Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre Kronor–ikonen Nils Nilsson är död

Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson.
Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN
Jublet efter klassiska målet i VM-finalen 1962.

Hockeylegendaren Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson är död, rapporterar NWT.

Nilsson gjorde det ikoniska "det glider in-målet" i VM-finalen mot Kanada 1962.

Han avled på sjukhus natten mot midsommardagen efter en kortare tids sjukdom.

Nils Nilsson blev 81 år gammal. 

Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson har somnat in.

Under 1950- och 60-talet skördade hockeyspelaren framgångar för Forshaga, Leksands IF och inte minst för för Tre Kronor.

1964 var han med och tog OS-silver i Innsbruck och han vann även två VM-guld med Tre Kronor – i Sovjet 1957 och i USA 1962. Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson blev även känd för Tre Kronors klassiska avgörande mål i VM-finalen mot Kanada 1962 där kommentatorn Lennart Hyland utbrast: "Den glider in i måål. Den glider in i mååål". 

Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson vann två VM-guld.
Foto: ROLAND JANSON / DN

Han avled på sjukhus under natten till midsommardagen efter en kortare tids sjukdom, rapporterar NWT. Hans fru bekräftar dödsfallet för tidningen. 

Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson blev 81 år gammal. 

LÄS MER: Hockey-Sveriges sorg efter "Dubbel-Nisses" död

"Det var Lennart Hylands mål"

Det mesta om Tre Kronor-ikonens framgånsrika karriär finns att läsa i Nilssons bok "Mina tolv VM – och litet till", som kom 1967. Det blev totalt 205 landskamper i det svenska landslaget innan "Dubbel-Nisse" lade skridskor och klubba på hyllan.

Det mest minnesvärda ögonblicket är förmodligen det klassiska målet mot Kanada i VM-finalen i Colorado Springs 1962.

– Det var Lennart Hylands mål. han refererade ju matchen i radio och gjorde det världskänt, har Nilsson tidigare sagt till NWT. 

– Det var väl det målet och Lennart ”Klimpen” Häggroths fenomenala målvaktsspel något äldre personer än i dag ofta återkommer till när det pratas hockeynostalgi.

Lade grunden för Leksands storhetstid

Nils Nilsson lämnade Forshaga för spel med Leksand 1962, satte avtryck direkt och under sin debutsäsong i Dalarna stod han för 35 poäng på 20 matcher.

Han fortsatte att ösa in mål och assistpoäng för Leksand och krönte tiden i Dalarna med att vinna SM-guld 1969 – klubbens första genom tiderna. Efter guldet valde han att tacka för sig och spelade en sista säsong med Forshaga innan karriären som hockeyspelare var över.

Efter avslutad karriär sadlade Nilsson om och gav sig in i godisbranschen.

– Sega råttor skulle alla unga äta på den tiden.


https://twitter.com/scholm240/status/878599208651173889

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.