Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Upproret fortsätter – protest i öppet brev

Anders Feltenmark, till höger, fick sparken av ishockeyförbundet.
Foto: OLLE WANDE
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Uppropet mot svenska hockeyförbundet fortsätter. 

Flera stora ishockeyprofiler menar att uppsägningen av Anders Feltenmark skedde på ett felaktigt sätt – samt att han fick sparken för att han arbetade för jämlikhet. 

”Hur en fackklubbsordförande kan agera illojalt då han arbetar för jämlika löner mellan könen och agerar för en sexuellt trakasserad kvinna på Svenska Ishockeyförbundet, är för oss ofattbart”, skriver de i ett öppet brev. 

Det var i början på 2020 som Anders Feltenmark, tidigare pressansvarig på förbundet, sades upp av skäl som förbundet beskrev som ”arbetsbrist”. Men ganska snabbt kunde Aftonbladet skriva att Feltenmark upprättat en polisanmälan mot en person med kopplingar till förbundet, vilket var den riktiga anledningen till att förbundet ville göra sig av med Feltenmark. 

Det ledde till att 34 stora hockeyprofiler trädde fram med kraftig kritik mot förbundet och i synnerhet generalsekreterare Tommy Boustedt och ordförande Anders Larsson.

”Vi ifrågasätter starkt hanteringen av Feltenmark och då han själv hänvisar till sin tystnadsplikt, råder för oss oklarhet i frågan”, skrev de i ett öppet brev undertecknat av bland andra Börje och Stig Salming, Mats Näslund och Curre Lundmark. 

I slutet på sommaren avgick Tommy Boustedt och anklagade i samma veva Feltenmark för att vara ”grovt illojal”. 

– När det gäller Feltenmark (Anders) så har han uppträtt grovt illojalt mot arbetsgivaren, och det är skäl för avsked. Men han fick aldrig avsked utan vi lät honom landa i bomull. Det var lögner som spreds i media som jag inte kunde kommentera medan jag var ansvarig, sade Tommy Boustedt till Radiosporten.

Feltenmark kunde inte svara då han var belagd med tystnadsplikt. 

– Det är tråkigt att inte kunna få bemöta så svepande, grova anklagelser som är svåra att värja sig mot, sa han till SVT.

Nya uppropet för Feltenmark

Nu har trion Lennart Hovelius, Curre Lundmark och Håkan Westergren tagit initiativ till ett nytt upprop, underskrivet av totalt 80 stora svenska hockeyprofiler. De skriver att de tagit hjälp av en professor Dennis Töllborg för att genomföra en oberoende utredning om Feltenmarks uppsägning, en utredning där de kommit fram till att den har gått felaktigt till.

”Svenska Ishockeyförbundet (SIF) har under gällande tystnadsplikt anklagat Feltenmark för att ha agerat grovt illojalt mot sin arbetsgivare. Hur en fackklubbsordförande kan agera illojalt då han arbetar för jämlika löner mellan könen och agerar för en sexuellt trakasserad kvinna på Svenska Ishockeyförbundet, är för oss ofattbart. Feltenmarks agerande har varit rakryggat, hjältemässigt och helt oklanderligt. Unionens och SIFs agerande har däremot varit grovt klandervärt i strid med de värdegrunder som borde gälla för dessa organisationer”, skriver de i brevet. 

Profilerna vill att Feltenmark ska få en omförhandling

Feltenmark ska av misstag ha inkluderat en Sveriges Radio-reporter i ett internt mejl där fallet om sexuellt ofredande avhandlades. Det är enligt utredningen skälet till att Feltenmark sades upp, men ishockeyprofilerna menar att SIF och Unionen borde erbjuda en omförhandling, men detta ska de ha nekat till. 

Hockeyprofilerna skriver: ”Hur kan arbetsgivaren helt grundlöst beskylla den entledigade för grov illojalitet, när han enbart utfört sina uppgifter som fackordförande? Hur kan styrelsen för ett av våra största idrottsförbund och ett av våra största fackförbund anse att detta är en korrekt behandling av en medmänniska?”

Den 29 oktober dömdes en medarbetare på Svenska Ishockeyförbundet av tingsrätten till 80 dagsböter á 1000 kronor för sexuellt ofredande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.