Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans förklaring efter dödskraschen

En av bilarna hamnade lång ute på en åker efter krocken.Foto: LÄSARBILD

Strafföreläggande och böter om 1 500 kronor.

Så straffas en svensk hockeystjärna för sin inblandning i en vansinnesfärd i 240 kilometer i timmen med dödlig utgång.

Spelarens egen förklaring: Han ville "hem till sin hund", uppger han i förhör.

Det var den 21 juni som polisen fick larm om vansinnefärden på Nynäsvägen mellan Stockholm och Nynäshamn. Två bilar körde snabbt – enligt förundersökningen i minst 240 kilometer i timmen – och färden slutade i tragedi.

Föraren i den ena bilen voltade av vägen, ut på en golfbana, och avled. En passagerare i bilen skadades allvarligt men klarade livhanken. En kvinna som blivit omkörd skadades lindrigt i samband med olyckan.

"Uträkningar som gjorts visar att hans fart varit mellan 247km/h-259km/h", står i förundersökningen.

Föraren i den andra bilen: En svensk hockeystjärna med meriter från SHL och svenska ungdomslandslag.

I polisutredningen hörs flera vittnen som körde på samma väg som hockeyspelaren och den nu avlidne mannen.

Vittne: "Gick äckligt fort"

– Helt plötsligt smäller det till i min bil och hela bilen börjar gunga. En bil kör förbi mig i ytterfilen och efter en till i samma hastighet. Plötsligt ser jag ett dammmoln. Jag stannar och sätter på varningsblinkersen, ringer 112, säger mannen.

Ett annat vittne:

– Det gick äckligt fort.

Nu är rättsprocessen mot hockeyspelaren klar: Strafföreläggande om 30 dagsböter á 50 kronor för vårdslöshet i trafik.

I polisförhör har hockeyspelaren lämnat en version av vad som hänt. Den går ut på att han skulle delta i en bilkortege för att hedra en cancersjuk flicka. Efter kortegen skulle han och en annan man köra norrut – det var då den andra bilen voltade av vägen.

Hockeyspelaren ville "hem till sin hund"

På frågan om varför hockeyspelaren överträtt hastighetsgränsen svarar han i förhör att han ville "hem till sin hund". Vidare uppger han att han inte körde fortare än 150 kilometer i timmen.

"Du har i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingats av omständigheterna genom att dels framför personbil i en väsentligt högre hastighet än högsta tillåtna hastighet, dels göra en trafikfarlig omkörning i en alltför hög hastighet", står det i strafföreläggandet som utfärdats till hockeyspelaren i fråga. 

"Du begick gärningen med uppsåt eller av oaktsamhet."

SportExpressen har sökt spelaren via hans agent för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.