Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är jättekul att få höra det”

Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Yngst – och bäst. 

I skuggan av Jesper Wallstedt och Hugo Alnefelt gör ett annat stort målvaktslöfte succé i Hockeyallsvenskan. 

Killen med namnet: Calle Clang. 

– Visst är det ett bra artistnamn?!, säger ligans yngste målvakt och skrattar.

Kristianstad upplever dessvärre ingen klang- och jubel-tillställning varken på eller utanför isen den här säsongen. 

Laget parkerar i botten av serien och en ekonomisk kris hägrar efter årsskiftet, men i detta mörker har det ändå surrats och klingat runt en lånespelare från SHL-laget Rögle:

Calle Clang, 18. 

Ynglingen har inte bara bäst räddningsprocent (93,90) i serien, han släpper även in minst antal mål per match trots att Kristianstad är Hockeyallsvenskans sämsta lag. 

Statistik är visserligen inte allt, men det är en fingervisning på en uppåtgående trend.

– Precis. Det finns egentligen flera anledningar till att det gått bra. Jag har fantastisk stöttning från tränarna och Joel Gistedt, målvaktstränaren, har hjälpt mig otroligt mycket under hösten. I mitt spel har jag utvecklat de delar jag behövde för att kunna spela seniorhockey. Det är några av nycklarna. 

Hur är det att stå i ett bottenlag som Kristianstad? I den åldern du är i gissar jag att det är bra för utvecklingen, men det kan inte vara särskilt kul att förlora så mycket?

– Nej, det är jobbigt att förlora och ligga långt ned i tabellen. Men jag försöker fokusera på min prestation och utveckling för att ta nästa steg. Sedan tycker jag att tabellen ljuger lite, vi har spelat bättre än de resultat vi fått. Det har studsat lite emot oss. Jag hoppas det vänder för hela laget snart. 

Att prestera på den nivån du gör, 18 år gammal, hur känns det?

– Jag försöker hålla tankarna borta från statistiken för den avslöjar inte allt. Mitt fokus ligger på att hjälpa Kristianstad och utveckla mig själv så gott det går. Men självklart är det kul när man ser att man ligger högt uppe i statistiken. 

Hyllas av landslagsledningens målvaktschef

Han är född 2002. Samma år som hajpade Jesper Wallstedt, som hyllats för sina insatser i Luleå och som spås gå i förstarundan av nästa NHL-draft. 

Ingen annan svensk målvakt har lyckats med den bedriften tidigare, så Luleås burväktare förtjänar lovorden.

Ett år äldre Hugo Alnefelt har vunnit Sveriges första U18-guld någonsin och är redan inne på sin andra säsong i HV71:s herrtrupp. 

Någon av de två spås bli Juniorkronornas målvaktsetta. 

Fast Calle Clang lurar i vassen. Han verkar i JVM-skuggorna. 

Tidigare under hösten, när SportExpressen belyste det svenska målvaktsundret, öste Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe lovord över Olofströms-produkten.

– Spännande målvakt. Hamnat i en perfekt miljö där han får chansen att spela på en bra nivå. Inte långt ifrån Wallstedt kvalitetsmässigt. De har följt varandra i 02-landslaget. Häftigt att båda tagit sig till en bra nivå tidigt. Spelar ganska enkelt och lyckas ofta. Väldigt bra grundspel också.

Clang bemöter Ladhes beröm med ödmjukhet.

– Det är jättekul att få höra det. Stefan är en skicklig målvaktstränare som jag jobbat med en del under sommarcamper. Jag blir glad när han säger sådana saker.

Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Själv ser han kampen med Alnefelt och Wallstedt som en personlig drivkraft.

– Absolut. De är fantastiska båda två. Jag och ”Jeppe” har kamperat ihop tidigare, och alla vi tre var ju med när vi vann U18-guld i Örnsköldsvik förra våren. De är otroliga målvakter och det är en sporre för oss allihopa att det bara är en som kan stå där mellan stolparna till slut. Därför är det hög kvalitet på alla träningar och det är bara positivt, tycker jag. 

Vad är din egen förklaring till att Sverige får fram så mycket duktiga keeprar nu?

– Jag vet inte riktigt. Svensk hockey jobbar mycket med målvaktsträning i klubblag, men även i landslaget där alla får fantastiskt bra hjälp. Det är mycket nyttiga råd och tips. Sedan har vi väldigt många duktiga målvaktstränare som gör sitt. 

Vad skulle du säga är dina styrkor och svagheter som målvakt?

– Mitt största attribut är mitt spelsinne. Jag har en förmåga att läsa av spelet och se vad som är på väg att hända kombinerat med att jag är bra på fötterna och att min teknik är god. Det är grundpelarna. Det jag jobbar med att förbättra är strukturen och att bli mer konsekvent i det jag gör. Det ska inte skilja särskilt mycket från situation till situation eller match till match. Utan jag vill ha en struktur jag kan luta mig tillbaka på. 

”Det är drömmen”

För Clang, som valdes i tredjerundan av Pittsburgh under höstens draft, väntar först och främst ett JVM i Edmonton över jul- och nyår. 

Sedan ska han tillbaka till Kristianstad för att förhoppningsvis avsluta säsongen. Om klubben överlever ekonomiskt. 

Målsättningen för nuet och framtiden är glasklar: Det är att maximera sin potential som gäller – inget annat.

– Det handlar om att få ut så mycket som möjligt under en karriär. För egen del försöker jag bara fokusera på en dag i taget och inte sväva i väg. Nu fokuserar jag på Juniorkronorna och JVM, efter det blir det Kristianstad för hela slanten. 

Och den långsiktiga drömmen?

– Det är drömmen som jag haft sedan jag var liten. Att bli bäst i världen, spela i NHL och vinna stora troféer som Stanley Cup och OS. Det är drömmen.

Calle Clang inristat på en Stanley Cup-buckla är en dröm så god som någon. 

Och det där Pippi Långstrump-klingande efternamnet måste ju nämnas när Calle Clang intervjuas. 

Något annat vore tjänstefel.

– Det är från farsans och farfars sida. Jag tror att det är svenskt från början, jag har inte hört något annat i alla fall. 

Hur många gånger får du höra trötta skämt om Kling och Klang (poliserna från Pippi Långstrump)?

– Haha, nog har jag hört det några gånger. Men det spelar inte så stor roll för mig, det är bara kul. 

Ja, det är väl bara en fördel att ha ett så coolt namn. 

– Jo, visst är det ett bra artistnamn?!, avslutar 18-åringen som har siktet inställt på att nå toppen av världshockeyn. 

LÄS MER:

LISTA: Hockeysveriges tio bästa namn: ”Sanny Lindströms favorit”