Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ikonernas kritik – ger sig in i heta debatten

Publicerad

Vinna eller inte vinna. Räkna målen eller låta dem förbli oräknade.

Ungdomsishockeyns satsning på att utesluta tabeller är en het debatt.

Och nu ger sig två NHL-legendarer in i den.

–  Man måste inte bli superproffs när man är 15 år och man behöver inte toppa lagen för att vinna. Det är inte viktigt, säger Peter Forsberg.

– Det handlar bara om att ha kul. Inte känna press eller tvingas göra något som de tycker är tråkigt. Annars har man misslyckats som förälder, säger Daniel Alfredsson.

Tidiga gallringar, unga spelare som långt innan tonåren utesluts från lag och hockeyföräldrar som pressar sina barn till orimliga gränser.

Allt det vill svensk ishockey tvinga bort från sporten, och som i ett led av detta har flera distrikt sedan år tillbaka inte räknat tabeller inom ungdomsishockeyn. 

Något som också blivit en het debatt och kritiserats av såväl experter, NHL-legendarer och nuvarande stjärnor. 

Två av våra främsta forwards i NHL i modern tid, Peter Forsberg och Daniel Alfredsson, menar dock att initiativet är bra - och skickar en känga till ishockeyföräldrar som pressar sina barn allt för tidigt.

– Det handlar bara om att ha kul och hitta en aktivitet man gillar och träffa kompisar. Inte känna press eller tvingas göra något som de tycker är tråkigt. Annars har man misslyckats som förälder, säger Alfredsson och får medhåll av Forsberg:

– Jag kan inte allt kring den här debatten men jag tycker inte att det är viktigt att bli bra när man är så ung. Jag själv stannade i Sverige tills jag var 21 och det räckte ju uppenbarligen… Man måste inte bli superproffs när man är 15 år och man behöver inte toppa lagen för att vinna, det är inte viktigt. Jag tror att viljan att vinna kommer av sig själv ändå. Det viktigaste är att ha roligt så länge som möjligt och helst hålla på med flera idrotter om möjligt. Det är det budskap jag vill skicka med till ungdomarna i dag.

– Jag minns att jag fick flytta upp till de som var äldre och spela med dem. Det minns jag, men om jag vann en match när jag var åtta eller nio år…  Det tror jag inte spelade mig någon roll. Det här med vinnarskalle tror jag kommer senare.

 

LÄS MER: Enormt jubel – när "Foppa" gjorde entré i Globen

Om sina egna barn: "Lyssnar inte alltid på mig"

De båda är sedan år tillbaka pensionerade från sina aktiva karriärs. Peter Forsberg har redan valts in i Hall of Fame, och Daniel Alfredsson kommer av allt att döma att röstas in till sommaren. 

Nu lever de båda utan några stora uppdrag inom ishockeyn och spenderar mycket av tiden med sina barn, som givetvis går i sina fäders skridskospår och själva börjat spela hockey.

Forsbergs son, Lennox, är bara fem år men har redan börjat flänga runt på isen.

– Han är mer av en kamikaze-kille för tillfället. Han slänger sig in i allting men han vill vara med och vill köra hela träningarna. Det är jättekul att det finns intresse. Sen är det inget tvång att något av barnen ska spela hockey men det verkar som han (Lennox) vill det. 

Daniel å sin sida hjälper till på barnens träningar, men försöker undvika att lägga sig i hans egna barn på isen. 

– När jag coachar dem, då coachar jag inte dem direkt. Spelar de back så tränar jag forwards. Det blir en annan kontakt och en annan relation mellan oss när de vet att jag är där för dem varje dag. Om jag vill säga något så säger jag åt någon annan av tränarna att påpeka det för mina barn, haha. 

– De vet att jag spelat och det är skitkul att de vill spela hockey och att jag får vara med. Sen lyssnar de inte alltid på mig, säger Alfredsson och får fram ett skratt från Peter Forsberg där de båda står vid Globens is under torsdagens träff med 40 ungdomar från Stockholms-ishockeyn.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag