Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hockeyprofil anhållen för våldsbrott i hemmet

Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN

En mycket känd svensk hockeyprofil, med meriter från Tre Kronor, sitter anhållen misstänkt för våldsbrott mot en närstående. 

Enligt Aftonbladet ska polis ha tillkallats till mannens bostad i går natt.

– En person är anhållen för våldsbrott under tisdagen, säger Marina Chirakova, kammaråklagare i Stockholm till SportExpressen.

Ärendet rubriceras som grov kvinnofridskränkning.

'En av Sveriges mest kända hockeyprofiler sitter anhållen, vilket Aftonbladet var först med att berätta om. 

Enligt tidningen ska polis ha tillkallats till mannens bostad under gårdagsnatten och han ska ha överlämnat sig frivilligt till polisen.

Mannen, som har spelat i landslaget och haft en framgångsrik karriär utomlands, sitter anhållen misstänkt för våld mot en närstående. Dagen efter polisens första besök ska de ha återvänt till bostaden för att ta upp en anmälan från en närstående – en anmälan om flera fall av misshandel.

”En person är anhållen”

– En person är anhållen för våldsbrott under tisdagen. Vilken typ av våldsbrott det gäller kan jag inte kommentera. Det är fortfarande under utredning, säger Marina Chirakova, kammaråklagare i Stockholm till SportExpressen.

Ärendet rubriceras som grov kvinnofridskränkning och misstankegraden är på sannolika skäl, den högre misstanken.

Hur allvarligt är brottet, enligt ditt förmenande?

– Det är svårt att säga. För mig är alla brott allvarliga och värda att utreda. Sedan måste jag ta ställning till om personen i fråga ska begäras häktad eller inte.

Är denna persons våldbrott ett av många?

– Det vill jag inte kommentera.

Åklagare meddelar att hon tänker ta beslut om häktning under onsdagen eller torsdag morgon.

– Brottsrubriceringen kan komma att ändras, säger Marina Chirakova.

”Det är ett allvarligt brott”

Sven-Erik Alhem, rättsexpert, före detta överåklagare och sedan 2017 förbundsordförande i Brottsofferjouren:

– Frågan är om han är på sannolika skäl misstänkt, det vill säga den starkare misstankegraden, eller skäligen misstänkt. 

Brottsrubriceringen är grov kvinnofridskränkning – hur allvarligt är det?

– Det är ett allvarligt brott och innebär att det är ett upprepat förfarande, som man misstänker. Men man får alltså inte glömma att det kan vara på olika misstankenivåer. Sedan är det rätt avgörande om åklagaren begär vederbörande häktad. Det är åklagaren skyldig att ta ställning till så snart som möjligt.

Är brottsrubriceringen grov kvinnofridskränkning allvarligare än till exempel om en man misshandlar en annan man?

– Det är ett allvaligt brott att man inom en relation misshandlar eller kränker en annan människa, så att det blir en grov kvinnofridskränkning. Det innebär att en man kränker en kvinna genom ofredande, olaga hot eller misshandel. Och ofta upprepat. Det är naturligtvis ett mycket allvarligt brott, men jag vill betona att i ett tidigt utredningsskede, så är det definitivt inte lika befäst vad det kommer att sluta med.

Mannen sitter nu hos polisen – hur länge kan han göra det?

– Ett antal dagar, 96 timmar. Men det är den maximala gränsen. Åklagaren är skyldig att gå in med en häktningsframställan, eller sätta honom på fri fot så skyndsamt som möjligt. Det är alltså åklagaren som är ansvarig för anhållandet, inte polisen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!