Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN
 Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN

Hockeyprofil anhållen för våldsbrott i hemmet

Publicerad

En mycket känd svensk hockeyprofil, med meriter från Tre Kronor, sitter anhållen misstänkt för våldsbrott mot en närstående. 

Enligt Aftonbladet ska polis ha tillkallats till mannens bostad i går natt.

– En person är anhållen för våldsbrott under tisdagen, säger Marina Chirakova, kammaråklagare i Stockholm till SportExpressen.

Ärendet rubriceras som grov kvinnofridskränkning.

'En av Sveriges mest kända hockeyprofiler sitter anhållen, vilket Aftonbladet var först med att berätta om. 

Enligt tidningen ska polis ha tillkallats till mannens bostad under gårdagsnatten och han ska ha överlämnat sig frivilligt till polisen.

Mannen, som har spelat i landslaget och haft en framgångsrik karriär utomlands, sitter anhållen misstänkt för våld mot en närstående. Dagen efter polisens första besök ska de ha återvänt till bostaden för att ta upp en anmälan från en närstående – en anmälan om flera fall av misshandel.

”En person är anhållen”

– En person är anhållen för våldsbrott under tisdagen. Vilken typ av våldsbrott det gäller kan jag inte kommentera. Det är fortfarande under utredning, säger Marina Chirakova, kammaråklagare i Stockholm till SportExpressen.

Ärendet rubriceras som grov kvinnofridskränkning och misstankegraden är på sannolika skäl, den högre misstanken.

Hur allvarligt är brottet, enligt ditt förmenande?

– Det är svårt att säga. För mig är alla brott allvarliga och värda att utreda. Sedan måste jag ta ställning till om personen i fråga ska begäras häktad eller inte.

Är denna persons våldbrott ett av många?

– Det vill jag inte kommentera.

Åklagare meddelar att hon tänker ta beslut om häktning under onsdagen eller torsdag morgon.

– Brottsrubriceringen kan komma att ändras, säger Marina Chirakova.

”Det är ett allvarligt brott”

Sven-Erik Alhem, rättsexpert, före detta överåklagare och sedan 2017 förbundsordförande i Brottsofferjouren:

– Frågan är om han är på sannolika skäl misstänkt, det vill säga den starkare misstankegraden, eller skäligen misstänkt. 

Brottsrubriceringen är grov kvinnofridskränkning – hur allvarligt är det?

– Det är ett allvarligt brott och innebär att det är ett upprepat förfarande, som man misstänker. Men man får alltså inte glömma att det kan vara på olika misstankenivåer. Sedan är det rätt avgörande om åklagaren begär vederbörande häktad. Det är åklagaren skyldig att ta ställning till så snart som möjligt.

Är brottsrubriceringen grov kvinnofridskränkning allvarligare än till exempel om en man misshandlar en annan man?

– Det är ett allvaligt brott att man inom en relation misshandlar eller kränker en annan människa, så att det blir en grov kvinnofridskränkning. Det innebär att en man kränker en kvinna genom ofredande, olaga hot eller misshandel. Och ofta upprepat. Det är naturligtvis ett mycket allvarligt brott, men jag vill betona att i ett tidigt utredningsskede, så är det definitivt inte lika befäst vad det kommer att sluta med.

Mannen sitter nu hos polisen – hur länge kan han göra det?

– Ett antal dagar, 96 timmar. Men det är den maximala gränsen. Åklagaren är skyldig att gå in med en häktningsframställan, eller sätta honom på fri fot så skyndsamt som möjligt. Det är alltså åklagaren som är ansvarig för anhållandet, inte polisen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag