Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hockeymamman: "Vi är nästan helt knäckta"

Hockeymamman Sivi: "Vi var nära bristningsgränsen och trodde inte att de skulle kunna spela mer".
Hockeyutrustning.

Sivi Holtinkoski har betalat nästan 10 000 kronor per månad för sina söners hockeyspelande.

Nu kräver hon att debatten om de skenande kostnaderna för junioridrott tas på allvar.

– Vi är nästan helt knäckta, säger Holtinkoski till Ilta-Sanomat.

Enligt Riksidrottsförbundets senaste undersökning, som gjordes 2009, kostar en hockeysäsong i genomsnitt 19 350 för juniorer som är 14-15 år gamla. Och debatten kring kostnaderna har varit på tapeten flera gånger inom svensk hockey.

För ett och ett halvt år sedan röt legendaren Mikael Renberg ifrån mot att priserna för hockeyutrustning har skenat i väg.

– Idag har ju ishockey blivit en överklassport. Det är inte många ensamstående föräldrar som har råd att låta sina barn spela ishockey, sa han i SVT-programmet Frågestund med Dusan och co. 

Kostade nästan 10 000 per månad

Även i Finland har debatten blivit aktuell på sista tiden – bland annat genom hockeymamman Sivi Holtinkoski. Hon har två söner som är 18 respektive 16 år gamla. Båda två spelar juniorhockey på hög nivå. Och för Holtinkoskis del har kostnaderna blivit en allvarlig ekonomisk börda för hushållet.

För finska Ilta-Sanomat berättar hon att söners hockeyintresse i fjol kunde kosta upp till 1000 euro, alltså ungefär 9500 kronor, per månad.

– Vi var nära bristningsgränsen och trodde inte att de skulle kunna spela mer. Vi var nästan knäckta. Nu är vi i ett läge där det går åt ungefär 500 euro per månad, men det skulle jag vilja säga är väldigt mycket det också, säger Holtinkoski.

"Kan inte åka på semester"

Det som suger åt sig pengar för Holtinkoskis del är utrustningen, resekostnaderna och andra grundläggande utgifter. För att hålla hushållet flytande har hela familjen tvingats till uppoffringar.

– Det är fint att se i tidningar och på sociala medier hur andra åker utomlands på semestrar, men det kan inte vi göra. Våra liv kretsar kring hockey, säger Holtinkoski.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.