Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johnny Oduya öppnar upp om alkoholmissbruket i NHL

Foto: TOBIAS LUNDKVIST
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Johnny Oduya har själv sett och upplevt det på nära håll:

Alkoholmissbruket i NHL. 

Nu vill den tidigare Stanley Cup-vinnaren kasta ljus på den kultur som accepterats och sällan ifrågasätts.

– Det här behöver diskuteras mer, speciellt i hockeyvärlden där den här kulturen existerar. Människor fastnar, säger han i Expressens podcast Hockeypuls.

Johnny Oduya, 41, har levt utan ishockeyn som sysselsättning i fyra och ett halvt år. 2018 tog han sina sista skridskoskär.

– Tiden går. Det går fort, säger han med ett leende när han gästar Expressens podcast Hockeypuls.

Den tidigare hårdföre och stabile NHL-backen, som vann två Stanley Cup och ett OS-silver under sin karriär, är i dag visionären bakom två nystartade företag i Stockholm: andningsstudion Hale och klädmärket Atunya.

– Det har varit enormt lärorika år sedan jag slutade. Nya verksamheter, nya utmaningar. Det har varit väldigt kul. Jag trivs extremt bra och lär mig nya saker hela tiden. 

Med två färska företagsåtaganden lever Johnny Oduya ett lika aktivt som hektiskt liv. Långa arbetsdagar krävs för att utveckla både Hale och Atunya och för att nå ut till människor som ännu inte hört talas om företagen. 

– Men här får jag möjligheten att använda det jag upplevt och utvecklat tidigare i ett helt nytt forum. Jag träffar människor som inte ens vet vad ishockey är, berättar Johnny som heller inte räds de långa arbetsdagarna – tvärtom. 

Och kanske har livet som elitidrottsman, där kraven och pressen hela tiden hänger över en, hjälpt honom i övergången från spelare till entreprenör.

För är det något Johnny Oduya lärt sig hantera efter 20 år på yppersta Sverige- och världsnivå är det press. 

Den som kommer från honom själv och utifrån.

– Ska du kunna utstå en viss typ av press måste du hitta sätt för hur du hanterar det. Idrottare generellt är bra på det, men ibland är det beteendet inte fördelaktigt över tid. Du drar med dig massa olika saker som inte alltid är positiva. Inom idrotten finns mycket depression och mörka tankar som inte är hållbara. Jag vill inte säga mental ohälsa för det är ett svårt begrepp att ringa in, men det finns en utmanande del i den cykel som du hela tiden lever i, säger Oduya innan han fortsätter:

– Sedan tillförs press utifrån också. Jag tror att ”vanliga” människor upplever utmaningar i sina liv också, men det som blir annorlunda inom idrotten är att när du lär dig överkomma pressen så blir det en uppsida som folk uppskattar. Du kan ha ett mönster som egentligen är negativt för dig, men det ger dig framgång. Det här pratas det inte om speciellt mycket. 

Alkohol är samhällets godkända drog

Alla med- och motspelare han stött på under sina tre säsonger i Elitserien eller tolv år i NHL klarade inte heller alltid av den miljö som elitidrottare lever i.

Oduya fick smaka på segerns sötma under sin karriär, de två Stanley Cup-ringarna är det yttersta beviset för det, men han har även sett baksidan med en vardag där du som spelare hela tiden förväntas ligga på topp.

I alla NHL-omklädningsrum som Oduya var en del av fanns det spelare som vände sig till flaskan för att komma undan verkligheten.

– 100 procent. Alkohol är samhällets godkända drog, så enkelt är det. Det är den enda drog som du kan ta och förtära – och om du inte gör det så tycker folk att du är konstig. Den har nästlat sig in i samhället på en djup, djup nivå, framför allt i västvärlden. 

– Det gör att det blir kutym och det är inget konstigt, speciellt inom sporten och ishockeyn. Det är extremt vanligt där. Ska du bonda och komma tillsammans, då går du ut och super ned dig. För en del kommer det funka och de kommer inte ha några problem med det, men en del kommer fastna. Och är det bra spelare som fastnar i det, då tittar man åt andra håll. 

Så länge han presterar.

– Ja, så länge han levererar och gör sina två mål per match, då är det ingen som bryr sig speciellt mycket. Sedan går det tio år och det blir en krasch och då får man plocka upp bitarna av den personen. 

Oduya under sin sista säsong i NHL.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Oduya ser samma destruktiva alkoholmönster i hela samhället. 

Ishockeyn är bara en avspegling av övriga världen.

– Det blir ett självmedicinerande och jag tror inte att det bara är hockeyspelare som känner igen sig i det här. Du är stressad på jobbet, tar två glas vin och helt plötsligt har du gjort det hela veckan. Det är inte främmande för många personer. Min intention är inte att kasta skräp på någon som gillar att dricka vin, men det finns personer som inte kommer klara av det och allt det här är väldigt gömt i samhället. Det finns enorma problem och det oroväckande inom sporten är att det blir väldigt macho kring det här: ”Jag kan dricka så mycket det bara går”. 

– Jag har själv druckit enorma mängder vid vissa tillfällen och ansåg att jag kunde dricka mer än de flesta, och det skulle bara vara så. Jag hade turen att jag var fokuserad resterande tid, så det här hände inte hela tiden, men just den här ventilen, om vi ska kalla det så, att du måste komma bort från någonting och att alkoholen används för det. Det är problematiskt över tid. Jag känner att det personligen är helt annorlunda för mig i dag, jag behöver inte använda det på det sättet. 

Det här är inte främmande av vad jag sett under mina tolv år i NHL

Annat var det för drygt tio år sedan, när Oduya tvingades lämna New Jersey Devils för Atlanta i en stor bytesaffär i NHL. 

Han vinkade farväl till en fungerade organisation och hamnade i stället i en dysfunktionell klubb som senare, under 2011, flyttades till Winnipeg.

– När jag var i Atlanta var det stökigt ett tag. Vi var jävligt dåliga och det fanns inte så mycket annat att göra. Säsongen var slut i februari och då var det 20-30 matcher kvar. Det fanns inget att spela för. Det blev en mix av allting och jag kan inte tala för andra, bara mig själv, men det här är inte främmande av vad jag sett under mina tolv år i NHL. 

Du har spelat för sju NHL-klubbar. Hur många personer per lag har problem med alkohol?

– Det är olika från lag till lag, men en-två personer, kanske tre, per lag. NHL har ett missbruksprogram och där försöker man hitta lösningar. Det är mer drogrelaterat men alkohol är också ute ur bilden om du hamnar där eftersom alkohol ofta är inkörsporten till andra droger och beteenden. Det programmet är jättebra och jag upplever att man försöker titta mer på det här. 

Oduya proklamerar inte nödvändigtvis att alkoholen behöver raderas ur samhället, men att en större diskussion kring dess konsekvenser och människors vanor och beteenden är nödvändigt.

Annars kommer vi fortsätta leva vidare i en ond spiral som raserar människors liv. 

– Det är som en flod och vi står och plockar upp folk längs ned i floden men samtidigt puttas ännu fler i längre upp i floden. Det flyter bara på. Jag vet inte hur mycket det är SHL:s eller NHL:s ansvar, men konversationen runt det är intressant i alla fall. Jag har sett det tydligt och jag har länge varit fundersam över det här.

Lyssna på Johnny Oduya i Expressens podcast Hockeypuls. Finns där poddar finns:

https://embed.pod.space/player?episode=hockeypuls/232-johnny-oduya&theme=spaceblue

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.