Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan: ”De ljög oss rakt upp i ansiktet”

Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BRATISLAVA. Finland förlorade toppmötet med USA efter förlängning.

Nu rasar den finska förbundskaptenen mot IIHF.

Det efter en omtalad situation som föranledde USA:s avgörande mål.

– Jag tycker det är ganska helvetes farligt att sparka en annan med skridskon. Hur kan människor som fattar sådana här beslut få jobba här?, säger Jukka Jalonen  till Hufvudstadsbladet.

Finland och USA gör upp om gruppsegern i sin grupp i Kosice, Slovakien.

Och för ett par dagar sedan kom USA att dra det längsta strået i toppmötet när nationerna möttes efter att Clayton Keller avgjort i förlängning.

Nu rasar Finland mot avgörandet.

Enligt förbundskaptenen Jukka Jalonen så hade nämligen målskytten Keller sparkat den finska spelaren Juhani Tyrväinen bakifrån i sekvensen innan målet, något domarna friade och det faktumet plus att förbundet IIHF inte stängt av Keller i efterhand får Jalonen att dra i gång stora motorsågen.

– Det skickar en signal att det är okej att sparka en annan spelare med skridskon. Du får inte en avstängning om inte den andra får livshotande skador. När man använder folkvett så är det svårt att förstå hur de tänker. Att sparka någon är en av de fulaste sakerna som man kan göra i rinken. Det här är alldeles skrattretande, säger Jalonen och muttrar en svordom, till Hufvudstadsbladet och fortsätter:

”Det är det som är sorgligt”

– På mötet före turneringen berättade de att det är dådet, inte följden som avgör straffet. Nu blev det ju helt bakvänt. Det blev ingen skada men regelbrottet var riktigt fult. De ljög oss rakt upp i ansiktet.

Vidare fortsätter Jalonen med att såga IIHF:s motivering till varför de inte stängt av Keller i efterhand:

– De tyckte det inte var farligt. Jag tycker det är ganska helvetes farligt att sparka en annan med skridskon. Man kan få en artär uppskuren eller falla bakåt och slå sitt huvud. Hur kan människor som fattar sådana här beslut få jobba här? Man vet precis hur det gått om till exempel en italienare hade sparkat Patrick Kane bakifrån. Vad tror ni då hade hänt? Han hade blivit avstängd direkt. Det vet alla. Och det är det som är sorgligt.

LÄS MER: Hockey-VM 2019 – spelschema, tabeller och resultat

LÄS MER: Allt du behöver veta om hockey-VM 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.