Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag blev glad när min son slutade”

Mattias Nilimaa under en match mellan Skellefteå och Hammarby. Foto: SÖREN ANDERSSON / © BILDBYRÅN
Mattias Nilimaa i Frölunda-tröjan. Foto: ÅKE THIM

Mattias Nilimaa har ett förflutet som spelare på toppnivå och säger att han älskar hockey.

Samtidigt har han fått nog av våld och dåliga normer.

– Jag blev glad när min äldste son slutade. Jag funderar på att min nioåring ska sluta. Det är för obehagligt och det har blivit för farligt, säger han.

Mattias Nilimaa växte upp i Kiruna och hans hockeyresa gick från Kiruna AIF och Team Kiruna i division ett vidare till klubbar som Halmstad, Olofström, Falu IF och Linköping.

Under åren 1997-2004 spelade han i dåvarande elitserien och hockeyallsvenskan med Frölunda, Linköping och Skellefteå.

Han var en smart center med känsla för att göra mål. En säsong med Frölunda gjorde han tio mål och en säsong med LHC i division ett gjorde han 30 mål.  

Sen tog han smällar också. Som de flesta hockeyspelare.

– Jag har spelat match med brutet finger och med bruten näsa. Då tyckte jag att jag var tuff, en manlig man. Nu tycker jag att jag vara en idiot. Och jag har fått alldeles för många hjärnskakningar, det ingick, tyckte man då. 

För en tid sedan slutade hans äldste son spela hockey.

Mattias blev glad.

– Jag blev både lättad och glad. Jag tyckte det var skönt att han slutade. Det låter helt sjukt att säga det, jag som älskar hockey så mycket. Men som förälder blir man ängslig när man ser vad som händer. 

Uttryckte oro - fick hat på twitter

Mattias Nilimaa, som är lärare, är bekymrad över normerna inom hockeyn, machostilen,    de fula tacklingarna och alla hjärnskakningar.

Han skrev på Twitter att han funderade på att be sin nioåring göra som storebror och sluta med hockey.

Reaktionerna återspeglade attityderna han vill ha bort.

– Jag fick höra att jag är en fitta och en dålig farsa som står i vägen för mina barns drömmar. Det som gör mig så ledsen är de tysta normer som ändå finns kvar, att du aldrig ska gnälla, aldrig visa dig svag, eller prata känslor. Du ska vara tuff och får du en smäll, då ska du hämnas, säger Nilimaa.

Han säger att det kanske har blivit lite bättre i vissa klubbar, men hävdar ändå:

– Det här sitter i väggarna. Det här sitter så djupt. För många som spelar hockey sköter sig inte och har ett för dåligt beteende. Det gäller inte alla förstås, men det är för många. Och den här våldsamma kulturen är definitivt inte bra för unga killar.

Många skulle nog säga att det ändå är på rätt väg?

– Man vill gärna tro. Men det finns fortfarande tränare som skriker så spotten yr. Och skrapar man bara lite på ytan finns normerna kvar. 

”Alla inom hockeyn måste göra mer”

Mattias Nilimaa menar att ledare och andra runt sporten måste prata mer om enskilda personer och känslor. 

– Hockey är en aggressiv sport, du behöver vara aggressiv och ha adrenalin för att prestera. Du behöver vara teknisk och snabb, men samtidigt är det lite våldsamt och farligt - på det sättet är sporten unik. Jag gillar när det är hårt och tufft. Men inte våldet, överkörningarna, slagsmålen. När spelare spårar ur så säger det en del om miljön de kommer ifrån, menar Mattias och fortsätter:

– Alla inom hockeyn måste göra mer. Jag påstår bestämt att kulturen inom hockeyn är osund. Ingen mår egentligen bra i det som slarvligt kallas machokultur.

Hur var det när du själv spelade?

– Jag har bara varit i ett lag med ett väldigt tillåtande klimat, då spelare verkligen vågade blotta sig och vara mjuka och visa känslor. Det var när jag spelade i allsvenskan med Linköping. Annars har det varit tuffa miljöer överallt, där ingen velat visa någon svaghet.

Mattias Nilimaa menar att "alla mår bra att visa sig svaga ibland" och tycker fler borde prata känslor i många sammanhang och slår fast: "jag tror särskilt många unga killar törstar efter det".

– Men klimatet vi har i hockeyn i dag kommer vi bara få se fler tjuvsmällar.