”Vi har bland de bästa förutsättningarna i ligan”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Han tog lilla Asplöven från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan.

Och några år senare låg han bakom IK Oskarshamns sensationella SHL-avancemang.

Nu har Per Kenttä flyttat till Umeå för att ta Björklöven tillbaka till finrummet.

– Vi har bland de bästa förutsättningarna i ligan så jag tror vi kan skapa något väldigt bra på sikt, säger han om den nya utmaningen.

Slå upp ”mirakel” i ordboken och finn förklaringen ”positivt laddad händelse som är övernaturlig eller gudomlig”. Synonymer: ”Underverk, under”. 

Det är också med de orden som Haparandas kanske främsta hockeyexport oftast beskrivs.

Sportchefen Per Kenttä. 38-åringen som först lyckades ta lilla Asplöven upp till Hockeyallsvenskan där de också kunde hävda sig på allvar under ett par-tre säsonger.

Han som sedan flyttade till småstaden Oskarshamn och efter bara två säsonger var hjärnan bakom en av de mest sensationella händelserna i svensk ishockeys historia - IK Oskarshamns avancemang till SHL. Ett mirakel.

Men i samma stund som Oskarshamnsspelarna firade och yrade runt på isen i Timrå så visste också alla att hjärnan bakom hade gjort sitt i klubben. Trots uppflyttningen till SHL så var Kenttäs tid i Oskarshamn över och ett par veckor senare kunde han som en illa dold hemlighet presenteras av Björklöven.   

Nu, ett par månader senare, har han kommit in i sin nya stad och hunnit landa i sin nya tjänst. 

– Självklart har det varit lite omvälvande och annorlunda att flytta hit till Umeå, men jag har gjort den här resan förut när jag flyttade till Oskarshamn från Haparanda. Själva hockeyn har jag inte varit orolig eller nervös över, man vet ju alltid hur det är med hockeyn och man känner folk sedan tidigare. Det är mer den sociala biten som kan vara ett problem vid såna här flyttar men alla har välkomnat mig väl här i Umeå så det känns bra.

”Vi har bland de bästa förutsättningarna i ligan”

Och nu kommer du till en klubb som haft det lite tungt de senaste åren, det blir en utmaning för dig?

– Ja men vi kan inte bara titta i backspegeln utan måste titta framåt och kunna göra något bra utan att tänka på vad som varit. Jag tycker vi har jättebra förutsättningar att göra något bra också. Vi har bland de bästa förutsättningarna i ligan då vi har ett starkt stöd från supportrarna och lokala sponsorer så jag tycker vi kan skapa något bra.

Du har varit i två ”mindre” klubbar tidigare, nu kommer du till en anrik klubb. Finns det någon fördel med det?

– Jag tycker det är en fördel. Man måste alltid se myntet från två sidor, och jag tycker inte vi kan lägga upp det som det är en press. Nog vill rockstjärnorna också gå ut och spela inför 60 000 i stället för 5 ooo på ett torg någonstans. Spelarna kan göra något bra, och har bestämt sig för att göra något bra också.

Kenttä om värvningarna: ”Ska leda vårt lag”

Björklöven vann SM-guld 1987 men har inte spelat i den högsta ligan sedan 2001. De senaste säsongerna har klubben inte heller ens varit nära att nå finrummet, men för att vända på den trenden har man nu alltså hämtat in Per Kenttä - som i sin tur har förstärkt med idel klasspelare som Brian Cooper från AIK, Justin Crandall från AIK och nygamle Alex Hutchings från IK Oskarshamn. 

Dessutom har Kenttä hämtat in ett litet wildcard i form av den kanadensiske målvakten Joe Cannata, som kommer att ha en stor roll i laget i vinter.

– Han är välscoutad. I dag finns det så bra verktyg, så man kan ladda hem hur många matcher man vill och titta på honom. Han är en trygg målvakt med bra rörelsemönster, så jag tycker det känns bra. Vi har två bra målvakter så vi har det bra ställt där. 

Sen har du förstärkt med tre transatlanter som du på ett eller annat sätt haft att göra med förut…

– Det är spelare som ska leda vårt lag, det är ingenting att hymla om. Det är därför de är hos oss. Det är spelskickliga spelare, och har rutin från ligan. Det är egentligen bara Joe som inte har spelat i ligan förut så det är ju en fördel. Jag tror det är viktigt att ha det då det kan bli en chock annars då Hockeyallsvenskan är en väldigt bra liga, så jag tittar hellre på spelare som jag vet har spelat här förut och som man haft själv och jag vet att de passar in här. Det var en nobrainer när vi fick möjlighet att titta. 

Vad vill du att Björklöven 19/20 ska stå för?

– Det ska vara jobbigt att komma till Umeå, vi ska vara ett tungt lag att möta som inget lag vill möta i vår hemmaborg. Men sen ska det inte spela någon roll var vi spelar då vi vill vara bra oavsett var vi spelar. 

Kallas mirakelman: ”Tänker inte på det”

Du har ju varit med och tagit resan med Oskarshamn nu, har du med dig viktiga lärdomar från det?

– Jag hoppas vi kan göra samma resa som vi gjorde i Oskarshamn, men samtidigt ska vi veta att det är tufft att ta sig upp till SHL men vi ska bygga en verksamhet som gör att vi kan utmana om platser till SHL varje säsong och tids nog tror jag vi kommer nå dit. 

Du kallas ofta för en ”mirakelman” med tanke på allt du åstadkommit, hur ser du på det?

– Jag tänker inte så mycket på det, andra får tycka och tänka. Det är roligt att de uppskattar arbetet man gjort men inget mer än så. Jag känner ingen press utifrån det utan den enda press jag känner är egentligen. 

Avslutningsvis så berättar Kenttä om sina tankar inför säsongen, där de tre norrlandslagen Björklöven, Modo och Timrå samtliga tippas bli topplag i serien vilket är något han ser som positivt då rivaliteten kommer ge bra matcher och fina tillställningar för publiken:

– Det är bara bra, och det blir ju väldigt heta matcher mellan oss tre här i norr. Sen kommer det vara andra lag med i toppstriden också, som Södertälje, Västerås och BIK Karlskoga. Men det är kul att vi har de här tre lagen här uppe som samtliga lär finnas i toppstriden.