Hockeyledare i Tingsryd fick fängelse

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tre före detta ledare i ishockeyklubben Tingsryds AIF dömdes på torsdagen för medhjälp till grovt skattebedrägeri. Förre ordföranden Lars-Göran Ahl, förre kassören Rolf Härlin och förre sportchefen Mats Olsson fick alla åtta månaders fängelse.

Det hela avslöjades vid en razzia mot klubben i januari förra året. Utredningen har visat att klubbledarna undanhållit närmare 1,7 miljoner kronor i skatt för spelararvoden under åren 1998-2001.  Det har man kunnat göra genom att skriva dubbla kontrakt med spelarna. Ett kontrakt för den officiella lönen och ett för de svarta pengar som betalades vid sidan om. I utredningen har åklagaren visat att 18 spelare har haft dubbla kontrakt.  De tre nu dömda förnekade alla brott under rättegången. Rolf Härlin sade sig till exempel bara ha varit kassör på papperet. Ansvaret för ekonomin i Tingsryds AIF låg, enligt de åtalade, helt på den förre, nu avlidne ordföranden.

Kom inte ihåg  Den förre ordföranden avgick i maj 1999, men hans interna arbetsuppgifter förändrades inte särskilt mycket. Han var fortfarande fram till sin död i december 1999 klubbens starke man.  Enligt de åtalade tog han hand om entréintäkter och intäkter från försäljningsverksamheten i anslutning till matcher och använde pengarna, helt utan insyn eller kontroll från någon annan, för löneutbetalningar och andra utgifter.  Åklagaren har dock kunnat visa att Ahl, Härlin och Olsson alla tre undertecknat kontrakt och sidokontrakt för klubbens räkning.  Ett annat bevis som åklagaren lade fram var noteringar som Mats Olsson gjort vid en konferens som klubben hade på Ronneby Brunn. I noteringarna fanns begreppen ''sv'' och ''vitt'' nämnda.  Under rättegången förklarade Olsson att han inte riktigt kom ihåg vad beteckningarna avsett. Möjligen skulle ''sv'' kunna vara kopplat till sommarvikariat och ''vitt'' till hans vita blodkroppar, som han hade problem med.

Tystnad  Förklaringarna anser tingsrätten närmast löjeväckande. Med hänsyn till de belopp som angetts i anslutning till noteringarna framstår det som uppenbart att det handlar om svarta och vita kontraktssummor, skriver tingsrätten i domen.  En av spelarnas fäder vittnade om att sonen hade dubbla kontrakt och att utbetalningar skett i enlighet med båda kontrakten, medan preliminärskatteavdrag endast skett för belopp utbetalade enligt huvudavtalet.  Mannen vittnade i rätten om att han vid årsmötena både 1998 och 1999 frågat om förekomsten av svarta löner i föreningen, men att frågan endast besvarats med tystnad och blickar.  Avslöjandet av skattefusket fick till följd att Tingsryds AIF tvångsnedflyttades från Allsvenskan till division I. Några av spelarna riskerar åtal för skattebrott, andra kan komma att slippa undan med skattetillägg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.