Martin Filander. Foto: Christian ÖrnbergMartin Filander. Foto: Christian Örnberg
Martin Filander. Foto: Christian Örnberg
Andreas Appelgren. Foto: Peter HolgerssonAndreas Appelgren. Foto: Peter Holgersson
Andreas Appelgren. Foto: Peter Holgersson

Västerås sparkar tränaren Filander

Publicerad

Västerås IK sparkar tränaren Martin Filander och sportchefen Niklas Johansson.

Leksandsduon Andreas Appelgren och Johan Rosén tar över ansvaret för klubben.

– Som jag har fått det förklarat för mig så är det vissa sponsorer som känner att det krävs en förändring och klubbledningen har gått på det spåret, säger Filander.

– Det har inget med det att göra. Det säger jag absolut nej till, för det är inte sant, säger klubbdirektören Johan Fägerblad.

Västerås IK inledde den hockeyallvenska säsongen på ett mycket starkt sett. Men under vintern så har formkurvan pekat rakt nedåt.

I måndagskväll så föll de mot Tingsryd med 3-2 och det var droppen för klubbledningen. På tisdagen meddelade de att tränaren Martin Filander och sportchefen Niklas Johansson får sparken.

Duon fick beskedet på tisdagskvällen och Filander säger att han inte är förvånad att det blev så här.

– Det är så här branschen är ibland, säger han.

Utspelet: sponsorer ligger bakom

Motiverade de beslutet med de sportsliga resultaten?

– Det och yttre påtryckningar har jag fått meddelat till mig. Att de var tvungna att ta beslutet att agera så att de kunde ha kvar alla sponsorer. Det är något jag måste respektera, att klubben har en ekonomi att sköta.

Vilka yttre påtryckningar?

– Som jag har fått det förklarat för mig så är det vissa sponsorer som känner att det krävs en förändring och klubbledningen har gått på det spåret. Och det är en del av spelet så klart.

Vad känner du för det här?

– Det jag känner, om jag får säga fritt, så är det att vi gjorde bästa säsongen i VIK på femton år förra året. Vann serien, snubblade på mållinjen till SHL. I år har vi haft ett skadehelvete och krigat på, ligger femma. Jag är otroligt stolt över spelarna och ledarna och min egen insats. När det inte räcker så är det så, då känner jag att jag har gjort det jag har kunnat och får gå vidare helt enkelt.

Dementerar Filanders uttalande

Enligt klubbdirektören Johan Fägerblad så är det inte missnöjda sponsorer som ligger bakom att Filander har fått sparken.

– Nej, det är som jag säger i pressmeddelandet. Det är de sportsliga resultaten som ligger bakom. Vi har varit i en svacka sedan oktober och vi kan inte längre se att vår klubb dalar i tabellen. Vi är långt nere nu. Det är den absolut största anledningen till det här. Sen är sponsorer och publik väldigt viktiga, de är de för alla hockeylag. Men det är det är de sportsliga resultaten som vi har agerat på, säger han.

Klubbens ordförande Camilla Törngren bekräftar att sponsorer har hört av sig och velat se en förändring. Men hon avfärdar att deras ord skulle ha någon betydelse i frågan.

– Oh ja, hela tiden är det ju en massa människor som båda kan och tycker sig kunna som har synpunkter i den här världen. Så det finns båda sponsorer och supportrar som hör av sig. Men det inte så att det är våra sponsorer som tillsätter eller avsätter tränare, utan det gör vi i organisationen. Det är de sviktande resultaten som ligger bakom.

Det är alltså inte så att en sponsors ord betyder något i frågan, oavsett hur viktig sponsorn är?

– Nej, det gör det inte.

Anledningen till att även sportchef Johansson får gå är en del av en långsiktig plan.

– Niklas Johansson är en duktig sportchef när det gäller många delar, men vi känner inte att han är rätt person att ta oss in i den här framtiden. Vi tror också det kan vara bra att få in lite ny energi och input i sportchefsrollen, säger Törngren till klubbens hemsida.

Möter Leksand direkt

Klubben har redan gjort klart med en ny tränarduo. Det är Andreas Appelgren som tar över huvudansvaret och med sig har han Johan Rosén som assisterande. Båda två har ett förflutet i Leksand.

Från och med onsdag så leder Appelgren laget i träning.

– Det känns otroligt inspirerande. VIK är ett lag som ligger mig varmt om hjärtat. Jag är från Eskilstuna från början, så man har stått i Rocklunda många gånger som ung och tittat på VIK, säger Appelgren.

Thomas Mitell, som har varit assisterande till Filander, kommer att fortsätta i sin roll.

I sin första match som VIK-tränare så ställs Appelgren mot Leksand på lördag.

– Det brukar vara fantastiska publikmatcher och det blir en extra krydda naturligtvis att få börja med en sån match, riktigt kul, säger han.

Klubben har inlett sökandet efter en ny sportchef.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag