Nyheten slog ner strax efter lunchtid under onsdagen.
Samtliga 43 uttagna spelare i Damkronorna nobbar den kommande landslagssamlingen. Brynäs-stjärnan Erika Grahm är en av flera spelare som har delat ett gemensamt inlägg, som är en protest mot det svenska ishockeyförbundet.
”Idag har vi, samtliga spelare uttagna till Damkronornas kommande samling, under förmiddagen meddelat svenska ishockeyförbundets landslagsledning ett gemensamt och enat beslut. Vi kommer samtliga att tacka nej till förberedelselägret på Bosön 15-19 augusti och följande femnationsturnering i Finland, 20-25/8. Totalt 43 spelare har fått en kallelse till samlingen. Ingen kommer att delta”, skriver spelarna i uttalandet.
”Det skär i våra hjärtan att en av de första reaktionerna för oss som tilldelas äran att representera vårt land återkommande är hur mycket minus vi kommer att gå ekonomiskt genom att tacka ja”, fortsätter uttalandet.

Bakgrunden till konflikten: ekonomisk ersättning
Orsaken är, som spelarna ser det, orättvisa ekonomiska förhållanden. Eftersom majoriteten av spelarna bedriver heltidsarbete eller heltidsstudier vid sidan av ishockeyn tvingas de ta ledigt vid landslagssamlingar.
Fram till april i år har ett avtal funnits mellan förbundet och spelarfacket (SICO) om ersättning för förlorad arbetsinkomst. Men när avtalet löpte ut i april har ett nytt avtal om ersättning för förlorad arbetsinkomst inte tecknats.
Klara Stenberg, som är ansvarig för SDHL på SICO och representerar spelarna i ärendet utvecklar:
– Det handlar främst om avtalet om förlorad arbetsinkomst mellan ishockeyförbundet och SICO. Det är väldigt få damspelare som kan leva på ishockeyn i dag. För att följa med på landslagssamlingar måste de ta ledigt från arbetet. Under förra året arbetade vi fram ett avtal så att de skulle få förlorad arbetsinkomstersättning. Det löpte ut den 30 april och det avtalet är inte nytecknat. Om de åker i väg nu så får de ingen ersättning. De kommer gå back på att åka i väg att representera Sverige, säger Klara Stenberg.
LÄS MER: Magnus Nyström: Dags för förbundet att sluta snacka
https://www.instagram.com/p/B1JFXTBIWJx/
”Tjejerna står bakom beslutet”
Hon fortsätter:
– Vi vill att spelarna ska ha rätt förutsättningar vad gäller ersättning, resor och boende för att kunna prestera.
Flera spelare i Damkronorna som SportExpressen har varit i kontakt med har avböjt vidare kommentarer och hänvisat till det öppna brevet samt Klara Stenberg.
– Det är tjejerna som står bakom beslutet. Jag jobbar för spelarna och för deras talan. Jag stöttar dem i allt de vill, säger Klara Stenberg.
Hur har dialogen med förbundet sett ut?
– Den är pågående och det är ingenting som jag kan kommentera. Jag för en dialog med ishockeyförbundet löpande.
Vad hoppas ni på för utfall av den här protesten?
– Det vill jag inte spekulera i alls. Vi tar det ett steg i taget och ser vad som kommer härnäst.
Under onsdagseftermiddagen svarade det Svenska ishockeyförbundet genom ett pressmeddelande.
– Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av. Förbundet har inga ersättningar till några spelare i något landslag, vi gör ingen skillnad på dam- och herrlandslag. Den ersättning som spelarna har vid landslagssamlingar står respektive klubb för genom de avtal Svenska Ishockeyförbundet har med ligor och klubbar på de högsta nivåerna, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet.
Förbundets svar: ”Det var en tillfällig åtgärd”
När SportExpressen når Tommy Boustedt förklarar han vidare:
– Förbundet ger inte ut några ersättningar till spelarna i något landslag. Vi gör ingen skillnad på damer och herrar. Den ersättning spelarna har på landslagssamlingar, både på herr- och damsidan, den står respektive klubb för, säger han.
Han fortsätter:
– Där har vi avtal med klubbarna och ligaorganisationerna (SDHL och SHL). Vi har ett nytt avtal med SDHL där vi upplåter de kommersiella rättigheterna som SDHL bedömer att det finns ett stort värde i. Det gör att inte vi har de rättigheterna för damligan, de har SDHL själva. I framtiden finns det en stor ekonomisk uppsida för svensk damishockey. Motprestationen från SDHL är att stå för spelarnas ersättningar och en del av deras utrustningar, samt försäkringar och så vidare.
Men det fanns ett bidrag för att täcka förlorad arbetsinkomst vid landslagssamlingar?
– Det är en sanning med modifikation. Under den förra säsongen så förhandlade vi med SDHL om det här avtalet. Eftersom förhandlingar pågick och vi inte hade avtalet klart gick vi in och ersatte förlorad arbetsinkomst på de spelarna som hade rätt till det då. Det var en tillfällig åtgärd eftersom vi inte hade avtalet på plats. Nu har vi avtalet på plats och har upplåtet kommersiella rättigheter till ligan.
Känner inte ni att ni skjuter över problemet på någon annan?
– Det gör vi inte. Vi har ju gjort ett avtal och avtalet har uppkommit på grund av damligan och deras önskemål. Och det finns ett ekonomiskt värde med det här avtalet. Det har SDHL i dag. De vill ha de på det sättet. De har arbetsgivaransvaret för sina spelare.
Vilka kommersiella rättigheter gäller det?
– Till exempel reklamrättigheter, radio- och tv-rättigheter. Allt man kan sälja. Vi tror att värdet kommer att öka där. Oberoende experter värderar de här rättigheterna ganska högt för damligan också.
Förstår ni de kritiker som menar att ni skjuter över problemet på ligan?
– Jag vet inte om någon tycker så. Då kan det vara så att man inte känner till det här avtalet. Det är inget vi har tjatat oss till. Klubbarna ser en ekonomisk rättighet genom att äga dem.
Förstår du spelarnas agerande?
– Det har jag inga synpunkter på. Det är deras val. Hur de agerar har jag inte synpunkter på. Jag är mer förvånad. Sen får vi fundera mer på vad här innebär.

Hur ser er dialog ut med spelarfacket (SICO)?
– Den enda kontakt jag hade var när jag läste om nyheten i media och ringde SICO för att se om det stämde. Då bekräftade de det.
Vad kommer att hända nu?
– Det vet jag inte. Det är omöjligt att säga just nu.
Hur tycker du att det ser ut för förbundet när samtliga spelare bojkottar landslaget?
– Nej, det är varken bra för oss eller för damspelarna. Det är inte bra för någon, det är riktigt.
Har ni någon plan för att lösa det här?
– Det har gått några timmar sedan beskedet kom. Ibland är det bra att sova på saken. Då hinner man fundera och resonera med andra personer som är klokare än en själv.
Degraderat till B-VM
Sverige missade medalj under OS 2018 efter sitt sämsta resultat någonsin. Då blev Damkronorna av med stödet från Sveriges olympiska kommitté (SOK).
– Vi satsar inga pengar på dem nu, sa SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i samband med det indragna stödet.

Året senare blev Sverige degraderat till B-VM efter en förlust Japan i den sista gruppspelsmatchen.
– Det är ett historiskt fiasko, sa SVT:s Jonas Andersson.
SVT:s expert Maria Rooth var lika chockad som alla andra.
– Nu har vi nått botten. Nu måste spelarna rannsaka sig själva: gör jag det bästa för att bli så bra som möjligt?, sa hon i SVT:s studio.
LÄS MER: Sofia Reideborn sågar protesten: ”Helt orimligt”
Winberg kritisk
Det har tidigare riktats stor kritik mot det Svenska ishockeyförbundet med tanke på hur den ekonomiska situationen ser ut för Damkronorna.
– Förr fick vi 200 kronor om dagen när vi spelade i landslaget. Nu får vi ingen ersättning alls. Jag tycker det är märkligt att inte förbundet vill skapa bättre förutsättningar för damerna genom att ersätta landslagsspelare på en skälig nivå. Att ha samma system för både damer och herrar när de ekonomiska skillnaderna mellan dam- och herrishockeyn är astronomiska är märkligt, sa Damkronornas Pernilla Winberg till Hockeypuls.
https://twitter.com/mrooth27/status/1161600745399037953