"Jag blev förvånad när de ringde mig"

Chris Lee med målvakten Calvon Pickard
Foto: PETR DAVID JOSEK
Lee i Färjestadströjan
Foto: MICHAEL BERGGREN

KÖLN. Chris Lee spelade i Färjestad för fyra säsonger sedan.

Nu ska hockeynomaden – som är Kanadas enda VM-spelare utanför NHL – göra allt för att slå Tre Kronor i VM-finalen.

– Det kommer bli en fantastisk match, säger den 36-årige backen.

Alla ishockeykarriärer är inte spikraka.

Chris Lees är ett typexempel på det.

36-åringen harvade på under många år i en mängd olika AHL-klubbar och spelade två säsonger i tyska ligan innan han fick chansen i Färjestad säsongen 2012/13.

Nu håller han till vardags till i KHL och är Kanadas enda VM-spelare utanför NHL.

Sent inkallad efter att Kanadas dittills poängbästa back i VM, Tyson Barrie, skadat sig i en brottningsmatch med en lagkamrat på sitt hotellrum - och tvingats åka hem - fick Lee göra debut i VM. 

– Alla är lite olika. Det tog lite tid för mig att utveckla mitt spel. Jag är ärad över att få ha en roll i powerplay, eller ja, att jag får ha en roll överhuvudtaget i Kanada just nu är helt fantastiskt, säger Lee.

Lee tillbaka i Köln

Säsongen 2010/11 spelade han i den tyska ligan för Kölner Haie.

Nu är han tillbaka i den tyska staden för att vinna VM-guld.

– Jag kan inte beskriva mina känslor. Jag fattar inte vad det är som händer. Allt fortsätter bara att gå bättre för mig ju äldre jag blir. Jag trodde aldrig att jag skulle få chansen att göra det här. Jag är 36 år och det är mitt första VM och att bli uttagen till det här laget utan att spela i NHL. Jag blev förvånad när de ringde mig, förklarar den kanadensiske backen.

LÄS MER: Finska kritiken – efter förlusten mot Tre Kronor.

Chris Lees son föddes i Sverige

Lee har en speciell relation till Sverige.

Dels för att han spelade en säsong i Färjestad. Dels för att hans son föddes där.

– Men för mig hade den här finalen varit spännande oavsett motstånd, för det är min första final någonsin. Vi har inte tittat på Sverige så mycket än, men det gör inget. När man kommer till den avgörande matchen i ett mästerskap kommer den matchen vara den svåraste matchen i hela turneringen. Det hade egentligen inte spelat någon roll vilka vi fick möta, oavsett vad kommer det bli en fantastisk match.

– Jag spelade i Sverige under ett år, men känner inte särskilt många av spelarna i laget. Det hade varit lite annorlunda då. Hade jag känt fler spelare hade det blivit lite roligare där ute, men hur som helst, att få spela för en guldmedalj för Kanada, det är väldigt speciellt för mig.

Hur mycket har du sett av Sverige?

– Jag har sett några höjdpunkter och har koll på att de har ett stort gäng farliga NHL-spelare.

Kanada har två raka VM-guld.

Nu siktar Chris Lee på sitt första – och på lagets tredje raka.

– Många i laget har varit med i flera mästerskap tidigare och vunnit guldmedaljer och har spritt en positiv energi i omklädningsrummet. För mig är det en helt ny erfarenhet, något som varit helt otroligt hittills. Jag ser väldigt mycket fram emot finalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.