Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vi kommer inte att överleva då"

"Det är en fråga om vår överlevnad", säger Leksands ordförande Åke Norström.Foto: / BILDBYRÅN
Åke Norström.Foto: / BILDBYRÅN

Sex stycken hockeyallsvenska klubbar har markerat hårt mot SHL och svenska hockeyförbundet. 

Leksands ordförande Åke Norström säger att det handlar om klubbarnas överlevnad. En framtid där anrika klubbar som Leksand kan tvingas lägga ner inom tio år.

– Tio år, jag tror inte att det skulle ta så lång tid, säger Leksands ordförande Åke Norström. 

Nästa säsong börjar det nya tv-avtalet gälla. Då kan varje SHL-klubb få upp till 45 miljoner kronor var, medan de hockeyallsvenska klubbarna får nöja sig med som mest 2,3 miljoner. Sex hockeyallsvenska klubbar, däribland Modo, AIK och Leksand, har skickat in en skrivelse till SHL och svenska ishockeyförbundet efter att de tröttnat på den orättvisa ekonomiska situationen.

Aftonbladet var först med uppgifterna. De skriver också att ett annat alternativ är att klubbarna drar sig ur det svenska seriesystemet för att i stället starta en egen liga om inte SHL utökas med fler lag.

– Hotet om att bilda en egen liga är spekulationer. Vi vill ställa en enkel fråga: hur tänker hockeyförbundet och hur ser SHL framåt? För våra klubbar är det inte bara en fråga om att få mer pengar, säger Leksands ordförande Åke Norström till SportExpressen.

– Det är en fråga om vår överlevnad.

"Vi överlever inte då"

Som avtalet ser ut nu, skulle anrika föreningar som Leksand kunna riskera att dö ut inom en tioårsperiod?

– Tio år. Jag tror inte att det skulle ta så lång tid. Jag måste prata i egen sak. För Leksands del är det viktigt för vår överlevnad. Så är det ju, säger Åke Norström.

Varför är inte mindre klubbar med i uppropet?

– Om du tittar på de här sex klubbarna. Man bedriver verksamheten i de här klubbarna som en elitklubb. I Leksands fall, har vi anpassat oss för möjligheten att spela i SHL. Vi har bedrivit elitverksamhet i 50 år. Om man tittar på smålandsklubbarna och Pantern. De fungerar i dag som farmarlag. Man lånar in spelare och bedriver en verksamhet på det. Vi vill ju se att hela SHL och allsvenskan lyfts av det här. Vi har inte samma visioner i de här 14 klubbarna. Så är det. Vi överlever inte om vi inte går till SHL. 

Åke Norström avslutar med att han vill förtydliga att det inte är fråga om ett uppror.

– Det är inget uppror. Det är ett brev som talar om vår situation.