Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ikonernas kritik – ger sig in i heta debatten

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vinna eller inte vinna. Räkna målen eller låta dem förbli oräknade.

Ungdomsishockeyns satsning på att utesluta tabeller är en het debatt.

Och nu ger sig två NHL-legendarer in i den.

–  Man måste inte bli superproffs när man är 15 år och man behöver inte toppa lagen för att vinna. Det är inte viktigt, säger Peter Forsberg.

– Det handlar bara om att ha kul. Inte känna press eller tvingas göra något som de tycker är tråkigt. Annars har man misslyckats som förälder, säger Daniel Alfredsson.

Tidiga gallringar, unga spelare som långt innan tonåren utesluts från lag och hockeyföräldrar som pressar sina barn till orimliga gränser.

Allt det vill svensk ishockey tvinga bort från sporten, och som i ett led av detta har flera distrikt sedan år tillbaka inte räknat tabeller inom ungdomsishockeyn. 

Något som också blivit en het debatt och kritiserats av såväl experter, NHL-legendarer och nuvarande stjärnor. 

Två av våra främsta forwards i NHL i modern tid, Peter Forsberg och Daniel Alfredsson, menar dock att initiativet är bra - och skickar en känga till ishockeyföräldrar som pressar sina barn allt för tidigt.

– Det handlar bara om att ha kul och hitta en aktivitet man gillar och träffa kompisar. Inte känna press eller tvingas göra något som de tycker är tråkigt. Annars har man misslyckats som förälder, säger Alfredsson och får medhåll av Forsberg:

– Jag kan inte allt kring den här debatten men jag tycker inte att det är viktigt att bli bra när man är så ung. Jag själv stannade i Sverige tills jag var 21 och det räckte ju uppenbarligen… Man måste inte bli superproffs när man är 15 år och man behöver inte toppa lagen för att vinna, det är inte viktigt. Jag tror att viljan att vinna kommer av sig själv ändå. Det viktigaste är att ha roligt så länge som möjligt och helst hålla på med flera idrotter om möjligt. Det är det budskap jag vill skicka med till ungdomarna i dag.

– Jag minns att jag fick flytta upp till de som var äldre och spela med dem. Det minns jag, men om jag vann en match när jag var åtta eller nio år…  Det tror jag inte spelade mig någon roll. Det här med vinnarskalle tror jag kommer senare.

 

LÄS MER: Enormt jubel – när "Foppa" gjorde entré i Globen

Om sina egna barn: "Lyssnar inte alltid på mig"

De båda är sedan år tillbaka pensionerade från sina aktiva karriärs. Peter Forsberg har redan valts in i Hall of Fame, och Daniel Alfredsson kommer av allt att döma att röstas in till sommaren. 

Nu lever de båda utan några stora uppdrag inom ishockeyn och spenderar mycket av tiden med sina barn, som givetvis går i sina fäders skridskospår och själva börjat spela hockey.

Forsbergs son, Lennox, är bara fem år men har redan börjat flänga runt på isen.

– Han är mer av en kamikaze-kille för tillfället. Han slänger sig in i allting men han vill vara med och vill köra hela träningarna. Det är jättekul att det finns intresse. Sen är det inget tvång att något av barnen ska spela hockey men det verkar som han (Lennox) vill det. 

Daniel å sin sida hjälper till på barnens träningar, men försöker undvika att lägga sig i hans egna barn på isen. 

– När jag coachar dem, då coachar jag inte dem direkt. Spelar de back så tränar jag forwards. Det blir en annan kontakt och en annan relation mellan oss när de vet att jag är där för dem varje dag. Om jag vill säga något så säger jag åt någon annan av tränarna att påpeka det för mina barn, haha. 

– De vet att jag spelat och det är skitkul att de vill spela hockey och att jag får vara med. Sen lyssnar de inte alltid på mig, säger Alfredsson och får fram ett skratt från Peter Forsberg där de båda står vid Globens is under torsdagens träff med 40 ungdomar från Stockholms-ishockeyn.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!