har haft många fina år på förbundet, och dessutom haft förmånen att arbeta nära och tillsammans med många kunniga ishockeymänniskor, säger Boustedt som var utvecklingschef innan han tog över rollen som generalsekreterare.

Ordföranden Anders Larsson säger i ett pressmeddelande att ”den senaste tidens uppmärksamhet kring vårt kansli har tagit fokus från de många positiva saker vi har framför oss de närmaste åren”. Och han vill hylla Boustedt för hans insatser för svensk ishockey.

– Jag vill rikta ett stort och varmt tack till Tommy, som under en lång och framgångsrik karriär gjort enormt mycket för svensk ishockey, säger Anders Larsson.

– Särskilt vill jag lyfta fram den så kallade ”juniortemautredningen” som är en helt avgörande orsak till att svensk ishockey leder utvecklingen i världen kring spelarutbildning och spelarutveckling. Jag vill även nämna ett förbund med en ekonomi i balans, VM-guld för herrar, vårt första U18-VM-guld, vårt sätt att rekrytera spelare, den nya strategi för svensk ishockey som kommit på plats och att vi lyckats få hem fyra världsmästerskap till Sverige under Tommys tid som generalsekreterare.

Larssons ord om Boustedt

Klockan 11:00 i dag höll förbundet en presskonferens angående händelsen och där kommenterade Anders Larsson ämnet så här:

– Det har varit en diskussion under en tid tillsammans med styrelsen och Tommy beroende på den händelseutveckling vi sett de senaste åren. Vi har kommit överens om det här beslutet.

– Det som hänt det senaste året kopplat till förbundets verksamhet och framför allt kanslitet har skapat uppmärksamhet och rubriker, med det som grund har vi från styrelsens sida fört en diskussion med Tommy. Vi måste hitta rätt väg tillsammans och vi har kommit överens om att vägen att gå in i framtiden är att Tommy lämnar.

Var det omöjligt för Tommy att fortsätta?

– Som jag sa har vi samtalat om det här och det var naturligt för mig, förbundet och Tommy att det här var vägen att gå. 

– Ja, vi har kommit överens om det här och Tommy inser att det är rätt väg att gå så vi har samma syn.

”Finns saker att förbättra”

Hur mycket har rubrikerna de senaste veckorna skadat förbundet?

– Det känns tråkigt med de här rubrikerna, för det skadar ju varumärket men det skadar också stämningen på arbetsplatsen. Det här har inte varit roligt, och det har Tommy själv känt.

Har Tommy misslyckats med sitt jobb?

– Tommy har gjort väldigt fina år här på förbundet. Först som utvecklingschef, all sportslig framgång. Tio procent av spelarna i NHL kommer från Sverige, listan går göras hur lång som helst. 

– Jag som ordförande kommer sitta ned med alla anställda och prata om vad som är bra på förbundet och vad det finns för utvecklingsområden. 

Hur är stämningen på förbundet?

– Det är klart att den varit bättre. Det har framgått av externa uppgifter, men även interna diskussioner. Men sen blir det lätt att de negativa sakerna får stort utrymme, för det händer mycket positivt hos oss också och vi gör så mycket gott jobb. Men det finns en del saker att förbättra och förfina, och därför känns det viktigt för mig som ordförande att sätta mig ned med alla anställda så vi samlat kan gå vidare.

Tommy Boustedt kommer att vara kvar i tjänst tills en ny generalsekreterare tar över, dock som längst till oktober 2020.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.