Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bengt-Åke Gustafsson fick äktenskapet förstört – på grund av jobbet

Bengt Åke Gustafsson om sina hockeyfavoriter
Bengt-Åke Gustafsson på Tidernas Hockeygala förra året.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Bengt-Åke Gustafsson med sin fru på Idrottsgalan 2007.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att leda laget Swedish Vikings vid påsk blir Bengt-Åke Gustafssons, 64, sista tränaruppdrag. 

Därefter väntar livet som pensionär. 

Hans gärning inom svensk hockey har burit stora framgångar som OS- och VM-guld – men han har också betalat ett stort pris på det privata planet. 

– Min fru fick nog, jag förstår henne, säger han.

Han var först i hockeyvärlden om att som tränare ha vunnit OS och VM samma år. 

Men sedan 2019, då han lämnade norska Stjernen, har Bengt-Åke Gustafsson varit arbetslös. I en intervju med Expressen från 2020 berättade Gustafsson om suget att återvända till tränaryrket. 

– Jag vill fortsätta vara tränare. Jag är öppen för alla förslag, känns det rätt och att klubben har en bra ambition så vill jag gärna vara med, sa han då. 

Men telefonen ringde inte och i dag, kort innan sin 65:e födelsedag, känner han att karriären är över. 

– Jag har blivit pensionär, det är känslan. Det är skönt att bara kunna slappna av, göra vad jag vill – när jag vill – så att säga. Jämfört med den stressen man känner som tränare. Jag känner mig nöjd med tillvaron, säger han. 

Gustafsson, som var Tre Kronors förbundskapten mellan 2005-2010, säger att han för två år sedan fortfarande var så inne i tränarsvängen att det var svårt att tänka sig ett annat liv. 

– Men nu har det gått ett par år, man kommer in i andra rutiner och slappnar av. Jag kan göra det jag vill, så det har blivit ett bekvämare liv. 

Bengt-Åke Gustafssons sista tränarjobb

Eller vi ska inte gå händelserna allt för mycket i förväg, för innan tränarkarriären är över helt och hållet ska Gustafsson faktiskt göra ett sista jobb. 

Han ska basa över laget Swedish Vikings i en turnering i Dubai senare i år. 

– Det är veckan efter påsk. Det är en liten utflykt så att säga, säger Gustafsson och skrattar. 

– Dubai är ett ställe jag aldrig annars skulle åka till, men så tänkte jag att det är bara en 8-9 dagar. Så det ska jag väl kunna greja. 

Han spricker upp i ett leende. 

– Det är mer ett äventyr så att säga. Jag tål inte värme, alla har frågat mig hur det jag ska gå. Men jag kommer vara i ishallen hela tiden. 

Detta är Swedish Vikings

Swedish Vikings består av spelare som väljs utifrån en ansökningsprocess som håller öppet mellan 25 oktober och 25 december. 

Tidigare har SHL-spelare som Patric Blomdahl, Andreas Holmqvist, Janos Hari och Emil Kåberg spelat för Swedish Vikings. SDHL-profiler som Lovisa Berndtsson, Tina Enström och Melinda Olsson har även representerat Swedish Vikings.

Tränarkarriären kostade ikonen hans äktenskap

När Gustafsson ska summera tränarkarriären kommer givetvis 2006 högt upp bland hans bästa minnen. Under hans ledning vann Tre Kronor OS och VM samma år och säger att han ”knappt kan beskriva känslan” från OS det året. 

Totalt blev det två VM-brons, ett VM-guld och ett OS-guld under hans fem år som förbundskapten. 

Men, hans dedikation till hockeyn har kommit med ett pris. För strax över tio år sedan gick han och hans hustru isär – på grund av att Gustafsson la all sin tid på hockeyn. Något Gustafsson först berättade om i C More:s program ”Wikegård vs”

– Min fru fick nog och jag förstår henne. Jag var aldrig hemma mer eller mindre. Jag var hemma och tvättade kläder och sen åkte jag i väg på scouting och turneringar. Jag förstår att hon kände att det håller inte längre, för vi hade inget liv, säger han. 

Gustafsson pausar och tar ton på nytt. 

– I efterhand så är det bara att acceptera den biten – och det gör jag. Nu är jag inne i ett annat liv som är tryggare och lugnare. Nu gör jag vad jag vill i stället och jag gör det när jag vill. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.