”Jag tänkte: Hoppas att planet störtar nu”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Hockeyvärlden har skakats om rejält de senaste veckorna efter vittnesmål om övergrepp.

Efter att den före detta Chicagospelaren Kyle Beach trätt fram valde Erik Granqvist att berätta om vad som hände honom i Luleå på 1990-talet.

Traumat försatte honom i ett mörker.

– När vi flög till bortamatcher tänkte jag: ”Hoppas att planet störtar, det är lika bra”, säger han till Dagens Nyheter. 

Hockeyvärlden är i gungning. I slutet av oktober valde Kyle Beach att träda fram och berätta om övergreppen han utsattes för 2010 i Chicago Blackhawks. I Sverige har Erik Granqvists känslosamma vittnesmål från upplevelser i Luleå i början av 90-talet fått mycket uppmärksamhet.

30 år efter inkilningen orkade expert berätta i ”Viaplay Hockey Podcast”

– De tog massagebänken och ställde in den i duschen. Tog av mig alla kläder. Sen tog de ett skridskosnöre som dinglade över ansiktet och knöt det hårt runt snoppen. Om jag gjorde motstånd skulle de dra i det. Sen tog de fram en rakmaskin och rakade bort allt hår på hela kroppen och huvudet, sa Granqvist bland annat. 

”Kunde ha strukit med”

I en intervju med Dagens Nyheter berättar den före detta målvakten att vissa spelare som utsattes reagerade med att ”bli hårda utåt och aldrig mer ta skit”. Han själv tog en annan väg och självmedicinerade med alkohol, mängder av smärtstillande tabletter, cigaretter och snus – allt för att fly och döva känslorna.

– Min självmedicinering var alkoholen. Jag kunde ha strukit med när jag hamnade på fel ställen på fel tider. Det var ett självskadebeteende. Är du så nedbruten dras du till miljöer där det är farligt att vara, säger Granqvist till DN. 

Övergreppet i duschen var det absolut värsta under Granqvists inkilning. Och det ledde till att den unge hockeyspelaren till och med önskade att hans liv skulle ta slut.

– När vi flög till bortamatcher tänkte jag: ”Hoppas att planet störtar, det är lika bra.” När jag körde över Bergnäsbron i Luleå var det som att en röst sade: ”Sväng bara av vägen och kör rakt ner i vattnet”, säger han till DN.

Likadan inkilning – i somras

Nu är Granqvist fast besluten om att göra vad han kan för att förändra kulturen i hockeyvärlden och luckra upp tystnadskulturen. Efter att han berättat om sina upplevelser fick han ett mejl av en kille som blev utsatt för samma övergrepp under en inkilning till ett J20-lag i slutet av sommaren.

– Det mejlet… nu finns det ingenting som kan skrämma mig till tystnad. Så länge det finns en enda som far illa på grund av tystnads- och machokultur så kommer jag inte att sluta prata om det här. Det finns inget alternativ än att försöka skapa något bättre tillsammans, säger han till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.