Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikonens nya liv – som tv-stjärna utomlands

Mariusz Czerkawski.
Foto: MATEUSZ SLODKOWSKI / IMAGO/IBL
Izabella Scorupco och Mariusz Czerkawski 1993.
Foto: PER BROMAN / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Foto: IMAGO/IBL

Mariusz Czerkawski tog Elitserien med storm och blev sedermera en stjärna i NHL.

I dag lever han ett helt annat liv.

För SportExpressen berättar 47-åringen om kärleken till Sverige, den fina relationen med exfrun Izabella Scorupco och det nya jobbet som tv-programledare inför miljonpublik.

– Det är jäkligt speciellt, säger han.

Han kom till Stockholm som tonåring i början av 1990-talet och blev snabbt en publikfavorit i både Djurgården och Hammarby.

I dag lever hockeyikonen Mariusz Czerkawski, 47, hemma i Polen tillsammans med hustrun Emilia och sonen Iwo, 10. Trots det faktum att han är ”hockeypensionär” är hans dagar fyllda till brädden med diverse åtaganden. 

– Just nu är jag faktiskt inne i ett helt nytt projekt. Jag är programledare för ett tv-program som heter ”Star voice”. Det är olika kändisar som sjunger i live-tv och sen röstar tv-tittarna. Det sänds på fredagskvällarna i Polen och det är miljonpublik, så det är jäkligt speciellt, säger han.

Det låter stressigt?

– Det är väldigt stressigt, det måste jag säga. Att vara med i ett liveprogram är inte det enklaste. Man läser in sig på i manuset, men det är ju en hel del kommandon och grejer man måste lära sig. Det är verkligen en utmaning. Sen får vi se vad som händer i framtiden, om det här är min grej. Jag har gjort två avsnitt av elva, så förhoppningsvis blir jag bara bättre och bättre.

Men ditt Instagramkonto skvallrar om att du spelar en hel del golf också?

– Haha, ja, det blir rätt många turneringar. Jag har 3,7 i handikapp, så det visar väl att jag lägger ner ganska många timmar på banan. Jag är Polens Kenta Nilsson, säger han.

Mariusz Czerkawski om tiden i Djurgården

I övrigt jobbar han en hel del med fastigheter och sin egen stiftelse, där han arbetar för att fler polska barn ska upptäcka ishockeyn. Utöver turneringar arrangerar han även aktiviteter där barn och ungdomar får prova på skridskoåkning i hinderbanemiljö.

Mariusz Czerkawski i Djurgården, hösten 1991.
Foto: BILDBYRÅN

Men tillbaka till tiden i Sverige.

Han kom till Stockholm som tonåring och debuterade direkt med Djurgården säsongen 1991/1992. Det stjärnspäckade laget hade vunnit två raka SM-guld och var regerande Europacupmästare.

– Djurgården hade ett superlag på den tiden, så det var inte så lätt att slå sig in. Säsongen efter lånades jag ut till Hammarby, säger han.

Utlåningen bäddade för en framgångsrik karriär i NHL.

– Det gick väldigt bra i Hammarby och vi var jättenära att ta steget upp i Elitserien. Sen hörde Boston Bruins av sig och ville att jag skulle komma på ett tio dagar långt läger. Min tränare Mark Knapp hade kunnat säga nej, men det gjorde han inte. Han sa att det var helt okej att jag åkte och tog chansen att visa upp mig.

Ikonen tackar Tommy Boustedt 

– Jag tror inte att Djurgården hade släppt över mig i det läget. Inte med tanke på konflikten som uppstod något år tidigare när Mats Sundin flyttade över.

Hur mycket betydde han och Tommy Boustedt för dig och din utveckling i Sverige?

– Verkligen jättemycket. Tommy tog ju över Hammarby i slutet av säsongen och sen följde han ju med mig till Djurgården igen. Jag är väldigt tacksam för allt Tommy gjort för mig. 

Hur ser du tillbaka på tiden i Stockholm?

– Jag älskade tiden i Sverige och jag måste snart åka tillbaka och hälsa på. Självklart var det jobbigt från början. Jag kom ju till Elitserien som tonåring, direkt från Polen, och kunde inte språket. Ingen engelska heller. Men sen lärde jag mig svenska och fick kompisar. Då vände allt och det blev liksom lättare att leva. Då släppte allt på isen också.

Czerkawski återvände till Elitserien och Djurgården under lockoutsäsongen 2004/2005.
Foto: JAN DÜSING

Ynglingen gjorde makalösa 92 poäng på 45 matcher i Hammarby och Boston Bruins ville ha över honom direkt. Men Czerkawski kallades tillbaka till Djurgården och gjorde ytterligare en säsong i Elitserien innan han som 22-åring tog steget till NHL.

Att han fortfarande håller Djurgården varmt om hjärtat är ingen hemlighet. I höstas kommenterade han CHL-matchen mellan polska Tychy och Djurgården.

En minst sagt omtumlande upplevelse.

– Det var verkligen en upplevelse för mig. Jag trodde aldrig att Djurgården skulle komma och spela i Tychy, i min ishall som jag har vuxit upp i. Jag har båda lagen i mitt hjärta. Jag fick stående ovationer av båda lagens supportrar och de sjöng mitt namn. Det var otroligt fint, säger han.

Mariusz Czerkawskis klubbar

Tychy 

Djurgården 

Hammarby

Boston Bruins 

Kiekko-Espo (lockout)

Edmonton Oilers

New York Islanders

Montreal Canadiens

Djurgården (lockout)

Toronto Maple Leafs

Boston Bruins 

Rapperswil-Jona Lakers

Tychy 

Följer du Djurgården i SHL?

– Jag kollar på deras matcher då och då, absolut. Men det är inte så att jag ser varje match. Man håller lite koll vad som händer och det var nära att bli SM-guld i våras. Det var kul att se dem vara tillbaka i Globen och det var synd att det inte gick hela vägen.

Gifte sig med Izabella Scorupco

I Stockholm träffade han skådespelerskan Izabella Scorupco, som han sen gifte sig med och tillsammans fick de dottern Julia. 

– Jag tror att allt hände av en anledning. Hon har ju polskt ursprung och det var kanske meningen att vi skulle träffas i Stockholm. Sen skilde vi oss efter att ha varit tillsammans ju sju år, säger Czerkawski.

Samtidigt som han etablerade sig i NHL exploderade Scorupcos karriär i och med rollen i James Bond-filmen Goldeneye. Efter något åt bodde hon med parets dotter i Los Angeles, han i New York, där han nu spelade för Islanders.

Till slut blev situationen ohållbar.

– Vi hade ju våra egna grejer. Jag spelade hockey och hon spelade in filmer och ofta bodde vi tusentals kilometer ifrån varandra. Det var svårt att hålla ihop då. Vi kom överens om att gå skilda vägar och jag är verkligen glad över att vi har en så bra relation i dag. Det känns väldigt skönt att vi är goda vänner.

Han är också glad över sin relation med dottern Julia, som fortfarande bor i Kalifornien.

– När vi träffas så pratar vi svenska och engelska med varandra för hon kan inte så mycket polska. Det är alltid kul att prata svenska med henne och det är bra för mig att få träna. Sen försöker jag lära henne lite polska också. Trots att jag och Izabella skildes när Julia var väldigt liten så har vi fortfarande en jättebra relation. Jag har ingenting att klaga över, säger Mariusz Czerkawski.


https://www.instagram.com/p/B9HfM0VJ0_C/

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan! 

Vill du ha mer sport i ditt flöde? Följ SportExpressen på Instagram! 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.