Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag trodde att jag aldrig skulle spela hockey igen”

Tv-klipp med Mathias Bromé
Foto: Claudio Thoma/freshfocus / freshfocus
Foto: JEROME MIRON / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

DAVOS. 2017 greppade ätstörningen tag i honom och än i dag kan den göra sig påmind. 

Nu öppnar utlandsproffset Mathias Bromé upp om kampen mot maten.

– Jag trodde att jag aldrig skulle spela hockey igen, säger han i podcasten Hockeypuls. 

Lyssna på Hockeypuls SpotifyiPhoneAcast

https://embed.acast.com/hockeypuls/bd50205ce9c271628f71e1b7f3868570

I en tid som utåt sett förknippades med lycka började problemen smyga sig på. Mora var på väg mot SHL efter en sagolik säsong och Mathias Bromé var en av förgrundsfigurerna. 

Det ingen visste var att Mathias kämpade på två fronter. I hockeykarriären – genom att försöka ta upp Mora – och utanför rinken, med en ätstörning som fick honom att rasa i vikt. 

– Jag kunde inte svälja maten. Det kändes som att det skulle fastna i halsen varje gång. Konstigt, men hjärnan är starkare än man tror. Jag gick ned massa kilon och trodde att jag aldrig skulle spela hockey igen. 

Ett personligt helvete som Mathias inte önskar någon annan, men samtidigt kan han känna en tacksamhet över att ha tagit sig igenom den perioden.

– Jag fick mig en rejäl tankeställare när allt det där med maten hände. Vad är viktigt i livet?

– Jag måste må bra. Mår du inte bra, då är inte livet roligt. Är det värt att hålla på som man gör med vissa saker? Det tär mer på en än vad man tror, när man går igenom en sådan sak. 

Han har förståelse för de som inte förstår.

– Många kanske tänker: ”Tugga maten och svälj bara”. Men... den psykiska ohälsan som inte syns är den värsta. Ingen vore gladare än mig om det inte hade hänt. Samtidigt har jag fått ett annat perspektiv på saker. 

Mathias fick hjälp senare under den sommaren, då han träffade en psykolog i Stockholm. 

– När jag gick i KBT (kognitiv beteendeterapi) förstod jag att jag inte var ensam om det. Det är bra att kunna öppna upp sig och berätta att man inte mår bra. Det finns ingen anledning att hålla det inne, och det handlar inte om att jag vill att någon ska skriva ”åh, vad synd det är om dig”. Ju fler som vågar öppna upp, ju fler kommer kanske kliva fram och tänka ”jag kan också berätta”.

Numera spelar Bromé för Davos där han är lagets poängkung.
Foto: Claudio Thoma/freshfocus / freshfocus

Dominerar i den schweiziska ligan

I dag lever Örbysonen i Schweiz där han spelar för topplaget Davos. 

Han är en stjärna i den schweiziska ishockeyn och är därtill gjuten i det svenska landslaget efter en gedigen insats i Karjala Cup. 

Å ena sidan leker livet, å andra sidan medger Mathias att det varit tufft att vara ifrån familj, vänner och flickvän under säsongen. Han skäms inte heller för att berätta om den komplexa matproblematiken han fortfarande lever med.

– När jag är stressad eller har mycket tankar i huvudet, då blir maten mer påtaglig. Även när jag är själv och tänker mycket. Det blir en boll som bara rullar på då. Det finns fortfarande kvar, men jag är bättre på att hantera det i dag tack vare de verktyg jag fått. Jag sket i att äta förut, nu kan jag känna – när det inte går – att då blir det en spagetti och köttfärssås igen. Det är lättare för mig att äta.

Du har lärt dig att sortera mat?

– Ja. Jag är egentligen kräsen, men jag har valt ut några saker som funkar för mig. Jag ser ingen mening med att äta en oxfilé för det ger inte mig någonting. Jag skulle bara må sämre av det. Numera vet jag vad jag klarar av och inte. 

Öppnar upp för en återkomst

På svensk mark har Mathias Bromé på senare tid blivit förknippad med Örebro, där han spelade mellan 2019 och 2020. 

Han har starka band till klubben och medger att en återkomst lockar.

– Jag hoppas att få spela där igen, men det är inte bara jag som bestämmer det. Klubben måste vilja det också. Jag trivs väldigt bra i staden och med supportrarna och alla runtomkring, avslutar Bromé, som har kontrakt med Davos till 2023.

På sin hemmais, i en av världens mest kända hockeyarenor.
Foto: Claudio Thoma/freshfocus / freshfocus

Lyssna på hela Hockeypuls avsnitt med Mathias Bromé i spelaren nedan eller i valfri poddapp:

https://embed.acast.com/hockeypuls/bd50205ce9c271628f71e1b7f3868570

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.