"Jag såg ut som en knarkare då"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Frölundas guldhjälte Lukas Bengtsson fick hela förra säsongen spolierad. 

Det efter att ha diagnostiserats med den ovanliga sjukdomen POTS syndrom.

I en intervju med Hockeysverige berättar han om sina upplevelser från sjukhusbesöken:

– Jag låg där på britsen när dom gjorde ultraljud. Då kom det in en ny läkare, en till och även en tredje. Då undrade jag vad som händer, är mitt hjärta dåligt? 

När Frölunda vann SM-guld 2016 så var Lukas Bengtsson en av lagets nyckelbackar.

Efter det valde han att åka över Atlanten för att försöka slå sig in i världens bästa liga.

Men den drömmen fick sig en rejäl törn när trötthetssyndromen bröt ut, och under försäsongscampen med Pittsburgh Penguins organisation tilltog syndromen. 

– Den mängden tester jag gjorde varje dag var helt sjukt. Jag såg nästan ut som en knarkare med märken från alla blodprov och tester jag gjorde, sa han då. 

Efter att ha skrivit in sig på en klinik fick han sin diagnos, POTS syndrom.

En sjukdom som innebar att han tappade upp mot åtta kilo på kort tid, och givetvis inte på allvar kunde träna tillräckligt för att slå sig in i NHL.

– Ungefär samtidigt som jag blev sjuk skadade sig Kris Letang, Olli Määttä, Trevor Daley och Justin Schultz. Fyra backar var borta och vad jag har hört efteråt så hade jag fått chansen då om jag hade varit frisk. Det suger och är riktigt tråkigt. Dessutom vann vi Stanley Cup och givetvis tänker jag att jag kunde varit där. Å andra sidan går hälsan först och jag vet vad jag gjorde under 16 matcher så målet är att ta mig tillbaka och spela medveten om sjukdomen, säger han till Hockeysverige.

"Tanken att lägga av slog mig aldrig"

I sjukdomens grepp hade Lukas det svårt att ens orka sig upp på morgonen. 

Men trots all problematik säger han att tanken på att lägga av aldrig ens fanns där.

– Tanken att lägga av slog mig aldrig. Jag brinner för hockeyn och har gjort så sedan jag var liten. När jag är så nära en dröm som NHL är så vill jag inte ge upp bara för att jag mår dåligt. Som jag sa så mår jag nu bättre än vad jag har gjort på länge.

Backen tillhör fortfarande Pittsburgh Penguins organisation, och där vill han slå sig fram och debutera i NHL redan i vinter.

– Jag är väldigt revanschsugen och nyfiken på vad kroppen klarar av. Jag vill debutera. Om det sedan blir den här säsongen eller inte får vi se. Målet just nu är att komma tillbaka till ishockeyn och sedan ta det där ifrån.

POTS syndrom

POTS (Postural ortostatisk takykardi syndrom) är en sjukdom som kännetecknas av ortostatisk intolerans, skriver Aftonbladet. När kroppen inte kan anpassa sig till upprätt ställning har man ortostatisk intolerans.

Sjukdomen ger onormalt hög puls, och lågt blodtryck, tillsammans med en rad olika symtom. POTS är ett komplext tillstånd som påverkar kroppen på många olika sätt. Den senaste forskningen tyder på att POTS är en så kallad autoimmun sjukdom, vilket innebär att immunförsvaret vänder sig emot den egna kroppen.

Det är svårt att fastställa vad som framkallar sjukdomen. Hjärnskakningar eller för mycket sängliggande på grund av annan sjukdom kan vara orsaker.

Källa: Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.