Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domen: Stängs av året ut efter slaget

19-årige Kid Andersson fick flera frakturer i överkäken efter att ha fått ett slag med en hockeyklubba i ansiktet.

Nu kommer beskedet att spelaren som delade ut slaget stängs av från matchspel året ut.

Händelsen utreds även som grov misshandel, enligt Aftonbladet.

Det var under en J20-match med Gävlelaget Hille/Åbyggeby som skandalen ägde rum. 

19-årige Kid Andersson satt i båset i väntan på att få hoppa in på isen igen. Då passade Andersson på att dricka lite vatten. Samtidigt skvätte han också lite vatten på en av sina motståndare.

Motståndaren valde då att lyfta klubban och måtta ett ordentligt slag med klubban rakt i ansiktet på Andersson.

Hans tränare uppfattade situationen enligt följande:

– Jag uppfattar att det kommer en klubba i väldigt hög fart och ryggar väl bort då och efter det så ser jag ju Kid ligga ned i båset och när jag tittar upp så ser jag en tand som hänger lite löst, sedan ser jag inte mer det är bara ett hål och massa blod. 

Andersson fördes sedan till Falu lasarett där det konstaterades att han, utöver det sår som blödde ymnigt, även drabbats av flera frakturer i överkäken.

”Spelaren har brukat ett övervåld”

Nu har domen i ishockeyförbundets disciplinnämnd kommit mot den spelare som delade ut slaget.

Spelaren i fråga stängs av från ishockeyns match- och tävlingsspel för resten av 2022.

I domen står bland annat följande:

Slaget varm mycket kraftfullt och Kid ådrog sig mycket allvarliga skador såsom frakturer i käkpartit, utslagna tänder samt omfattande mjukdelsskador. Kommittén är av uppfattningen att skadorna kommer att kräva långvarig rehabilitering. 

Disciplinkommittén finner det graverande att utöva våld mot spelare som inte befinner sig på isen och inte heller är involverad i någon kampsituation.

Spelaren har brukat ett övervåld som inte alls står i paritet med vattensprutet mot honom för att i stället besinna sig.”

Avstängda spelarens förklaring

Spelaren i fråga har även fått möjlighet att yttra sig om händelsen innan domen fallit, precis som ett par ytterligare vittnen.

Spelaren redogör bland annat för vad som händer och förklarar att han upplever att hans motståndare först sprutar vatten på honom och är beredd att göra det igen.

”Jag svingar då klubban mot honom i syfte att slå bort flaskan”, säger spelaren om sitt agerande enligt domen.

Jag fortsätter sedan att spela vidare omedveten om skadan på spelaren. Hör skrik från båset och vänder mig om”, säger spelaren som förklarar att han därefter konfronterades fysiskt av en motståndare och efter matchen bad om ursäkt för sitt agerande.

Den spelare som delade ut slaget har två veckor på sig att överklaga domen.

Ur arkivet:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.