Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ida Björnstad: "Varit väldigt ångestladdat"

Ida Bjrönstad och experten Petter Rönnqvist i TV4:s VM-studio i Prag. Foto: TV4
Ida Björnstad. Foto: TV4

Hon blev nobbad av Willys i Uppsala – och fick sitt drömjobb på TV4.

Men för programledaren och hockeyreportern Ida Björnstad, 29, är genusfrågorna i en utsatt bransch minst lika viktiga.

– Jag får fortfarande frågor som: "tycker du om sport?", säger Björnstad.

För Ida Björnstad är möten med Jaromir Jagr och Oliver Ekman-Larsson inga konstigheter.

29-åringen har sedan en dryg vecka rapporterat från hockey-VM i Tjeckien och säger själv att hon trivs som bäst när hon är i hetluften.

Men i bland sker det oväntade.

Precis innan direktsändning från Tre Kronors möte med Schweiz i lördags gick hennes kavaj sönder. En mindre panik uppstod.

– Man kan inte styra allting men man vill att kläderna ska fungera. Och kavajen... Varför just den!? Vi sprang runt i hela arenan och letade efter en nål för att lappa ihop den. Och de vet ju inte vad nål (needle) betyder här nere!, säger hon.

Till slut löste nål och tråd problemet.

– Jag fick sy in mig själv eftersom knapparna på kavajen hade gått sönder. Och nu vet jag vad "nål" heter på tjeckiska, skrattar hon.

 

RÖSTA: Sätt ditt betyg på TV4:s VM-profiler här.

Började tidigt på Radiosporten

Vägen till drömjobbet som programledare och reporter från hockey-VM har inte varit spikrak.

Som 16-åring flyttade Björnstad från Storuman till Luleå för att studera på medieprogrammet. 17 år gammal gjorde hon sina första sändningar i Radiosporten.

Men när flyttlasset, tillsammans med pojkvännen, gick till Uppsala för ett par år sedan erkänner Björnstad att hon tänkte ge upp journalistiken.

Hon ville helst jobba i butik och sökte ett flertal olika jobb – men ingen nappade.

– Jag gjorde ett sista försök på matbutiken Willys. De svarade: "det är ingen idé att du lämnar in en ansökan – vi kommer inte kunna erbjuda någonting”. Då blev jag så jävla förbannad, säger hon.

– Jag gick till TV4 i Uppsala och sa som det var: "jag har inte hållit i en tv-kamera i hela mitt liv, men jag är en duktig programledare". Och på den vägen är det, berättar hon.

Sedan dess har Björnstad gjort en raketkarriär i journalistbranschen, till att bli nyhetsuppläsare, programledare och reporter på TV4.

– Det är egentligen ingen slump att jag är här i dag. Det är målmedvetenhet och mycket hårt slit som ligger bakom. Och många vill ha den här positionen.

Det är en exponerad position. Vad känner du inför att vara en offentlig person?

– Jag har haft väldigt tufft med det. Jag kommer från Storuman där man tycker om att gå runt i mjukiskläder utan att någon bryr sig. Det gör jag gärna nu också. Jag har kommit fram till att jag är den jag är. Jag kan inte vara alla till lags. Om tittare inte tycker om mig så kan jag bara beklaga det, och så får de förhoppnings stå ut med det. Jag vill inte försöka låtsas vara någon annan.

"Många klagar på min dialekt"

Näthatet mot exponerade journalister är välkänt, inte minst som kvinna. Björnstad får med jämna mellanrum motta hårda och medvetet provocerande kommentarer från tittare.

– Det är väldigt många som klagar på min dialekt. Att jag kommer från Norrland. Det har varit en resa för mig att kunna ta det. Jag har försökt efterlikna andra och tvätta bort min dialekt, men då tappar jag nästan mig själv. Det har varit tufft att bli trygg i den man är, säger hon.

Problemet är inte nytt, men har inte fått uppmärksamhet förrän de senaste åren. Flera av TV4:s programledare genomförde en gemensam kampanj 2013 och berättade i flera medier om hatet de får utstå från anonyma tittare.

Så sent som i april berättade fotbollsexperten Johanna Garå för Resumé att hon slutar på TV4 av samma orsak.

– Jag försöker verkligen skärma av mig och ta avstånd från alla elaka kommentarer. Jag undviker att läsa kommentarer om mig själv på internet. Och jag skulle aldrig googla mig själv. Det är för att skydda mig själv. Jag har flera andra människor som kan ge mig feedback, så jag lyssnar på dem i stället.

På ett sätt låter det ganska sjukt att man ska behöva undvika att läsa om sig själv.

– Ja. Vi vill tro att vi har kommit långt i vårt genustänk; att man inte ifrågasätter kvinnor utan anledning. Men verkligheten är att jag och några få, andra kvinnor sticker ut. Inte minst under ett mästerskap som hockey-VM. Jag får fortfarande frågor som: "tycker du om sport?" och "är du hockeyintresserad?". Jag tvivlar på att mina manliga kolleger får samma frågor.

"Mycket ilska i det där"

Inte bara genusfrågan är viktig för Ida Björnstad. 29-åringen genomförde Tjejvasan i mars och slutade på en imponerande åttondeplats av tusentalet tävlande.

Folk påpekade för henne, att hon kanske gjorde fel som inte satsade på längdskidåkning.

Men frågan var mer komplex än att Ida Björnstad saknade motivation.

I skidtalangens familj fanns inte de ekonomiska möjligheterna att backa upp en skidsatsning. Hon fick en tankeställare. Efter att ha pratat med sina föräldrar och syskon lanserade hon en kampanj via sociala medier.

Budskapet var känsloladdat: att uppmärksamma klassfrågan och faktumet att alla inte har råd att uppfylla sina drömmar.

– Det var väldigt mycket ilska i det där. Inte mot min familj, utan för att jag ville lyfta frågan på dagordningen. Idrott är faktiskt en klassfråga – och det finns inte riktigt förståelse för det där, säger hon.

"Väldigt ångestladdat"

Hon skänkte bort sina skidor och uppmanade svenska toppidrottare att göra detsamma. Det hela mynnade ut i en diskussion där idrottsministern Gabriel Wikström gästade Nyhetsmorgon.

– Det har varit väldigt ångestladdat. Jag har brottats med min familj och mig själv. Det är en känslig fråga, och ingenting man kastar ut sig. Men ju mer jag tänkte på det och pratade med min familj växte det fram som en självklarhet. Om jag kan göra skillnad på något litet sätt, så varför inte?

För Björnstad var det en viktigare fajt än att ställa tuffa frågor till ishockeyspelare i Prag.

– Jag har många gånger tänkt på att jag skulle göra någonting annat. Men det är som att mediebranschen har ryckt åt sig mig. Jag tror att det finns en mening med det.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!