Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Inför ett nytt seriesystem

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svensk ishockey förändras från och med säsongen 2020/2021 .

Playoff-matcher och kvalserie försvinner – i stället garanteras det att ett lag går upp  och att ett lag åker ur SHL och hockeyallsvenskan varje säsong.

 Det beslutades på svenska ishockeyförbundets årsmöte.

Under lördagen höll Svenska Ishockeyförbundet årsmöte i Stockholm. 

Ett möte som resulterade i ett beslut som förändrar upp- och nedflyttningen serierna på förbundsnivå i svensk herrishockey (SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan).

För att från och med säsongen 2020/2021 kommer playoff mellan lag från SHL och hockeyallsvenskan samt kvalserien till hockeyallsvenskan att slopas. I stället garanteras det att lag avancerar till SHL och hockeyallsvenskan varje säsong, samtidigt som det även garanteras att ett lag åker ur. Tidigare har två lag haft chansen att gå upp men samtidigt har ingen plats varit garanterad.

Nytt beslut i svensk hockey 

Svenska Ishockeyförbundet gav i början av 2018 Ola Lundberg uppdraget att utreda nuvarande seriesystemet samt upp- och nedflyttningen mellan svensk hockeys tre högsta serier. Förslaget skapade debatt i hockey-Sverige och i maj gick flertalet av klubbarna i hockeyallsvenskan och hockeyettan ut med ett öppet brev där de uppmanande distrikten att rösta ner förslaget.

Hockeyförbundets styrelse omarbetade därefter förslaget och det mynnade i stället ut i en motion om att ett lag ska flyttas upp och ned varje säsong.

Hur kval- och slutspelsuppläggen blir avgjordes inte under mötet, det kommer klubbarna i de olika ligorna i stället att fastställa tillsammans med ishockeyförbundet.

Under årsmötet omvaldes även Anders Larsson till ordförande för ännu en period.