Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag tar vad som helst utom nummer 99"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Yaroslav Neyelov

Nicklas Bäckström vill helst spela i Washington Capitals. Eller i Brynäs.

I stället är han i Dynamo Moskva.

I en intervju med SPORT-Expressen berättar Bäckström att han ändå kan komma hem om det blir NHL-lockout hela säsongen, att han ska byta bort tröjnumret 99 och att han gärna vill vara med i Karjala Cup.

- Det är alltid speciellt att spela i Tre Kronor. Och jag är gärna med när möjligheten finns.

Det är klart att det väckte viss uppståndelse i hockeyvärlden när Washington Capitals svenske superstar Nicklas Bäckström valde att ge sig för tjatet från lagkompisen Alexander Ovetjkin och göra honom sällskap i KHL-laget Dynamo Moskva.

Ännu mer uppståndelse väckte Bäckström när han debuterade för sin nya klubb, i måndags borta mot Lokomotiv Jaroslavl, med nummer 99 på ryggen.

Wayne Gretzkys nummer.

Nummer 99 - som pensionerats av hela NHL. Ingen spelare kommer någonsin mer få bära 99 i världens bästa hockeyliga.

Bäckström kommer ha 99 även i kväll, mot Torpedo Nizhny Novgorod.

Sen byter han nummer.

- Det blev fel. Jag hade inte så mycket att välja på när jag kom hit i fredags och ville ha ett nummer med en 9:a. Så fick jag 99. Men redan före första matchen bad jag om att få byta, det kändes fel helt enkelt. 99 är Gretzkys nummer, säger Bäckström och fortsätter:

- Men Dynamo sa att numret redan är registrerat och därför måste jag ha det i två matcher. Sen blir det ett nytt nummer. Jag vet inte vilket än. Men jag kan inte ha 99 i alla fall. Jag tar vad som helst utom det.

Hans eget nummer 19 är upptaget i Dynamo av ryske landslagsmannen Denis Kokarev.

Beredd ställa upp i Tre Kronor

Annars vill Bäckström gärna ha nummer 19 igen - i Tre Kronor.

Pär Mårts har sagt att han vill ha NHL-proffs med i första landslagsturneringen, Karjala Cup i Finland i mitten av november, är du sugen?

- Jag har faktiskt inte tänkt på det. Jag har ju precis landat här i Ryssland. Men om jag får frågan är det klart att det är kul att spela i landslaget. Det är alltid speciellt att spela i Tre Kronor. Och jag är gärna med när möjligheten finns, säger Nicklas.

I Dynamo spelar Bäckström naturligtvis i förstakedjan ihop med Alexander Ovetjkin - och Richard Gynge.

Dynamos 25-årige nyförvärv från AIK har gjort succé i KHL. Gynge är målbäst i Dynamo tillsammans med Ovetjkin, de har gjort sex mål vardera.

- Jag spelade ihop med Gynge i Brynäs för flera år sedan. Han var en måltjuv redan då. Sedan dess har han utvecklats enormt och han är en väldigt bra spelare. Det är kul att spela med honom, han är alltid på rätt ställe på isen och jag hoppas verkligen att vi tre får fortsätta tillsammans, säger Nicklas.

Öppen för spel med Brynäs

Mest av allt hoppas Bäckström att parterna i NHL-konflikten kommer överens och att han och Ovetjkin kan återvända till Washington inom kort.

- Det vore verkligen bra om NHL satte i gång igen. Det är klart jag är optimistisk att man ska hitta en lösning, men många detaljer återstår och det är svårt att veta hur det kommer att bli, säger han.

Om hela säsongen skulle ställas in finns förstås en stor chans att Hockeyligan öppnar alla dörrar för NHL-proffs i elitserien och då är de svenska NHL-proffsen i ett nytt läge.

Vad gör du då?

- Möjligheten för mig att komma hem till Brynäs igen finns, det kan jag säga.

Bäckström medger att han helst spelat i Brynäs redan nu.

- Ja, det känns lite konstigt att jag inte gör det. Brynäs är mitt förstaval utanför NHL och jag är uppväxt där. Men nu är det som det är. Vi får se vad som händer framöver.

Tills vidare bor han på Dynamo Moskvas bas, en förläggning med hotell och träningsrink, i utkanten av Moskva.

- Det är bra här. Det är klart det är skillnad från NHL. Men vi bor bra och det är bra ordnat utanför hockeyn. Det är klart det är ett äventyr att få komma till Ryssland.

Ovetjkin är nöjd att ha dig där?

- Ja, haha. Han tjatade på mig länge att komma hit. Det blev en hel del telefonsamtal och sms från honom.

I första matchen blev det seger, 3-0 mot Lokomotiv Jaroslavl, samtidigt en läskig påminnelse om flygkraschen i fjol.

- Ja, det var lite obehagligt före matchen när de ringde i en klocka för de som omkom då. Man fick en klump i magen. Det var så hemskt alltihop som hände. Det är svårt att fatta. Stefan Liv kände jag väl, vi spelade i Tre Kronor ihop. Han var en fantastisk kille. Så samtidigt som det kändes hemskt att tänka på det kändes det bra hur man hedrar alla de som omkom, med den där klockan före varje match.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.