Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag har inte sett honom på elva år”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Det har nästan gått en vecka sedan 43 kallade landslagsspelare valde att bojkotta Damkronorna.

Men frågorna om framtiden är fortfarande många.

– Vad händer nu? Vi rullar på precis som det har varit tidigare och vi kände väl att nu får det vara bra, säger Erika Grahm.

– Det finns ingen vinnare just nu, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. 

Det var den erfarna landslagsstjärnan Erika Grahm som först publicerade en bild på hennes Instagram där spelarna meddelade att de alla väljer att tacka nej till landslaget.

Anledningarna är många och till slut fick de nog. Efter beskedet började fler och fler efterfråga konkreta punkter. 

Det fick dem.

Bland punkterna fanns den förlorade arbetsinkomsten, försäkringsfrågan och dåliga reseförhållanden. Inför VM 2019 fick de endast fem samlingsdagar och de har även tvingats till dåliga reseförhållanden.

Det finns heller inte någon utvecklingsplan för damerna, något som är väldigt viktigt, menar Erika Grahm:

– Framför allt vill vi egentligen ha något konkret, vi vill kunna sitta ner och prata med varandra. Kanske få till ett landslagsavtal, det har vi inte på damsidan, kanske något sådant så det finns en plan för hur vi vill jobba och att de investerar och lägger lite resurser på hela damverksamheten. Inte bara damkronorna utan även underifrån, det finns nio länder i Europa som har ett U16-landslag för damer men inte Sverige, för mig är det helt sjukt om man tänker på vilken hockeynation vi är i världen.

”Jag vill inte åka och spela”

Men varför nu?

– Det har legat i huvudet ganska länge eftersom att det är några års frustation, det har hänt mycket saker senaste åren och vi kände bara att det var nog nu. Sen att vi har nått botten sportsligt, att vi åkte ur A-VM och det har vi väl ändå känt att det borde hända någonting nu när vi åkte ur att förbundet skulle påvisa någon form av avstamp för en ny tid. Vi måste tillbaka till toppen där vi hör hemma. 

– Men vi har väl inte upplevt direkt att det har varit något engagemang från förbundet. Det var mer att ”nu börjar en ny säsong, nu kör vi igen” och inget har hänt, vad händer nu? Vi rullar på precis som det har varit tidigare och vi kände väl att nu får det vara bra. Plus att när man går med känslan att ”jag vill inte åka och spela med landslaget”, då är det något som är fel.

Hur har bemötandet varit?

– Bemötandet generellt av svenska folket och alla runtomkring är fantastiskt och vi känner ett enormt stöd där. Från förbundet har det varit ganska tyst och de har väl haft dialoger med SICO, vårat spelarfack och vi har inte hört så mycket faktiskt.

Spelarstrejken är organiserad av spelarfacket SICO och det är flera anledningar till den. De har även tagit fram tio punkter för att konkret visa vad som är problemet.

Vad vill ni få ut av det?

– Så klart bättre förutsättningar och framför allt ett bättre engagemang från förbundet. Vi vill verkligen se en långsiktig plan av att ”så här vill vi jobba med flick- och damhockeyn i förbundet” och att de tar ansvar. Sen att de vill jobba tillsammans med både spelare i SDHL och även SOK till viss del, att vi gör det tillsammans. Alla vet att herr- och damhockey ser inte riktigt likadan ut. Det gäller att vi håller ihop och gör det tillsammans för att bygga någonting bra. Just nu känns det mest som att förbundet skjuter över saker på SDHL och till oss har de inte visat speciellt mycket heller. 

”Klubbarna leder utvecklingen”

I Brynäs gör man en stor satsning med Erika Grahm som damansvaring och ett starkt värvat lag. I Luleå slår de publikrekord och har ett väldigt stort intresse för damerna.

Men varför hänger inte förbundet med?

– Det är det vi frågar oss också.. Det är det som är grejen, klubbarna leder ändå utvecklingen nu i svensk damhockey och ligger väldigt, väldigt långt före förbundet. Det är väl det vi tycker också är lite fel att så ska det inte vara. De ska vara med i utvecklingen och framför allt ska de visa ett intresse, säger Erika Grahm.

Grahm riktar också kritik mot hockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt:

– Det säger väl väldigt mycket att högsta tjänstemannen på svenska hockeyförbundet inte ens varit på en enda av våra turneringar, jag har inte sett honom på elva år.

Anders Larsson, ordförande för ishockeyförbundet: 

– Det är viktigt att man får sitta ner och diskutera kritiken och se vad som döljer sig bakom orden, så att Tommy i det här fallet får en chans att bemöta den och kanske ta till sig av den. Men jag kan säga, att jag jobbar väldigt nära Tommy. Han har ett jättestort hockeyhjärta. Han har levt med hockeyn i hela sitt liv, han vill hockeyns bästa. Sedan vill jag nämna att vi var på dam-VM i Finland och såg ett antal matcher på plats. 

Tommy Boustedt hälsar i ett sms att han inte vill kommentera Grahms uttalande och i stället ”fokuserar på att hitta en lösning på situationen”. 

Det här har hänt:

* Efter misslyckandet i OS 2018 drog SOK in den ekonomiska hjälpen till Damkronorna.

– Vi satsar inga pengar på dem nu, sade verksamhetschefen Peter Reinebo då.

 

* Inför förra säsongen gick SHL in med 400 000 kronor för att stötta Damkronorna, tillsammans med förbundet som även de gick in med 400 000.

 

* Damkronorna åkte ur A-VM gruppen i april i år.

– Det är ett historiskt fiasko, sa SVT:s Jonas Andersson.

 

* Fram till april i år har ett avtal funnits mellan förbundet och spelarfacket (SICO) om ersättning för förlorad arbetsinkomst. Efter att det löpt ut har inget nytt tagits fram.

 

* Förra onsdagen gick Damkronorna ut med sin bojkott. Erika Grahm publicerade en text på hennes Instagram där hon meddelade att alla 43 spelare kommer att tacka nej till kommande landslagssamlingen. Alla spelare spred sedan det i sina sociala kanaler.

 

* SICO skrev sedan på sin hemsida: ”Grunderna till beslutet, är att förutsättningarna för spelarna i damlandslaget, försämrats. Det avtal som tecknades mellan SIF och SICO angående förlorad arbetsinkomst, löpte ut i april i år och Svenska ishockeyförbundet har valt att inte förlänga avtalet gällande förlorad arbetsinkomst”

 

* Hela världen engagerar sig i bojkotten. Många utländska landslagsstjärnor visar sitt stöd för Damkronorna, samtidigt som en del är kritiska. Fler och fler börjar kräva ”konkreta punkter”.

 

* En lista med tio punkter släpps som kortfattat inkluderar:

– Förlorad arbetsinkomst

– Försäkringsfrågan

– De få samlingsdagar inför VM 2019

– Dåliga reseförhållanden

– Finns ingen utvecklingsplan för dem

– Materialkontrakt

– Klädsel, finns inga damkläder

– Få ledare under VM-turneringar 18/19 jämfört med andra.

– Respekt, de har försökt få till möten med SIF utan att lyckas.

– Kosttillskott, de får gamla produkter som gått ut

 

* Just nu förs det diskussioner mellan SICO och SIF angående nästa steg, men inget har lösts.