Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvillingarna gör succé - trivs med "Bik-anda"

TRIVS IHOP. Tvillingarna Pathrik (längst fram) och Ponthus Vesterholm gör succé i Karlskoga och är en bidragande orsak till att klubben toppar tabellen.
Foto: Mikael Sjöberg

KARLSKOGA. Ishallen andas Sovjet.

Deras budget kan inte mäta sig med konkurrenternas.

Ändå lyckas Karlskoga, år efter år, med mantrat "En av Sveriges närmsta vägar in i elithockeyn".

Nu har de fått med sig tvillingarna Ponthus och Pathrik Vesterholm - som skjutit Bik till tabelltoppen.

- Det är speciellt här. Det är laget före jaget - och viljan att vinna är väldigt stor, säger Pathrik.

Halv fem på morgonen är Karlskogaspelarna hemma efter segermatchen i Ängelholm.

Åtta timmar senare samlas hockeyallsvenskans överraskningslag igen - fortfarande med rätt att titulera sig serieledare.

Tvillingarna Ponthus och Pathrik Vesterholm svänger in på grusparkeringen vid Nobelhallen i deras gemensamma bil. Det är dags för träning.

De bor tillsammans. De spelar i samma kedja. De har närmast ett telepatiskt sätt att hitta varandra på isen. Men de ser inte likadana ut.

Blivit starkare

Inför förra säsongen kröp de upp och ut ur Malmös frysbox. Från lite speltid och bristande förtroende från tränarna till det motsatta - in i hettan - i Karlskoga.

- Självförtroendet var inte det bästa när vi kom från Malmö. Men i Karlskoga i fjol fick vi spela mycket, då kom vi tillbaka. Vi lärde oss otroligt mycket av ett helt år i allsvenskan. Sedan har vi blivit starkare, det visar sig nu, säger Ponthus.

De talar om förtroende, hur enkelt det är att komma in i laget och glädjen att ställa sig på isen och vara en del av Karlskoga - varje dag.

I år har tvillingarna slagit igenom på allvar. Pathrik leder poäng- och plus/minus-ligan i serien. Ponthus ligger sjua i poängligan.

- Det är det som är Bik. Klubben tar hit spelare som är duktiga men som inte riktigt har lyckats blomma ut i sina klubbar. De kommer hit och får känna på "Bik-andan" - och lyckas, säger Pathrik.

- När vi kom hit från Malmö funderade man: Vad är det här för ställe egentligen? Men nu när man bor här är det en annan sak, det är ett kanonställe.

"Har rättat in sig i leden"

Torsten Yngvesson, med sex år som spelare i klubben, är både sportchef och klubbchef. Det är han tillsammans med tränarna som gett tvillingknopparna chansen att spricka upp.

- De har rättat sig i ledet och jobbar mycket hårdare i båda riktningarna än vad de gjorde när de kom hit. De jobbar sig till bra lägen. Arbetar man hårt så blir man belönad, säger han.

Han är mäkta stolt över lagets framgång så här långt i serien men återkommer i nästintill varannan mening att det är mycket kvar, att de inte har vunnit något än och att det som görs i Karlskoga absolut inte är något unikt.

Med fem miljoner (exklusive sociala avgifter) i spelarbudget, en av de minsta i serien, lyckas ändå laget sportsligt.

Men vad är det - om inte unikt - i en sportvärld där alltmer handlar om pengar?

- Det ringer folk varje vecka och frågar om vad vi gör för att lyckas med små medel, säger han och skrattar.

- Som det ser ut nu med klubbar och med spelare som byter lag varje år så är det viktigt att kärnan i truppen har varit intakt. Vi har haft en stomme av spelare som har varit med länge. De har tagit hand om nya spelare på ett bra sätt. Vi är väl överlägset det lag i serien som har flest matcher med samma tröja. Det tror jag är viktigt, säger Tobias Thermell som avslutade sin aktiva karriär för två år sedan efter över 500 matcher i klubben - nu är han assisterande tränare.

Som en annan tid

Karlskoga lockar nya spelare med den goda sammanhållningen och att föreningen är "en av Sveriges närmsta vägar in i elithockeyn".

Toppmoderna arenor får andra klubbar stoltsera med. I Karlskoga finns mjukare värden.

Skepnaden av den mörkgröna Nobelhallen som tonar upp sig för tankarna till ett sovjetiskt kärnkraftverk. Att kliva in i hallen är som att öppna dörren till en annan tid.

Den byggdes 1972 och mer än 40 år senare är den nästintill identisk.

"Ser för jävligt ut här"

I ett kyffe på tio kvadratmeter sitter materialförvaltaren och målvaktstränaren Micael Björkbacka och bryner en skridskoskena. Han trängs med tvättmaskin, torktumlare, verktyg, diskho och skridskoslip utan utsug. Han andas stålflisor, kanske inte bokstavligt talat, men nästan.

Micael ställer sig upp.

- Det ser för jävligt ut här. Det är tur att man inte är längre, då skulle man ha slagit i huvudet i taket, säger han och måttar de två centimetrarna som återstår till betongen.

Det är på tiden och han längtar. Nobelhallen ska renoveras nästa år. Det ska byggas en träningslokal så laget slipper träna styrketräning på ett gym i stan. Material- och omklädningsrummet ska flytta till andra sidan hallen.

- På våra matcher ryms man knappt här ute, säger han och pekar på den långsmala korridoren.

- Ungdomslag har haft träning och springer runt samtidigt som våra spelare och motståndare ska få plats också.

Träningen är över. Pathrik kliver upp och sätter sig på läktaren.

- Vi fick pizza i dag. Vi får det ibland när vi har vunnit, säger han och ler.

Bröderna vill utvecklas ännu mer och Pathrik tror att den ständigt höga kravbilden från kedjekamraten tillika tvillingbrorsan bidrar på ett positivt sätt. Det talas om att de nästan ryker ihop ibland.

Största kritikern är alltid bara en zon bort.

Ponthus berättar:

- Det är lättare att säga till Pathrik än vad det är att säga till någon annan. Ibland kan man bli lite grinig men det är ju bara för att man vill det bästa, säger han.

Deras kontrakt med Karlskoga går ut efter säsongen. Själva säger de att de fokuserar på nuet.

Drömmer om SHL

Experter menar att de är redo för SHL. Att de är ytterligare spelare i raden som hittar självförtroendet och får sitt stora genombrott i Karlskoga - för att sedan lämna Nobelhallen för större och modernare arenor.

Det är skamfilat och gammalt i Karlskoga. Men föreningen gör vad de kan med de förutsättningar de har. De siktar på att ha 50/50 med spelare utifrån och egna produkter. Och någonstans under den ödmjuka ytan finns en dröm - en dröm om att ta klivet upp till SHL precis som rivalerna Örebro gjorde ifjol.

- Klart att det finns en vision om det. Det är vad man drömmer om här på bygden. Sedan vet vi att det är oerhört långt dit. Det är inget vi pratar om i nuläget, säger Torsten.

FAKTA

PATHRIK VESTERHOLM

Född: 92-01-06. Position: Center. Skytt: Vänster.

Poäng: 29 (17+12). Plus/minus: +23

Juniorlandskamper: 25 (7+18) poäng på 22 matcher.

Just nu: Leder hockeyallsvenskans poängliga och +/-liga.

---

PONTHUS VESTERHOLM

Född: 92-01-06. Position: Forward. Skytt: Höger.

Poäng: 21 (11+10). Plus/minus: +10

Juniorlandskamper: 12 (5+7) poäng på 12 matcher.

Just nu: Ligger sjua i hockeyallsvenskans poängliga.