Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Talangen om hatet: ”Omöjlig situation”

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Jonathan Dahlén. Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Brock Boeser, Elias Pettersson och Jonathan Dahlén. Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN

Han lämnade Timrå efter avancemanget till SHL våren 2018.

Men redan efter ett år i Nordamerika är Jonathan Dahlén nu tillbaka i svensk ishockey. Det efter ett turbulent år där skador och hat på sociala medier blev till en odräglig vardag.

– Det var mycket hat… Men man lär sig ju mycket av det också, säger Dahlén.

Beskedet slog ned som en transferbomb i hockeysverige när Jonathan Dahlénpresenterades som klar för en återkomst till Timrå IK, i Hockeyallsvenskan.

För två säsonger sedan var han ligans främsta spelare och dominerade på ett sätt få 20-åringar har gjort i ligan, och i kvalspelet till SHL noterades han för 14 poäng på tio matcher och var tungan på vågen när Timrå slog ut Karlskrona HK ur högsta serien.

Efter den succén gick flyttlasset till Nordamerika och Vancouver Canucks organisation, men något spel i NHL blev det aldrig förra säsongen och när han kom att må dåligt över sin situation i farmarklubben Utica Comets så blev han trejdad till San Jose Sharks organisation.

En trend som inte bara gav nya förutsättningar, utan också medförde en rejäl dos av hat. För flytten kom att kantas av spekulationer om att Dahlén hade krävt att bli bortbytt även fast det inte skulle visa sig stämma, men bara ryktena kom att trigga supportrar till Vancouver Canucks och många av dessa skickade då hatiska meddelanden till Östersundssonen på Instagram och Twitter. 

Då valde han att stänga av sina sociala medier.

Hur var det egentligen att tackla allt det där?

– Det var ganska jobbigt, men det gjorde ju också att det egentligen inte var något snack om att jag var tvungen göra något. Jag var i en omöjlig situation som 20-21 åring men det blev ju jättebra efter trejden då jag kom till San Jose och fick mycket speltid från start. Det var tråkigt, men nu är det bara att blicka framåt.

Vad tänker man när supportrar visar sig från den sidan?

– Det var ju… Det blir lite konstigt, för det är en sida jag inte varit van vid förut. Jag blev väldigt chockad så då tog jag bort allt ett tag, och det var bra för mig att lägga fokus på annat. Det var bra att få uppleva det också, för jag har lärt mig mycket av det här året.

Var det främst hat eller fanns där också direkta hot mot dig?

– Det var mycket hat men nä… Det lär man sig ju mycket av också. Jag lärde mig hur man kan tänka i såna situationer, sen lärde jag mig att man ska lita på sin magkänsla så egentligen var det allt det som grundade sig i att jag tog det här beslutet att spela i Timrå.

”Det här känns 100 procent rätt för mig”

Hur känns det att ha tagit det beslutet nu då?

– Det känns bra, på något sätt känns det 100 procent rätt för mig. Jag är extremt glad, och är en bättre människa nu känner jag.  Förra säsongen var en ganska speciell säsong, och det gick inte jättedåligt för mig men jag drabbades av två hjärnskakningar sen hamnar jag i en klubb där det finns extremt bra forwards i NHL så jag såg ingen chans där att ta mig upp till NHL och jag var lite orolig efter hjärnskakningarna att jag skulle få fler där i AHL så då blev det att jag blickade hemåt för att ta lite ny fart när jag bara är 21 år. Det kändes som det rätta alternativet för att jag skulle hitta tillbaka. 

Kände du att spelet i AHL var väldigt annorlunda jämfört med i Sverige och att det låg bakom hjärnskakningar?

– Ja, precis. Två hjärnskakningar på en säsong och jag är bara 21 år så då blir man lite orolig om alla som varit tvungna att lägga av. Jag får träna på att skydda mig lite bättre här hemma, sen får jag försöka lära mig det. För ibland ligger ju ansvaret även hos den som blir tacklad så jag får lära mig att skydda mig själv bättre.

Dahlén om pressen och stämpeln som stjärna

Nu är Dahlén som sagt hemma i Timrå igen och under året i Nordamerika hann klubben dessvärre med att åka ur SHL efter bara en säsong i den högsta ligan.

När han presenterades som klar för laget kom också en medförande stämpel som ligans kanske största stjärna, men det är inget som han själv menar kommer att vara någon press för honom.

– Det är egentligen inte så olikt från året vi gick upp då jag också fick höra sånt, så jag vet lite vad som väntar. Så det är inget jag lägger större fokus på i dagsläget.

Jag gissar att målbilden är att den här säsongen ska sluta som den senaste när du var med laget?

– Ja, självklart. Det finns ingen annan målbild, jag vill ju upp igen med Timrå. Men det är klart att det är målbilden.

Ser du någon likhet på laget då och laget nu?

– Jag tycker det. Det är väldigt likt, vi har ligans bästa målvakt och satt ett fint försvarsspel som ser bättre och bättre ut. Sen är jag inte orolig för offensiven heller, så det känns väldigt stabilt. 

Vad vill du utveckla i ditt spel i vinter?

– Det är väl att lära mig mycket defensivt, vi fick ju in Ante Karlsson nu som är jätteduktig så jag är inte här bara för att göra det jag kan göra utan vill utvecklas och då tänker jag framför allt på defensiven. 

Bryr sig inte om pengarna: ”Då är man på hal is”

Vidare fortsätter Dahlén med att berätta om att anledningarna bakom beslutet att flytta hem igen ligger i allt annat än pengar. Medveten om att han hade kunnat tjäna betydligt större belopp i SHL eller någon europeisk liga så valde han ändå att bortse från det när beslutet togs.

– Börjar man tänka på pengarna så är man ju ute på hal is. Jag tänker snarare på välmående, vart jag vill vara och magkänslan. Börjar man tänka på pengarna först och då har man nog inte så mycket kvar av karriären. Jag är inte precis 38 år och måste tjäna pengar, jag är 21 och har flera år kvar av min karriär. Så det är inget jag tänker på, säger han och avslutar:

– Jag vill ju… Så småningom vill jag spela i de högre ligorna så då måste man ta rätt beslut för sin karriär.