Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kallas för “Nya Crosby” – tränar nu i Sverige

Foto: Johanna Dahlén/SportExpressen
Foto: KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/REX / KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/REX/IBL REX FEATURES

JÖNKÖPING. Tänk att vara femton år och redan jämföras med superstjärnor i NHL.

Det är vardag för underbarnet Connor Bedard.

SportExpressen har träffat honom i sin nya utvecklingsmiljö, HV 71, och pratat om bland annat NHL-drömmen, att få ”exceptional status” och varför han är i Jönköping.

– Det finns så mycket jag älskar, jag kan inte tänka mig mitt liv utan hockey, säger han.

Förra veckan hörde Alexis Lafreniére sitt namn ropas upp först av alla under den annorlunda NHL-draften.

Om tre år är det en annan kanadensare som redan nu tippas vara den första att tingas.

Ja, jag pratar om supertalangen Connor Bedard.

Han har kallats ”världens bästa 15-åring” och fick till och med så kallat exceptional status i WHL (den första någonsin i den ligan) den här säsongen.

Vilket innebär att han skulle få spela ett år tidigare än alla andra.

Men i stället träffar jag honom i Jönköping där han är och tränar med HV 71:s juniorer.

Hur gick det till egentligen?

Valet stod mellan Frölunda och HV71, men de sistnämnda hade möjlighet att hjälpa till med boende.

– Min agent tog upp det. Det finns en risk att WHL kan stängas ner hela säsongen och jag ville inte att det skulle gå en säsong när jag inte spelar alls... det var den största anledningen. Så ifall WHL inte skulle dra i gång kan jag spela matcher här. 

Och ännu har det inte tagits något beslut.

– Det borde komma snart, man har ingen aning. Jag hör både positiva och negativa saker så jag kan inte säga vad jag tror...

”Jobbet som läggs ner – det är viktigt”

SportExpressen gav förra veckan en inblick i de förutsättningar som finns i Jönköping för unga ishockeyspelare.

Connor Bedard och resten av juniorerna får bland annat 13 pass i veckan med flera olika tränare, tillgång till två gym och skills corner.

– Det som är intressant, de bästa spelarna, som Zion, Emil, Anton, Connor... de tränar en timma mer varje dag än vad laget gör. Det är viktigt att få med, jobbet som läggs ner bland våra juniorer, säger junioransvarige Max Bohlin.

När jag tar upp det med Bedard och undrar, hur mycket tid spenderar han egentligen i skills corner utöver träningen?

– Äh, 1-2 timmar kanske fyra dagar i veckan... så det är inte så mycket.

Foto: Johanna Dahlén/SportExpressen

När vi träffas i restaurangen sitter junioransvarige Max Bohlin och Bedard och går igenom hans iUP (individuella utvecklingsplan), där det lyfts fram delar att arbeta ännu mer med.

Det finns en plan att jobba utefter för att få ut det mesta ifrån hans tid i Sverige.

– Träningen är rätt lik hemma i Kanada. Jag brukar träna fyra gånger i gymmet och köra intervaller den femte dagen. Det kanske blir fem pass plus åtta på isen, så det är inte så mycket egentligen. Man blir van det.

Vad visste du om svensk hockey innan?

– Jag visste att det är mycket skillsträning, för man kollar på killar härifrån och Europa. De spelar lite annorlunda än kanadensare, de är smidiga och har skillsen, som kanadensare, men här läggs det väldigt mycket fokus på det. Två träningar om dagen med skills på morgonen, det är rätt annorlunda, det är väldigt bra.

Vad känner du att du behöver utveckla?

– Spelet i allmänhet, mitt försvarsspel är väl helt okej, men jag tror att hela tiden när man klättrar någon nivå så blir det mer spännande. Du kan inte bara lita på att göra poäng... jag tror att Ovetjkin har kanske en säsong där han gör 55 mål, men är -40 och ingen brydde sig om målen. Det är väldigt viktigt. Sen skridskoåkningen känns som något jag kan förbättra här också.

”Fick ett samtal – surrealistiskt”

Tanken inför säsongen var att Bedard skulle spela i WHL som underårig. Den första spelaren i den ligan som fått det såkallade ”exceptional status”.

Flytten skulle skett två timmar flyg hemifrån, till Regina Pats.

– Det var coolt att få det, sen är det olyckligt att det är det här året... det är ett konstigt år. Det var väldigt speciellt, jag hade inte förväntat mig det. Jag satt bara i bilen och fick ett samtal, det var rätt surrealistiskt. Jag är väldigt tacksam för det.

Foto: Johanna Dahlén/SportExpressen

De som spelar WHL är betydligt äldre än Bedard, och det blir några steg uppåt.

– Jag är taggad, första matchen lär jag vara nervös med fjärilar i magen... så är det alltid. Det kommer vara mycket tuffare, det är 20-åringar och jag är 15. Det kommer vara annorlunda, jag kommer behöva anpassa mitt spel.

Så mycket uppmärksamhet redan och träning, känner du att du kan vara en vanlig kille också?

– Ja, ärligt så blir jag inte egenkänd så mycket hemma. Det är inte ofta, men på ishallen kanske. Självklart vet jag att det finns grejer som andra ungdomar gör som inte jag kan göra, men det här är vad jag vill. Jag tror inte att jag kan vara normal på så sätt, men rätt så nära.

NHL-draften i bakhuvudet

Vi fortsätter snurra tillbaka till inledningen av texten.

Det här med att bli draftad – alla unga hockeyspelares dröm.

Det är tre år kvar, men det närmar sig med stormsteg.

– Jag tror knappt att det är på riktigt. Det är spelare i NHL och hur bra man än är känns det inte som att man inte tror att det faktiskt händer. När man är ung, men det verkar som att det blir mer och mer verkligt för varje säsong, men för mig känns det inte som att det finns i bilden. Självklart finns det i bakhuvudet, för det är ju slutmålet.

Det kommer alltid medietränade svar på den här frågan, men den måste ställas. Du som alltid hållit på Vancouver, hur häftigt hade det varit att dra på sig deras tröja?

Bedard skrattar till och svarar:

– Jag vet inte, det hade varit väldigt kul. Givetvis hade det inte spelat någon roll vart man hamnar, jag tror att om du frågar vem som helst det så är det ju så. Det hade varit väldigt coolt att vara hemma och man har ju vuxit upp hejandes på det laget, men man måste inte stanna när man blir äldre. Det hade varit väldigt coolt, men jag hade självklart blivit glad att gå vart som.

Kanske samma som att möta Vancouver, kanske?

– Det hade varit coolt också, att ha alla kompisar på läktaren. Det hade varit häftigt, båda grejerna.

Foto: Johanna Dahlén/SportExpressen / SportExpressen

Det har gått några veckor sedan flytten gick över Atlanten för Connor och hans snart 18-åriga syster, som kunde åka med och studera på distans. Något även han gör under tiden han är här.

– Det betyder mycket. Hon kan laga mat och städa, sånt som jag inte är lika bra på. Det är ett roligt äventyr för båda oss och det är absolut bättre att ha med henne.

Men hur känns det egentligen för era föräldrar?

– Det var planen, jag skulle flytta och min syster skulle till universitetet, det blev bara lite längre bort. De var förberedda på det, men det är konstigt ändå. Jag menar, mamma grät rätt mycket på flygplatsen.

Hur länge han blir i Sverige och om han faktiskt kommer att spela matcher, det återstår att se.

TV: Hockeyjuryn: ”Det är brutalt våldsamt och direkt vidrigt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.