Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johansson och Edstrand invalda

Mikael Johansson.
Foto: Nils Petter Nilsson
Ann-Louise Edstrand.
Foto: Björn Tilly

Mikael Johansson och Ann-Louise Edstrand har valts in i Svenska ishockeyförbundets Hall of fame.

Johansson tack vare två VM-guld och fem SM-guld med Djurgården. Bland annat.

Den före detta Djurgårdsstjärnan Mikael Johansson, 49, numera huvudtränare i hockeyallsvenska Vita Hästen, blev den 106:e svenske spelaren att väljas in i Hall of Fames växande skara.

Micke Johansson i Hall of Fame

Johansson var med i Tre Kronor under 16 säsonger och radade upp medaljer. Han vann förutom två VM-guld och hela fem SM-guld med Djurgården fyra titlar med Kloten i Schweiz. Den gudabenådade passningsspelaren knep även OS-brons i Calgary 1988. Dessutom vann han SportExpressens pris Guldpucken år 2000 som landets bästa hockeyspelare.

"Han var alltid en prydnad för ishockeysporten som sådan. Oerhört skicklig spelare, en playmaker. I Djurgårdens IF är han för alltid en av de största. Men vi får inte i Mikael Johanssons fall glömma moderklubben Huddinge IK, den stora talangfabriken", skriver juryn i sin motivering.

Den förra Modospelaren Ann-Louise Edstrand har blivit invald som nummer 107. Hon spelade i Damkronorna under 15 säsonger.

Modo-Edstrand hyllas stort

"Modo Hockey var tidigt ute då det gäller damishockeyn, Ann-Louise Edstrand var en av klubbens många fina plantor. Hon hann med att bli VM-femma och vinna EM-silver representerande Modo innan hon flyttade till Stockholm där de stora framgångarna kom. 209 landskamper, där hon totalt gjorde 28 mål. Hon innehar damernas stora märke nummer 5, har vunnit åtta SM-guld i tre olika klubbar – Nacka HK, Mälarhöjden/Bredäng och Segeltorp Något som verkligen understryker den fina karriär som Ann-Louise hade", motiverar juryn sitt beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.