Hockeyprofilen döms nu av Svea hovrätt

Tingsrätten dömde en svensk hockeyprofil för misshandel, ofredande och olaga hot mot en närstående.

Han fick villkorlig dom och samhällstjänst – något som överklagades av båda sidor.

I dag meddelade Svea hovrätt en något justerad dom mot den tidigare Tre Kronor-spelaren.

Anklagelserna mot hockeyprofilen uppdagades för tre år sedan. Inledningsvis var misstanken grov kvinnofridskränkning. Senare släpptes han ur häktet och flera misstankar avskrevs. Sedan väcktes åtal om bland annat olaga hot och grov misshandel.

I tingsrätten berättade den målsägande kvinnan om händelsen.

– Han tar tag i mig som ett grävskopelyft och lyfter upp mig. Fönstret är redan öppet. Sedan tar han och svingar mig en gång, och sen en gång till, den sista gången är det som att han tar sats, som att han hämtar andan.

– De tidigare gångerna har jag satt foten mot fönsterkarmen. Han tar ett starkt andetag som att nu ska hon ut, då skriker jag bara. Jag känner att det är den enda räddningen jag har.

Nekade till brott

Den 19 juni 2019 dömdes den före detta landslagsspelaren för misshandel, olaga hot och ofredande. Påföljden bestämdes till villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar. Han skulle också betala ett skadestånd till kvinnan på 14 500 kronor.

Hockeyprofilen nekade hela tiden till brott under förhandlingarna i tingsrätten och sa bland annat: 

– Jag säger ”kom igen, vi måste bara”. Jag säger ”vad ska jag göra, ska jag slänga ut dig genom ett fönster? Vad ska jag säga för att få dig att lyssna?”

Både den före detta ishockeyspelaren och åklagaren överklagade tingsrättens dom till hovrätten.

Hovrättens dom

Under de inledande förhandlingarna i hovrätten yrkade åklagaren på att straffet skulle skärpas till fängelse i minst ett år. Den före detta Tre Kronor-spelarens försvarsadvokat yrkade i sin tur på att mannen ska frias på samtliga åtalspunkter.

Svea hovrätt dömer hockeyprofilen för ofredande, försök till misshandel och olaga hot, alltså en något justerad dom jämfört med den som tingsrätten meddelade i juni 2019.

Nu blir straffet villkorlig dom, 120 timmars samhällstjänst alternativt fängelse i fyra månader. Och skadeståndet justeras upp till 22 500 kronor.

”Min klient är lättad över att det blev en en fällande dom även i hovrätten och att min klient bedömdes som trovärdig och tillförlitlig. Det är viktigt om hon ska kunna gå vidare i livet och lämna våld och hot bakom sig”, skriver målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till Expressen.

”Påföljden går alltid att diskutera och det är mycket illa att handläggningstiden i hovrätten dragit ut på tiden. Det har varit ett oacceptabelt dröjsmål som den tilltalade har kompenserats för”, fortsätter hon.

Kolla vilka spelare Håkan Loobs hade velat spela med

Hockeylegendaren Håkan Loob tar ut drömkedjan i SHL och NHL.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.