Det var ett väntat svenskt OS-lag som Leif Boork tog ut. Foto: Expressen TV.Det var ett väntat svenskt OS-lag som Leif Boork tog ut. Foto: Expressen TV.
Det var ett väntat svenskt OS-lag som Leif Boork tog ut.  Foto: Expressen TV.
Leksands Elin Lundberg får nästan ses som den enda skrällen. Foto: Bildbyrån.Leksands Elin Lundberg får nästan ses som den enda skrällen. Foto: Bildbyrån.
Leksands Elin Lundberg får nästan ses som den enda skrällen. Foto: Bildbyrån.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon är skrällen till OS: "Kan utmana dem..."

Publicerad

Leif Boork har bestämt sig.

Damkronornas förbundskapten har tagit ut sin trupp till OS – och bjuder på en skräll:

Leksands Elin Lundberg som petar Djurgårdens Jessica Adolfsson.

– Det har varit en svår bedömning kan jag säga, och det är alltid så att det är några spelare som man vänder på stenarna för lite mer än andra.

Här är det svenska laget som ska jaga medaljer i Sydkorea i februari.

Förbundskapten Leif Boork har tagit ut sin sista landslagstrupp (han slutar efter OS) och drömmer om att avsluta med en medalj.

Ett realistiskt mål, menar han.

– I våra bästa stunder kan vi utmana både USA och Kanada, vi har närmat oss dem, säger en förhoppningsfull Boork som inte vill nämna något resultatmål, även om han tidigare sagt att OS-guld inte är omöjligt. Det är prestationen som det är fokus på, säger Leif Boork och fortsätter:

– Jag vet att det är tråkigt och att jag kommer att få den frågan hur många gånger som helst, säger Boork.

Leksands lagkapten skrällen i truppen

I den svenska truppen är Elin Lundberg den stora överraskningen

Även om Lundberg funnits med under säsongen och gjort flera landskamper så trodde de flesta att Djurgårdens Jessica Adolfsson skulle ta den sista backplatsen.

Men så blev det inte, och Boork förklarar valet så här:

– Det har varit en marginell diskussion där. Elin Lundberg och Emma Alasalmi har haft mycket tryck på sig men har utvecklats under året på ett väldigt bra sätt, Jessica Adolfsson är en duktig spelare men kanske har en bit kvar till den här totalhockeyn jag pratat om. Det har varit en svår bedömning kan jag säga, och det är alltid så att det är några spelare som man vänder på stenarna för lite mer än andra.

Hur ser du på ditt lag du just tagit ut?

– VI har i dag ett lag som kan spela båda vägarna, både offensivt och defensivt. Vi har fått de offensiva spelarna att jobba bra i defensiven, jag tror mycket på den här totalhockeyn. Jag tror inte att en målgörare bara ska göra mål, eller att en back bara ska spela bra defensivt. 

Forwardsstjärnan: "Väldigt stark trupp"

Lisa Johansson är en av lagets stora målskyttar.

Och AIK:s skyttedrottning ser framemot ett spännande OS.

Har du en bra känsla över det laget som just tagits ut?

– Det tycker jag, vi har en väldigt stark trupp och har spelat väldigt bra hockey de senaste turneringarna. Vi spelar verkligen för varandra.

Kan ni inspireras av J18-landslaget som gör succé i sitt VM nu?

– Det är ju väldigt kul och visar att damhockeyn är på väg framåt, det är jättekul att följa dem. Jag har sett några matcher och ser det hårda jobbet de lägger ned, det är en jätteviktig bit för framtiden i damhockeyn.

Damkronornas OS-trupp

Målvakter

Sara Grahn, Brynäs

Minatsu Murase, AIK

Sarah Berglind, Modo

 

Backar

Emmy Alasalmi, AIK

Johanna Fällman, Luleå 

Johanna Olofsson, Modo

Annie Svedin, Modo

Elin Lundberg, Leksands IF

Emilia Ramboldt, Linköping

Maja Nylén-Persson, Leksand

 

Forwards

Sara Hjalmarsson, AIK

Sabina Küller, AIK

Lisa Johansson, AIK

Pernilla Winberg, Linköping

Anna Borgqvist, Brynäs

Fanny Rask, HV 71

Erica Udén Johansson, Brynäs

Rebecca Stenberg, Luleå

Erika Grahm, Modo

Hanna Olsson, Djurgården 

Emma Nordin, Luleå

Maria Lindh, Djurgårdens IF

Olivia Carlsson, Modo

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag