Ida Björnstads nya projekt – släpper boken ”Lägg av”

Björnstad har släppt boken ”Lägg av” med medförfattaren Marie Oskarsson.
Foto: William Ankarhake/Expressen

I dagarna släppte tv-profilen Ida Björnstad sin andra bok ”Lägg av” tillsammans med Marie Oskarsson. 

Boken, som kretsar kring ishockey och konsten att hålla ihop ett lag, riktar sig till främst ungdomar. 

Och med boken vill Ida Björnstad inte bara bjuda på rolig läsning – hon vill också skicka med ett par viktiga budskap.

 – Det är roliga berättelser men det kommer också med viktiga budskap. Det har varit en jätterolig process, det är nästan så det tåras i ögonen, säger Ida Björnstad som också fått viss hjälp av maken Mattias Ekholm i arbetet med boken.

Under 2021 släppte tv-profilen Ida Björnstad sin debutbok när hon tillsammans med Marie Oskarsson lanserade ”Bit ihop”.

Ett år senare är det dags för bok nummer två i serien om den 12-årige hockeyspelaren Bill Åström och laget Björnbyns IK.

De båda böckerna handlar om konsten att hålla ihop ett lag, och riktar sig främst till ungdomar. Detta för att locka till sig just de unga läsarna.

 – Det är en underhållande och fartfylld hockeybok, men också med ett väldigt viktigt budskap. Så man får allting blandat i en soppa, en god soppa, säger Ida Björnstad när SportExpressen träffar de båda författarna under lanseringen av boken på Ekerö utanför Stockholm.

Marie Oskarsson fyller i:

 – Jag hoppas att våra unga läsare tycker att det är en härlig läsning, det ska inte bara vara nyttigt utan de ska tycka att det är kul också.

Hur har processen sett ut?

 – Vi har en ganska tydlig struktur tycker jag över hur vi jobbar, ofta skriver jag grundmanuset och sen efter det så langar jag över allting till Marie som lägger sina guldhänder på det och tar en titt på materialet och jobbar vidare efter det.

”Måste ju kunna läsa ditt proffskontrakt”

Men det har funnits hinder på vägen. Ida Björnstad, gift med NHL-spelaren Mattias Ekholm i Nashville Predators, bor till vardags i USA medan Marie Oskarsson är bosatt i Göteborg. Något som sällan tillåter de båda att arbeta tillsammans rent fysiskt.

 – Man kan säga att det är ett evigt studsande med manuset. Men det är ett lagarbete och vi har otroligt roligt när vi jobbar, jag vet inte vad jag skulle gjort utan Marie för det har betytt väldigt mycket att få ha en kollega. Det är roliga berättelser i båda böckerna men det kommer också med viktiga budskap. Det har varit en jätterolig process, det är nästan så det tåras i ögonen, säger Ida Björnstad.

Boken riktar sig till barn och ungdomar mellan 9-12 år, något som Marie Oskarsson menar att det finns en tydlig tanke bakom.

 – Det är en grupp som kan vara svåra att nå, sportintresserade barn läser kanske inte så mycket men det är viktigt. Jag brukar säga att ”du måste ju kunna läsa ditt sportkontrakt” en vacker dag och förstå vad det innebär. Så det kan vara bra att man har koll på läsningen. Boken är i kategorin 9-12 och det är en ålder där man måste fånga upp läsarna. Oavsett om man ska hålla på med sport eller inte så måste man kunna läsa.

Vill fortsätta med författarskapet

Ida Björnstad har synts till på flera håll runtom i våra tv-kanaler, men menar, och hoppas, att författarskapet kommer att ta över mer och mer i hennes liv.

 – Jag stod som en liten flicka framför tv-kameran när jag var liten och låtsades vara programledare. Men jag måste säga att där jag står nu så har jag ett ofantligt engagemang i berättandet och jag tycker det är otroligt roligt med storytelling. Det är något som jag kan titta tillbaka på i min barndom nu, att ”tänk om vi i Storuman och Stensele hade haft mer kultur”. För utbudet fanns inte riktigt när jag var liten.

Hon stänger dock inte dörren helt för en fortsättning inom tv-branschen.

 – Även om jag inte stänger dörren helt för tv-världen så hoppas jag att det finns en plats för mig inom berättandet. Nu i augusti lugnar det väl ner sig lite grann jobbmässigt, men då börjar arbetet inför bok nummer tre. 

Det blir det en tredje bok?

 – Det blir det absolut. Vi har sagt ifrån start att vi ska göra tre böcker och det kommer vi fullfölja så nu börjar snart arbetet, vi brukar sätta i gång på höstkanten här. Det ska bli jätteroligt att kicka i gång med det här.

Ekholm: ”Har hjälpt till och gett förslag”

Maken Mattias Ekholm fanns även han med under lanseringen på Ekerö, där han tillsammans med ett gäng andra hockeyprofiler passade på att spela en kortare match och skjuta straffar mot barn från det lokala hockeylaget.

 – Det är jättekul, framför allt för min fru som har släppt en till bok här nu och att jag får vara med. Vi har fått ihop några profiler som kan spela lite hockey med barnen här. De här evenemangen är alltid upplyftande med de här små kidsen, de blir väldiga leenden och massa roligheter när man får vara där ute på isen med dem, säger Mattias Ekholm.

Som även har hjälpt till i arbetet med boken. Om än väldigt lite, om man ska tro honom själv.

 – Det kan vara några hockeytekniska grejer som hon kan behöva hjälp med, vilka hockeyövningar man gör som ungdom till exempel. Men absolut inte i några stora drag, hon kan hockey ganska bra själv så det är helt och hållet hennes förtjänst. Sen kan det vara någon liten detalj och lite tekniska grejer inom hockeyn där jag hjälpt till och gett förslag. Men det är Ida och Marie till 99,9 procent, säger Ekholm.

Bromé tillbaka i Örebro – Badar med matchtröja och klubba

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.