Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det går inte att beskriva glädjen”

Svenske talangen avgjorde JVM-matchen: "Kan inte beskriva glädjen"
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Alexander HoltzFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

TRINEC/STOCKHOLM. Juniorkronorna var på väg mot sin första förlust i gruppspelet sedan 2006. 

Men ett mål från Samuel Fagemo räddade Sverige till en förlängning där Alexander Holtz till slut blev stor hjälte – med ett mål med fem sekunder kvar. 

– Det går faktiskt inte att beskriva glädjen, säger Holtz till SportExpressen.

Inför mötet mot Finland hade Juniorkronorna vunnit 48 raka matcher i gruppspelet och inte förlorat en match sedan 2006. Mot Finland var förlusten nära – men den svenska sviten kunde räddas. 

Dock var det Patrik Puistola som inledde målskyttet i den första perioden då han något turligt lyckades få in pucken med hjälp av skridskon bakom Hugo Alnefelt i målet. 

Höglanders drömmål

Sverige kom dock tillbaka – och det genom ett riktigt drömmål. Nils Höglander har tidigare slagit till med Zorromål i Rögle där han håller till tillvardags. Mot Finland återupprepade han succén med ytterligare ett Zorromål som betydde 1–1. 

Svaret från grannlandet i öst kom dock snabbt. Patrik Puistola serverade Kristian Tanus som fixade 2–1 för Finland, som också var ställningen efter två spelade perioder.

Juniorkronorna pressade på för en kvittering i den tredje perioden – och till slut kom den. Med fem minuter kvar av den tredje perioden skickade Frölundas Samuel Fagemo in pucken bakom Finlands målvakt. 

2–2 stod sig den tredje perioden ut vilket betydde en förlängning. Där spelade Hugo Alnefelt en stor roll då han höll kvar Sverige i matchen med en väldigt fin räddning. 

– Varje räddning är viktig, men just den kanske var lite viktigare. Men då reflekterar man inte över det så mycket. Då tänker man bara på att man ska ta pucken, säger Hugo Alnefelt. 

 Mäktiga sviten intakt - 49 raka segrar i JVM

Och med fem sekunder kvar av förlängningen kom avgörande målet då 17-årige Alexander Holtz sköt pucken som tog sig förbi Finlands målvakt. 

– Det var riktigt skönt. Jag fick en bra passning av Jonatan Berggren och kunde kliva in med pucken. Jag försökte trycka in den mot krysset, så det var riktigt skönt.

Hur länge har du drömt om det där målet?

– Väldligt länge faktiskt. Jag har ju kollat på Mika Zibanejads avgörande i förlängning och det här var ju också ett avgörande i förlängning, haha.

Du såg knappt ut att veta var du skulle ta vägen efter målet?

– Det går ju inte beskriva glädjen. Det blir bara något man gör och jag vet faktiskt inte vad jag gjorde.

Även Samuel Fagemo var nöjd. 

– Det var skönt, som du säger så satt det långt inne. Jag tycker vi gör en stabil match och jobbar hårt för laget i nästan 65 minuter. Det känns som det var en välförtjänt vinst. Jag tycker Finland får några slumpmål där i början. 

Segern betyder att Sverige har 49 raka segrar i gruppspelssammanhang i JVM. 

– Det är kul men ingenting vi tänker på nu. Vi fokuserar bara på nästa match och tar det därifrån, säger Fagemo.

Spelarbetyg

– 

Nils Höglander

Hugo Alnefelt

Nils Lundkvist

Victor Söderström

David Gustafsson

Hugo Gustafsson

Rasmus Sandin

Samuel Fagemo

Adam Ginning

Oskar Bäck

Nikola Pasic

Jonatan Berggren

Tobias Björnfot

Philip Broberg

Alexander Holtz

Lucas Raymond

Karl Henriksson

Mattias Norlinder

Albin Eriksson

Linus Öberg

Linus Nässén

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.