Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ishockey-VM ställs in – då tas nästa beslut

Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Den 8 maj skulle hockey-VM starta i Schweiz. 

Men nu ställs turneringen in.  

– Det är en besvikelse och en tomhet, men samtidigt har jag full förståelse för beslutet som de har tagit, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv. 

Så gott som all ishockey världen över har de senaste veckorna ställts in på grund av coronavirusets framfart. Men hockey-VM, som skulle avgöras i Schweiz mellan den 8 och 24 maj i år, har länge planerats att avgöras som tänkt. 

Det svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt sa dock till SportExpressen under lördagsmorgonen att han väntade sig att mästerskapet skulle ställas in inom kort. 

– Det internationella ishockeyförbundets (IIHF) styrelse tar beslutet. Vi har inte fått något besked ännu. Vi förväntar oss inte att VM kan spelas eftersom Coronapandemin inte på långa vägar kommer att vara över i början på maj enligt alla experter. All landslagshockey (EHC och EHT) och träning i april är inställd. Att då få ihop ett landslag är näst intill omöjligt för alla deltagande länder.  Besked från IIHF kommer snart, sa han. 

Hockey-VM ställs in

Mycket riktigt. Strax efter klockan 15 meddelade det internationella ishockeyförbundet på sin sajt att VM ställs in.

– Detta är den hårda verkligheten vi i hockeyfamiljen måste acceptera, säger IIHF-presidenten René Fasel. 

För tre Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv var beskedet ingen överraskning. 

– Jag jobbade med VM ända fram till att jag kom hem från min NHL-resa, mot slutet av den kände jag att det inte skulle bli något så då blev det en paus, säger han. 

Vad hade Tre Kronor fått ihop för lag, hade det blivit ett NHL betonat lag?

 – Jättesvårt att svara på, som jag sagt under hela året så hade vi försökt få ihop det bästa laget vi kunnat. Hur många som sen tackat ja är svårt att svara på.

Hur blir det för dig nu då, blir det lång semester eller kan du jobba med något annat?

– Den stora delen, april och maj, handlar ju om VM så den tiden blir ju inte som det är tänkt. Sen finns det andra uppgifter vi kan ägna oss åt under våren och hösten. Sen blir det lite längre semester absolut. 

Det brukar ju vara svenska publikfester på VM, lider du med supportrarna som nu inte kan åka dit?

– Jag lider med alla som hade tänkt åka dit och titta, även om de som tänkt spela. Men i det stora hela är det en idrott och det som sprids med viruset och alla som blir väldigt sjuka, så är ju det viktigaste.

Detta händer nu

Exakt vad som händer med hockey-VM nu är lite oklart. IIHF skriver på sin hemsida att de inte kan omlokalisera mästerskapet och frågan om att skjuta det på tiden innebär problem då de har inplanerade mästerskap med bestämda värdländer fram till och med 2025. 

IIHF säger att de ska ta ett beslut i frågan på sin nästa kongress. 

De som köpt biljetter till VM kommer att få information från IIHF om hur de ska få tillbaka sina pengar. 

LÄS MER: OS-hjältarna isolerade i viruset epicentrum: ”Kistorna staplas”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.