Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Damkronorna diskas – på grund av bojkotten

Damkronorna diskas Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Damkronornas spelare vägrar dyka upp till Euro Hockey Tour under den pågående konflikten med Svenska ishockeyförbundet.

Nu har Sverige blivit officiellt diskade från turneringen. 

Damkronorna har sett till att bli Hockey-Sveriges största snackis just nu. Deras pågående konflikt med det svenska ishockeyförbundet nådde kokpunkten i veckan – och nu råder iskall kyla mellan förhandlingspartnerna.

Damspelarna, som företräds av spelarfacket SICO, menar att SIF svikit dem på flera punkter: när det gäller ersättningar, reseförhållanden, material och respekt.

Damkronorna diskas

Därför valde samtliga 43 uttagna spelare har valt att tacka nej till det stundande landslagslägret och den efterföljande femnationsturneringen i Finland.

Nu har Damkronorna blivit officiellt diskade från turneringen.

”Sverige kommer att tas bort från nästa veckas Euro Hockey Tour”, skriver det finska ishockeyförbundet på Twitter.  

De fyra lagen som kvarstår är Finland, Tjeckien, Ryssland och Japan. Finland skulle inleda turneringen mot Sverige 24 augusti. Nu blir det i stället Ryssland som ställs mot hemmanationen. 

”Det är skrattretande”

Så sent som i går visade den finska förbundskaptenen Pasi Mustonen sitt stöd för Damkronorna. 

– Det är skrattretande att svenska förbundet säger att de agerar lika mot alla, sa Mustonen till nyhetsbyrån SPT.

– Våra 25 bästa spelare har det rätt bra. Man ska inte behöva göra en landslagssatsning med pengar från egen ficka. Situationerna är helt olika. Damerna får inga sådana löner från klubblaget. Om Sverige vill ha ett landslag i världstoppen ska förbundet åtminstone stå för ersättning för den förlorade arbetstiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.