Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jätteskrällen: De besegrar Kanada för första gången

Lettland stod för en jätteskräll mot Kanada.
Foto: TASS / NATALIA FEDOSENKO/TASS/SIPA USA SIPA USA
Kanada åkte på sin första förlust någonsin mot Lettland i VM.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN

Hemmanationen Lettland fick en drömstart på hockey-VM.

Laget stod för en jätteskräll mot Kanada och tog sin första VM-seger någonsin mot stornationen.

– Vi har förberett oss för den här matchen i två månader, säger Lettlands Lauris Darzins i SVT.

Med knappt två sekunder kvar av den första perioden fick Miks Indrasis pucken i slottet i numerärt överläge och prickade in 1-0 för Lettland mot Kanada.

Kanada fick därmed finna sig i att gå in med ett måls underläge till den första periodpausen.

– Det är upp till oss själva. Vi ska slappna av och få bort nerverna så ska vi komma ut starkare i den andra perioden, säger Kanadas lagkapten Adam Henrique i SVT i pausen.

Lettland skrällde mot Kanada

Trots Henriques ord var det Lettland som kom ut starkast i den andra perioden och lyckades utöka sin ledning efter drygt åtta minuter. Oskars Batna styrde in 2-0 från nära håll och Kanada var i rejäl brygga.

Ett starkt lettiskt försvar, och en storspelande Matiss Kivlenieks i målet, såg sedan till att avstyra de farligaste kanadensiska möjligheterna i den tredje perioden. Två stolpträffar hindrade Lettland från att avgöra i tom kasse men trots det fick laget fira sin första seger någonsin mot Kanada i VM.

”Det var en nackdel för dem”

2-0 innebär tre blytunga poäng för hemmanationen i inledningen av VM samtidigt som Kanada är pressat inför söndagens match mot USA.

– Det är en fantastisk grupp. Det är roligt att få uppleva något speciellt med dem. Förhoppningsvis får vi göra det i år, säger Lettlands veteran Lauris Darzins i SVT efter segern.

– Vi visste att det var en nackdel för dem att de inte var så samspelta. De hade inte spelat någon träningsmatch på stor rink och vi har förberett oss för den här matchen i två månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.