Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättedramat: Kvitterar med 0,4 sekunder kvar

Pucken studsar över mållinjen med 0,4 sekunder kvar. Foto: SVT
Målet tog matchen till övertid. Foto: SVT
Efter videogranskning godkändes målet. Foto: SVT

KOSICE/STOCKHOLM. VM:s största sensation var 0,4 sekunder ifrån att hända.

Men stornationen Kanadas kvittering godkändes till slut i det enorma dramat, och i förlängningen kunde de slå ut Schweiz.

– Det är inte sant, det är fullständigt galet. Det kan inte bli mer dramatiskt, det är omöjligt, utbrister Chris Härenstam i SVT:s sändning.

Kanada var storfavoriter i kvartsfinalen mot Schweiz. Men i stället var det uppstickarnationen som såg ut att ta sig vidare till VM-semifinalen.

Trots ett hårt kanadensiskt tryck i den dramatiska tredje perioden så lyckades de täppa igen defensivt hela vägen. Nästan.

Med bara tiondelar av en sekund kvar så fick däremot Kanada till slut in kvitteringen. Efter att ha granskat målet så godkändes det till slut, vilket innebar att förlängning väntade för att avgöra VM-kvartsfinalen.

– Det är tamesjutton 2–2. Har ni sett på maken? Det kommer vara 2–2. Det kommer vara förlängning, säger Chris Härenstam i SVT:s sändning.

Kanada kunde sedan fortsätta forceringen i sudden death och avgjorde till slut genom Golden Knights-spelaren Mark Stone.

– Det var en spännande match, men vi hade lyckan på vår sida i kväll, säger Damon Severson.

Vad tänkte du när du såg pucken gå in?

– Jag försökte bara få den på mål så snabbt som möjligt, det första skottblocket av deras kille var ett väldigt bra jobb av dem men det var otroligt skönt att se pucken gå in där på andra skottet.

Kanadasegern en svensk mardröm?

Visste ni att det skulle vara tre mot tre i förlängningen, och var det till er fördel?

– Vi spelar det i NHL så vi visste att vi kunde vinna i tre-mot-tre så det var underbart att vi kunde göra det.

Mark Stone:

– Det var en bra match. Schweiz är ett bra lag så vi visste det skulle bli tufft, det tog oss längre än vad vi ville men vi är vidare och jag kunde inte vara gladare.

– Det finns inte mycket att säga. Det är ett stort mål av Severson, att han gjorde det gav oss alla en boost inför förlängningen.

Vändningen kan nu bli en mardröm för Sverige.

Om Tre Kronor besegrar Finland i kvällens match så ställs Sverige sannolikt mot Ryssland i semifinalen – i stället för nu utslagna Schweiz. 

Det enda som kan förhindra det är att Tyskland skrällvinner mot Tjeckien. Då skulle Sverige i stället få möta Kanada i en semifinal.