Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ingen ska tacka nej på grund av det längre...”

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Svensk damhockey har nystartat med förbundskaptenen Ylva Martinsen. 

Som inte gjorde sportslig succé sin första landslagsturnering, men hyllas för nya stilen efter Leif Boork i Damkronorna.

- Ingen ska längre tacka nej till landslaget för att det är en miljö där man inte vill vara, säger Ylva Martinsen.

SDHL har startat och Damkronorna har redan haft sin första turnering för säsongen.

Tjänstledige ordningspolisen Ylva Martinsen är inne i hetluften.

Förutom personligt besök hos alla klubbar har hon analyserat inledningen med landslaget, det blev seger i sista matchen mot Tjeckien i fyranationsturneringen i Tjeckien, men innan dess gick det sämre.

 

 

Martinsens debut som förbundskapten slutade 1-2 mot Finland, sen blev Sverige utspelat mot Ryssland (0-4).

En ny era har börjat för Damkronorna, som inte fixat medalj sedan VM-bronset 2007 och inte lyckades lyfta under Leif Boorks fyra år som förbundskapten, som slutade med fiasko i OS i Sydkorea. 

Första frågan till Ylva: har du redan tröttnat på frågor om din företrädare?

- Nej, då. Men det är klart att jag vill se framåt.

Har ni haft någon överlämning, du och Boork?

- Jag pratade med "Leffe" när han var klar med sin OS-utvärdering. Vi har pratat om det som har varit. 

Vad tänkte du när du såg OS på tv?

- Jag tyckte inte det egna spelet fungerade, Sverige hade inget eget spel med puck. Visst, det handlar om att försvara i ishockey, men man behöver skapa chanser också för att göra mål. Det kändes inte som man trodde på sig själva i OS.  

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är skillnader på ledarstil mellan Leif Boork och Ylva Martinsen, men också grundläggande likheter. Som krav på prestation i allt man gör på träning och match. 

- Ja, så är det. För mig är det viktigt med dialog och att man kommer överens om vad man vill göra. Och när man har gjort det då ska man hålla sig till det. Då kan man inte strunta i saker och skita i det vi bestämt, då sviker man inte mig, då sviker man sina lagkompisar. Det är inte okej. Det är viktigt att hålla varandra ärliga.

Ylva Martinsen har varit polis i yttre tjänst i Huddinge i tio år, då har man sett och upplevt en hel del tuffa situationer och elände.

 

 

Är du tuff?

- Ja, det skulle jag säga. Jag är hårdhudad. Det har jag blivit med åren.

Samtidigt betonar hon hur viktigt det är att ha roligt i idrotten.

Och det fanns en del spelare som inte tyckte det var så roligt under Leif Boorks ledarskap.

- Det var en tuff start för mig, många spelare tvekade om de ville vara med i landslaget. Många som haft skickligheten för att spela i landslaget har varit tveksamma till att spela i blågult. Där vill vi inte vara, säger Ylva.

- Ingen ska längre tacka nej till landslaget för att det är en miljö där man inte vill vara.

Vad var känslan efter OS bland spelarna?

- Att de kände att det fanns mer att ta av. Nu måste vi hitta nycklarna till hur vi ska prestera i mästerskap. Vi behöver vända runt hur det har varit. Och det måste finnas en spelglädje i landslaget. 

Damkronorna svarade för en svag insats i Pyeongchang-OS.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Ylva Martinsen säger också att ledare och spelare ibland måste fokusera mer på vad man gör bra. 

- Det är klart att man ska rätt till fel och prata om vad som kan bli bättre. Men ibland är det viktigt att titta på vad man gjort bra också. Elitidrott handlar om resultat, men man måste må bra för att nå resultat. Idrott ska inte vara förenat med ohälsa, tvärtom, idrott ska ge ett hälsosamt liv. Det är viktigt att ha med sig.

Leif Boork.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Leif Boork hyllar sin efterträdare, men skrattar också lite åt att nykomlingen hyllas direkt.

- Det lät likadant när jag kom in. Det blir gärna så när det kommer någon ny. 

Känslan när spelare säger att de saknade spelglädje under dig?

- Jag hade uppdrag från SOK att ställa högre krav och skärpa till nivån. Det hade varit en ganska trygg och liten miljö tidigare, nu blev det annat klimat. När sedan resultatet på OS blev som det blev så är det lätt att det blir såna här diskussioner. Det hade låtit annorlunda om vi vunnit mer matcher i OS.  

 

 

Vad säger du om Ylva Martinsen?

- Hon är seriös och en duktig tränare. Jag tror att Ylva kommer göra ett bra jobb. Jag gillar henne. Jag klev in i Damkronorna med herrhockeyns krav och det blev kanske lite för stor omställning för många. Ylva kan ha en bättre känsla för hur omställningen ska vara nu, speciellt efter alla uteblivna resultat. Det kollektiva självförtroendet i landslaget är inte bra eftersom det inte blivit medalj sedan 2007.