Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har aldrig haft så dålig koll innan”

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Juniorkronorna påbörjar sin JVM-resa i slutet av veckan. 

Med ett coronahot hängande över sig.

Förbundskaptenen Tomas Montén berättar i Expressens podcast Hockeypuls om de potentiella hindren på vägen fram till Edmonton. 

– Testar man positivt på någon av dessa, då är man tyvärr out. Det kommer skapa lite oreda.  

Lyssna på Hockeypuls JVM-special: SpotifyiPhoneAcast

På söndag tar sig Juniorkronornas spelargrupp och stab till Sundsvall för att isolera sig i en coronabubbla mot omvärlden. 

Det första av totalt två karantäner. 

För när truppen rest till Edmonton 13 december stängs samtliga in i ytterligare en coronabubbla, likt lagen i Stanley Cup-slutspelet gjorde tidigare i höstas, och detta kommer innebär att JVM-laget kommer vara ifrån sina nära och kära i en månads tid. 

– Jag tror att utmaningen är större för oss ledare än spelarna. Sedan vet man inte vilka turer det tar med unga spelare. Men det är speciellt, det är det på alla JVM. Jag gör mitt sjunde JVM på åtta år nu. Julkänslan blir inte som för alla hemma. Som tur har man bra hjälpmedel för att hålla kontakt. Det stora bekymret är tidsskillnaden för det är ändå åtta timmar som skiljer, berättar Tomas Montén som varit noggrann med att stämma av med samtliga för den stundande prövningen:

– Vi har haft ett snack med alla ledare individuellt för att höra hur de ser på upplägget, hur de mår och tänker om turneringen. Vi måste öppna upp oss för varandra och ska vi vara där uppe och fajtas, då måste Sverige som grupp nå högre höjder i bubblan än vad våra konkurrenter gör. 

Rekordstor trupp inför mästerskapet

34 spelare och 12 ledare samlas i Sundsvall för ett läger som pågår i sex dagar. En rekordstor trupp helt och hållet på grund av coronavirusets effekter. 

– Det är en sportslig del i det också. Jag har aldrig haft så dålig koll på grund av läget och hur lite ishockey som spelats. Det ger oss möjlighet att se fler och att killarna får visa upp sig. Det är ett koppel av spelare från J20 Nationell som inte kunnat spela efter oktober på grund av att serien pausats. Campen kan ge oss matchlika situationer. 

Innan avresan mot Edmonton ska truppen genomgå en gallring där nio spelare skalas bort.

I en optimal värld hade selekteringen skett enbart på sportsliga grunder, men covid-19 kan ställa till det för enskilda spelare – och Juniorkronorna som lag. 

Positiva testsvar kommer tvinga spelare att ställa in sin medverkan och vill det sig riktigt illa, att merparten av bruttotruppen lämnar positiva test, då kan laget inte åka över till Kanada.

– Vi har tre testtillfällen under nästa vecka. Det är i grund och botten health care of Alberta som bestämt det. De har väl en Tegnell där borta med. Då är kraven att vi ska göra tre PCR-tester och vi ska ligga i en team-karantän där det inte är någon yttre påverkan. Vi bor på hotell, när vi reser så är vi långt ifrån varandra och vi bor i enkelrum, säger Montén och fortsätter:

– Testar man positivt på någon av dessa tre tester, då är man tyvärr out. Det kommer skapa lite oreda. Dels på grund av smittoläget, men även att det finns en risk för att om man haft covid-19 innan kan ett test triggas av det, även fast man inte är sjuk och kan smitta. Vi vet inte riktigt vart det här tar vägen.

Om vi säger att 15 spelare testas positiva nästa vecka, vad händer då?

– Då måste vi ställa in. Då är det kört. Det finns en reglering över det också, om ett lag inte kan komma till JVM. Då åker man inte ur gruppen till nästa år och det finns en bestämmelse över mat, boende, resor och ekonomi. Det finns i ett dokument. 

Vad händer om du testas positivt?

– Får jag det, då gäller samma sak. Det är också ett svårt läge. Vi har en planering och några back up-möjligheter. Inte på alla, för vi åker med tolv ledare men vi har en plan som vi följer. Vi får se vad det mynnar ut i. Vill det sig illa, då kan det bli så. Vi tror på protokollet som tagits fram och kommer följa det till punkt och pricka. När vi kommer till Edmonton 13:e och går in i bubblan, då vet vi vilket lag och stab vi har. Då får vi göra det bästa av situationen. 

Vem är din ersättare – om du uppvisar ett positivt testsvar?

– Vi hoppas att det inte ska behövas någon, säger Montén lite kryptiskt.

En möjlig superkedja i JVM-laget

I Expressens podcast Hockeypuls berättar Montén mer detaljerat om truppens sammansättning och karaktär. Han får även bemöta en potentiell powerplay-formation som förelås i podden. 

Tanken på att sätta ihop forwardsstjärnorna Alexander Holtz, William Eklund och Lucas Raymond finns också där – även fast mycket talar för att Karl Henriksson tar centerpositionen mellan Raymond och Holtz.

– Vi får se. Jag tycker att det är en bra line och de var med i fjol (med Henriksson). Det är inte något fel på den kedjan, om man säger så. Den behöver inte splittras på grund av det.

Det kanske kan vara en tanke att sprida ut spetsen med Eklund i en andrakedja också?

– Det är ett av alternativen. Ni (media) hyllar William för hans säsong i Djurgården och då har han bara spelat ytterforward, men han är användbar. Vi har tankar på att spela honom där (center), men han är bra och het som ytterforward med. 

Lyssna på hela JVM-specialen med Tomas Montén i Expressens podcast Hockeypuls, avsnitt 83. Finns där poddar finns och i spelaren ovan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.