Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utspelet: Spelarna ska inte bryta för skador

Foto: Jörgen Hildebrandt

Den gamle backhårdingen Roger Johansson, 46, spelade själv med krossad käke.

Nu förväntar han sig som assisterande tränare i Mora att spelarna inte bryter på grund av skada.

– Många gånger kan man spela mer än man tror. Har man en överkroppsskada kan man fortsätta för man åker ändå skridsko med benen, säger Johansson till Viasat Hockey.

Den förre backtuffingen Roger Johansson är tillbaka i hetluften i svensk ishockey som assisterande coach i Mora.

Den storsnusande hockeybacken var nyckelspelare både för Leksand, Färjestad och inte minst Tre Kronor på 1990-talet. Med sitt tandlösa leende satte han skräck i många motståndare.

"Får inte gå till överdrift"

Som assisterande tränare i Mora kräver han mod och tuffhet hos sina spelare. Och visst går det att spela skadad. Det har han ju själv gjort...

– Sen får det inte gå till överdrift.

I ett reportage i "Magasin: HockeyAllsvenskan", efter BIK Karlskoga-Djurgården, som börjar klockan 18.30 i Viasat Hockey och TV 10, i kväll, berättar han om hur han reagerar om någon av spelarna undviker att täcka skott.

– Då blir jag förbannad. Pucken är bara gummi, den har varit gummi hela tiden. Killarna har skydd för hur många tusen kronor som helst. Det är när du fegar ur som du skadas. Ska du spela med stort hjärta ska du offra dig för ditt lag. Flyttar du dig i en sån situation är det något som inte stämmer, och då får man ta upp det med personen i fråga och fråga varför han flyttat på sig, för pucken är fortfarande bara gummi.

"inte så klokt"

När Leksand var nära att ramla ur SHL (elitserien) våren 1992 spelade han med trasig käke.

– Det är givetvis inte så klokt. I det läget var Leksand i kvalserien, vi hade skador och vi hade sjukdomar. Benen och armarna var ju fortfarande i funktion så jag hade egentligen inget val. Och vi klarade oss kvar i elitserien, och jag är jätteglad för det. Tyvärr orkade man inte mer än tre veckor. Fick tacka nej till VM det året så det var ju lite surt, men det var kanske därför de vann (VM-guld), säger Roger Johansson.