Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vändningen – ny teori om misstänkta fusket

Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF

Ett febrilt utredningsarbete kring Björklövens storförlust mot Mora pågår fortsatt. 

En teori som undersöks är ett tekniskt – eller mänskligt – misstag till den ovanliga oddssättningen. 

– Om den faktan kommer på bordet, då är det case closed, säger Svenska Spels säkerhetschef Dan Korhonen.

En av svensk ishockeys största skandaler eller ett olyckligt misstag hos någon av spelbolagens underleverantörer? 

Den frågan vill hela Hockeysverige ha svar på. 

Det är också två spår i den utredning som Svenska Spel upprättat tillsammans med svenska ishockeyförbundet och samtliga parter från matchen mellan Björklöven och Mora.

Svenska Spels säkerhetschef Dan Korhonen menar att alla teorier granskas för att antingen förkastas eller befästas. Han har själv följt de skriverier på sociala medier som menar att det kan röra sig om ett tekniskt fel hos spelbolagen.

– Vi tittar på alla håll och kanter. Jag har sett spekulationerna, men jag själv vill inte spekulera. Utan jag väntar in utredningens svar, säger Dan Korhonen.

https://twitter.com/DimmanJr/status/1338813408494366722

Kan det hända – att oddsen vänds fel (se bild ovan)? Att Mora får Björklövens och vice versa.

– Ja, det kan absolut hända beroende på hur det ser ut och varje bolag bedriver sin trading. Att man sätter felvända odds med den mänskliga faktorn inblandad, ja, det kan absolut hända.

Hoppas på ett tekniskt eller mänskligt fel

SportExpressen har under tisdagen varit i kontakt med Bet365:s kundtjänst som förklarat att ingen person hos företaget kan svara på våra frågor över telefon. 

Bolaget har kontaktats via mejl utan framgång. 

Dan Korhonen berättar vidare att olika spelbolag har olika underleverantörer. 

– Flera bolag, inklusive oss själva, har en underleverantör som levererar en feed för livespel. De skjuter egentligen ut bet till övrig marknad och gör sina korrigeringar utifrån det som en parameter i modellen. Om marknaden slår åt ett visst håll kommer det slå för dessa bolag också.

Var hämtar ni era odds?

– Vi jobbar med en leverantör som heter Sportradar.

Det gör även Bet365?

– De kör eget. Unibet har Kambi som leverantör. Sedan gör vi egen oddssättning också. Vi är nog unika på det. Vi kanske har en full omgång i Hockeyallsvenskan där vår leverantör har fem matcher medan vi har fem som vi tradear internt.

Har du kontakt med Bet365?

– Nej, ingen direktkontakt. Men jag tror att det skickats förfrågningar till flera bolag och de bör således vara en av dem.

Det verkar vara många som pekar finger på Bet365, att de felvänt oddsen före match.

– Jag såg den tweeten (se bifogad ovan) också.

Vad tänkte du då?

– Jag tänker ingenting. Jag noterar det men drar inga slutsatser av det. Om så är fallet, då kommer den fakta komma fram från Bet365 när utredningen är klar. Förhoppningsvis är det ett tekniskt fel eller mänskligt misstag som ligger bakom det här. Det vore väldigt skönt.

Det är ett utredningsspår ni har?

– När alla sådana händelser, som avvikande odds, sker – då finns en mängd olika parametrar som undersöks. Avvikande odds är en pusselbit som är stor för det är en stark indikator. Men du måste addera allt runtomkring för att fastställa vad det handlar om. Matchbilden är en del av det, underrättelseinformation en annan och intervjuer med spelare, ledare, domare och andra en tredje. Experter som granskar matcher är en annan. Kommer något spelbolag fram till att det finns misstänkta spel hos sig, då måste de ge information till en polismyndighet för att de ska granska vidare i nästa steg.

”Jag hoppas att det stämmer”

Under tisdagen florerade en bild på Twitter där en kund ska ha fått ett mejl från Bet365 med ursäkten att ett spel placerats till ett inkorrekt odds. SportExpressen har förgäves försökt få en bekräftelse på att bilden faktiskt kommer från Bet365.

Dan Korhonen, som under dagen haft en tät dialog med ishockeyförbundet, välkomnar den typen av information – om den är tillförlitlig.  

– Finns tio bolag som har spel med tre olika underleverantörer, då sitter de och benchmarkar mot snittet mot dessa tio bolag hela tiden. Det är en parameter i algoritmen. Drar det i väg, snittet, då kommer det ge en effekt på alla bolag.

Den här bilden (se nedan) på Twitter – vad innebär det här?

– Det är en sådan uppgift som vi efterfrågar. Om det meddelandet kommit till kund, då har Bet365 i det här fallet konstaterat att det varit felaktiga odds och att man då måste korrigera. Då hanteras det genom att kund får information om att oddset var felaktigt. Då korrigeras det på kundnivå. Det är fakta i sådana fall. Jag hoppas att det stämmer. Det vore jätteskönt. Jag vill bara avfärda det här, det är mitt mål.

Om vi utgår ifrån att det här är ett mejl som en kund hos Bet365 fått, innebär det att detsamma gäller för Svenska Spel, Unibet, Nordicbet och andra bolag? 

– Det beror på. Vi stoppade spel innan det gick så långt. Sedan har varje enskilt bolag sina spelregler för hur hanteringen sker. Det får alla svara på själva, men är detta ett faktum då kommer det stänga samtliga utredningar. Om den faktan kommer på bordet, att oddsavvikelsen skett på grund av ett tekniskt eller mänskligt fel, då är det case closed direkt. Om inga andra uppgifter pekar i en annan riktning.

Detta är hypotetiskt, men kan det te sig så otroligt som att det är ett handhavande fel hos ett spelbolag och spelfusk hos ett annat? Kan den slumpen uppstå?

– Absolut, men det är extremfall. Fast det är väl som att köra på ett träd i öknen. Att det skulle ske vid samma tillfälle, men ja, det går. Fast det är osannolikt. 

Svenska Spel har tidigare bekräftat att de informerat polisen om de misstänkta oddsrörelserna på matchen. Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, berättade under tisdagen för SportExpressen att polisen har kontinuerlig kontakt med förbundet och kommer att basera en eventuell utredning på material från dem. 

Sanny Lindström om matchfixning i hockey: ”Jag är skitorolig”