Connor Neurauter.
Connor Neurauter.

Ilska efter sexdom mot hockeytalang

Publicerad

Hockeyspelaren Connor Neurauter, med ett förflutet i svenska Töreboda, har fällts för sexuellt övergrepp mot barn.

Men han kommer inte att tjäna sitt fängelsestraff förrän i maj – eftersom det skulle störa hans studier.

– Det här visar hur liten röst offren har, säger Danielle Aubry, företrädare för intresseorganisationen Calgary Communities Against Sexual Abuse, enligt Toronto Sun.

Det var för två år sedan som händelsen ska ha inträffat.

Connor Neurauter, hockeytalangen som bland annat spelat för svenska Töreboda, begick ett sexuellt övergrepp mot en då 13-årig flicka.

Detaljerna kring händelsen är hittills okända, men den 4 januari erkände Neurauter sig skyldig till brottet i en domstol i kanadensiska British Columbia.

21-åringen dömdes till 90 dagar i fängelse, men han kommer inte att börja avtjäna sitt straff förrän i maj. Detta eftersom domstolen har tagit hänsyn till Neurauters studier på Calgarys universitet. 

Spelade hockey i Sverige

Enligt offrets mamma har rättegången präglats av framskjutna datum, för att kunna anpassa det hela efter hockeyspelarens schema.

– Ingen står upp och säger nej. Inte en enda gång under rättegången sa domaren: "Snälla, det här går inte". Offren är de som fått betala priset, varje gång vi varit i rätten, säger hon enligt Toronto Sun.

Tidningen skriver att en anledning till ett längre uppehåll i rättegången hade att göra med att Neurauter begav sig till Sverige för att spela hockey.

Också Danielle Aubry, företrädare för intresseorganisationen Calgary Communities Against Sexual Abuse, har reagerat starkt mot beslutet att skjuta upp hans fängelsestraff.

– Beslutet skickar budskapet att sexuella övergrepp inte är ett seriöst brott. Att förövaren kommer först och det visar hur liten röst offren har i ett system för personer som upplevt sexuellt våld, säger ton enligt Toronto Sun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag