”Jag fick mest beröm, det var riktigt otäckt”

Magnus Nygren hamnade i blåsväder för sitt uttalande.
Foto: Magnus Nyström
Foto: Magnus Nyström
Foto: Magnus Nyström
Foto: Magnus Nyström
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Foto: TOMI H?NNINEN / BILDBYRÅN
1 / 8

DAVOS. Han skrek ord han kommer ångra i resten av sitt liv.

Men det som hände efteråt har skakat om honom ännu mer.

SportExpressen åkte till Davos och träffade Magnus Nygren, som för första gången berättar allt om det uppmärksammade bråket för två år sedan.

– Många hyllade mig efter det där, jag vet inte hur många gånger jag fått förklara att jag inte är rasist, säger han. 

Mars 2017:

Färjestad hade just blivit utslaget i kvartsfinalen i SM-slutspelet mot HV 71 i fyra raka matcher. Lagkaptenen Magnus Nygren var arg, ledsen och besviken. Han är född och uppväxt i Karlstad och levde drömmen att spela för sitt favoritlag. 

– Det var en ruggigt tung slutspelsförlust mot HV. Det går att diskutera hur man ska hantera det, vi valde ändå att gå ut hela laget, först var vi på en helt vanlig restaurang, sen på nattklubb. Inget konstigt hände där. Det var en helt vanlig kväll. Jag drog hem tidigt, men det var då det hände.

Lördag hade blivit söndag när han stannade utanför en korvkiosk för att vänta på några vänner och i Karlstad vet alla vem Färjestads lagkapten är. Flera kom fram till honom. Det blev snack om säsongen. Det var heta känslor, som till sist urartade i en hetsig diskussion och i tumultet blev Magnus Nygren så förbannad på en av de andra att han skrek: 

– Negerunge.

Det urartade i en hetsig diskussion

Han berättar:

– Jag hade koll på läget när jag kom till korvkiosken. Jag är en social människa. Men sen blev det fort stökigt. Jag gillar att snacka med folk, men här blev det bara jävligt fel.

Vad Magnus Nygren inte visste var att han blev filmad. 

Redan natten till söndag låg filmen ute på sociala medier.

– Jag hade 60 missade samtal och 120 sms på bara några minuter. Det var totalt kaos. Det enda jag fokuserade på då var att försöka reda ut allt som hänt och prata med Färjestad.

På måndagen talade han ut i en video på Färjestads hemsida, han träffade även övriga inblandade i bråket och de tog i hand. Kritiken för vad han hade sagt och gjort blev hård, bland annat av mig i en krönika, som han svarade på med total tystnad. Vår kontakt bröts fullständigt. På sommaren flyttade Magnus Nygren till Schweiz för ett kontrakt med klubben Davos. Han lämnade Karlstad och Sverige, men den där natten har aldrig lämnat honom.

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Davos 2019:

En gång i tiden pratade vi ofta med varandra. För mig som journalist var Magnus Nygren en av de bästa att prata med i SHL. Utåtriktad, reflekterande, nyfiken och med en brinnande passion för hockeyn och stor kärlek till sitt kära Färjestad. 

När jag såg tv-klippet var min första reaktion.

– Nej, det kan inte vara Magnus Nygren. Han kan inte vräka ur sig något så dumt. Inte den Magnus som jag lärt känna.

Jag hade kontakt med honom efteråt och i hans ambition att reda ut händelsen så gav han mig några nödlögner. Nu sitter vi mitt emot varandra på en restaurang i Davos. Det är första gången vi sitter ner och pratar sedan den där natten.

Vad tyckte du om krönikan som jag skrev då?

– Jag tycker du borde tagit reda på mer. Men samtidigt vet jag att detta är en viktig ståndpunkt för dig och jag förstod och jag uppskattar att du blev arg.


LÄS MER: Magnus Nyström: Ovärdigt - plocka bort Nygrens C 


Han säger att han önskar att vi hade kunnat prata mer då. 

– Men då hade jag panik. Jag var naiv och trodde jag kunde reda ut allt i lugn och ro. Men allt gick så jävla fort.

Hur kunde det hända, hur kunde du uttrycka dig som du gjorde?

– Jag blev arg, men jag kan än i dag inte förstå hur jag kunde välja det ordet och att det blev som det blev. Jag vara arg, ruggigt besviken över att vi åkt ur slutspelet. Men ändå…    

– Jag fattar fortfarande inte hur jag kunde säga det ordet. Jag är inte rasist. Jag är så långt från det man kan vara.

Han skyller inte ifrån sig på vare sig dem han hamnade i bråk med eller att han druckit alkohol.

– Jag har aldrig någonsin använt såna ord tidigare. Jag var onykter och det var de jag hamnade i båk med också, men jag ska bara prata för mig själv. Jag har druckit tidigare och jag har aldrig hamnat i bråk. Jag är en känslomänniska och kan bli ledsen, men det har heller inte gjort att jag hamnat i bråk. Jag har aldrig någonsin dragit i gång bråk eller tjafs vare sig på isen eller utanför. Allt blev bara så jävla fel den där gången. Samtidigt kan man inte skylla på alkohol. Jag skyller inte på alkohol eller någon annan.

Vad säger du om dagarna efter?

– Helst hade jag velat ställa mig på ett podium direkt och säga här är jag och berätta allt som hände. Men det var ingen enmansshow, jag var lagkapten i Färjestad. Jag hade inte bara gjort mig själv illa, och killen jag skrek åt illa och Färjestad illa - jag hade gjort något dumt mot extremt många i min omgivning. Familj, vänner, Färjestad… 

Foto: Magnus Nyström

Men sedan hände det som Magnus Nygren inte hade räknat med. Han blev hyllad. Av människor som tyckte att han hade gjort rätt som utsatte en annan människa för rasistiska uttryck.

 – Jag fick alla sorters reaktioner. Men jag fick lite mer beröm än skäll. 

Beröm?

– Ja, och det tyckte jag var riktigt otäckt. Det var som att jag fick se hur samhället kokar av hat och hur känsligt ämne det här är. Hur många som är arga och hatar. Jag satt uppe många nätter och svarade folk som kontaktat mig. Jag förklarade att jag inte är rasist och att det jag sa inte alls är den jag är. Det här gjorde mig också så extremt besviken på mig själv, att jag hade varit med och vevat i gång det hatet. Kastat bensin på en brinnande eld. Och det är inte den jag vill vara.  

Vad fick du för reaktioner av dem du svarade?

– Jag svarade på tusentals meddelanden, från många jag aldrig hade träffat. Folk ringde. Jag försökte prata med alla och vara så ärlig jag kunde vara. Till några som skrev det mest hatiska skrev jag att du borde skämmas lika mycket som jag. En del av dem skrev inget mer, andra bad om ursäkt. 

Hur reagerade din familj och vänner?

– Det är klart att alla blev förvånade. De känner mig. De vet att jag inte är rasist. Jag kommer från en familj med sunda värderingar. Där alla människors lika värde är en självklarhet. Jag skulle själv aldrig lägga min röst på ett främlingsfientligt parti. Alla ska ha samma rätt, oavsett hudfärg eller sexuell läggning. Det är en självklarhet. 

Foto: Magnus Nyström

Hur reagerade vänner i hockeyvärlden?

– Jag fick väldigt fin stöttning, av spelare och ledare. Det är jag tacksam för. Jag är väldigt ledsen för att min familj också fick mycket skit efter det som hände. På grund av mig.  

Fick du frågan: hur fan kunde du säga så?

– Det är klart att mina närmaste undrade. Och vi pratade om det. De vet vad jag har för värderingar. Några andra undrade varför jag använde ordet jag sa, men många undvek den frågan. Det skulle ha kunnat vara fler som frågade det. Men det är ett känsligt ämne och många hade fokus på att jag skulle må bra och gå vidare. Men jag kan tycka att vi borde prata mer om hur vi använder ord och om hatet som finns där ute. Sedan har folk problem att vara ärliga. Det ljugs för mycket, det är inte raka rör. Säg vad du tycker och stå för det! Våga ta jobbiga diskussioner!       

Magnus Nygren tycker övriga samhället kan lära av idrotten. Där människor med olika bakgrund kommer samman. Där mångkultur ligger bakom lagsammanhållning, medmänsklighet, värme - och segrar. 

– Det hatas för mycket. Människor skäller för mycket. Det känns som det är mer hat än kärlek i världen. Och det är inte så att våra kära partiledare alltid föregår med gott exempel när de mer talar om vad andra gör fel.


LÄS MER: Tv-profilen Camilla Enströms kritik mot Karolinska: ”Kändes som de gamblade med mitt liv” 


Magnus Nygren bor med sin sambo Lisa och dotter Vera uppe i bergen i Davos, i en fin lägenhet precis intill där det är skidspår på vintern och där längdskidåkarna kör tävlingar ibland. 

– I vintras satt vi hemma på balkongen, drack glögg och hejade på Stina Nilsson och de andra när de körde förbi… 

”De enda i Davos som äter tacos på fredagar”

Nu är han själv invandrare i ett annat land och det ger också perspektiv.

– Det är klart att du måste anpassa dig till vissa saker i ditt nya land. Jag har bland annat lärt mig tyska. Men sedan äter vi också tacos på fredagar, så svenska är vi. Vi är nog de enda i Davos som gör det, säger han och skrattar.

Davos är ett klassiskt lag i Schweiz och målet är förstås att vinna fler mästerskap.

Magnus Nygren har två år kvar på sitt kontrakt.

– Jag vill inget hellre än att vinna här. Davos betyder mycket för mig, det känns som jag känner hela byn nu. Jag vill även spela mer i landslaget. Sedan får vi se hur länge jag blir kvar här. Det är slut på egobeslut. Nu är vi en familj. Jag åker ingenstans själv.   

Sedan säger han att ”inget är som Karlstad och att hemma alltid kommer vara Karlstad”. Han har en dröm om hur karriären ska sluta.

– Som det gjorde för Jörgen Jönsson. Att sluta på topp med att åka runt med ”Le Mat”-pokalen hemma på isen i Karlstad och alla vet att nu är det det klart. Jag vill inte bli en sån där som blir för dålig för att vara med, men försöker hålla sig kvar - då får du gärna skriva att jag måste sluta.


LÄS MER: Sanny Lindström: Det finns ett ”bortglömt” supernyförvärv i SHL 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.